27 C
Willemstad
• donderdag 15 april 2021 23:15

ParadiseFM | Ruim 4000 vaccinaties op 1 dag

Het aantal dagelijkse vaccinaties op Curacao neemt toe. De afgelopen 24 uur zijn 4269 personen gevaccineerd. In totaal hadden om 10 uur vanmorgen 45.386 mensen hun eerste...

Democracy now! | Thursday April 15, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 15 april 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Meer dan 65.000 registraties voor vaccinatie

Inmiddels hebben meer dan 65.000 mensen zich geregistreerd voor een vaccinatie, zo meldt de overheid. Omdat het grote aantal besmettingen tot grote problemen in het ziekenhuis leidt,...

PBC | Het wordt stoffig de komende dagen

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De komende dagen worden weer stoffig: Sahara zand trekt over de Caribische regio. Het Caribbean Weather Center benadrukt dat het hier niet gaat om...

PBC | Vulkaan op Sint-Vincent ‘blijft voorlopig nog wel rommelen’

Persbureau Curacao De vulkaan op Sint-Vincent blijft de komende tijd nog wel rommelen en as uitspuwen. Dat zegt het seismologische centrum van de University of the West Indies....
- Advertisement -spot_img
HomeCartoonsCartoon Pa StechiColumn Curacao | (P)review en reputatiemanagers

Column Curacao | (P)review en reputatiemanagers

©2015 Renée van Aller en John de Vries

Marvelyne Wiels - omschrijving parkeerplekken | Cartoon Pa Stechi
GVM Marvelyne Wiels – omschrijving parkeerplekken Curacaohuis  | Cartoon Pa Stechi

Vindt u de subtiel weergegeven cartoons van Pa Stechi ook zo’n verrijking op de KKC? Wij wel. Hebdoachtig maar op niveau. Cartoons zijn bedoeld om pijnlijke kwesties vermakelijk onder de aandacht te brengen. De Gevolmachtigd minister (GVM) van Curaçao mevrouw Wiels laat ons regelmatig paf staan.

De basis van de rechtsstaat is behalve scheiding van machten, óók scheiding van Kerk en Staat. Het ietwat overspannen verwachtingspatroon van de GVM, het evidente eigenbelang en het voordelig neerzetten van zichzelf ten koste van anderen, komt bijzonder duidelijk naar voren uit de recente cartoons. Zij is een politiek zwaargewicht. Op grond waarvan ontgaat ons.

De Gevolmachtigde Minister van Curacao Marvelyne Wiels schitterde door afwezigheid bij Troonrede Prinsjesdag 2015 | Cartoon Pa Stechi
De Gevolmachtigde Minister van Curacao Marvelyne Wiels schitterde door afwezigheid bij Troonrede Prinsjesdag 2015 | Cartoon Pa Stechi

Minister Wiels was dus eigenlijk stationair in de geest aanwezig bij de Troonrede onder een overstelpende bloemenweelde van een hoed. De Goddelijke voorzienigheid stelde haar ook in staat tezelfdertijd in Rome te zijn om de Heilige Vader te bezoeken.

Met het oog op het hiernamaals is het verstandig de scheiding Kerk en Staat even bekwaam uit het oog te verliezen en voor alle zekerheid de nodige aflaten op conto van het Land Curaçao aan te trekken. Wij vonden de minister met zoveel bloemen op het hoofd veel weg hebben van een kanonskogel, u weet wel een ongeleid projectiel.

Een selfie is een vorm van navelstaren. Je omgeven met belangrijke personen verhoogt de eigenwaarde. De selfie van al die hoogwaardigheidsbekleders met de Paus roept gemengde gevoelens op. We zien de Paus met Ben Whiteman die nu premier is van Curaçao. Daarnaast staat Ivar Asjes, de recent heengezonden premier. Linksonder zien we de innig verbonden bisschop Luis Secco en de GVM, fraai geretoucheerd.

De Paus kijkt nogal beteuterd en vraagt zich af hoe hij zich heeft kunnen laten verleiden tot een geforceerd groepsportret. Dat moet de slang wel zijn, die ook Eva verleidde.

Kerk & Staat | Cartoon Pa Stechi
Vaticaan selfie vertegenwoordigers van Curacao | Cartoon Pa Stechi

Monseigneur Secco kijkt net zo verdacht als toen hij ontkende dat er in het bisdom ooit sprake zou zijn geweest van misbruik van kinderen door dienaren der Kerk. De Kerk is schatrijk geworden met de handel in aflaten (het afkopen van zonden). Bovendien is de Kerk afhankelijk van royale beloningen van het Land. Priesters en dominees en af en toe een rabbi worden van landswege betaald. Ook de Godshuizen worden grotendeels door het Land onderhouden.

Wellicht was het erudiete gezelschap naar de Paus om stemadviezen van de bisschop zeker te stellen in ruil voor ruime sponsoring. Andere godsdiensten doen alles op eigen kracht. In het kader van een gelijke behandeling lijkt ons dat niet correct.

Tit for tat
Voor een lovende recensie, selfies en meer applausmomenten worden alle middelen ingezet. Politici en prelaten zijn nauw verbonden. In de algemene beschouwingen van de Tweede Kamer werden de laatste dagen fraaie vergezichten gepresenteerd door de regering, waarvan zeker is dat ze niet kunnen worden gerealiseerd, zelfs niet met Gods hulp. De vraag is hoe snel die 5 miljard meevallers tegenvallers worden van 10 miljard of meer. De gemeenten moeten alle alsielzoekers opvangen, zonder dat er geld tegenover staat.

Datzelfde gebeurde met de Nationale Politie. Die moest te snel en desastreus worden gerealiseerd, terwijl er gelijktijdig rigoureus werd bezuinigd. De begroting voor justitie en veiligheid is drijfzand. Een van de belangrijkste democratische kernwaarden, de toegang tot de rechter wordt afgebroken. Dank zij politieke retorische talenten wordt ons dat als maatwerk, hervorming en verbetering voorgespiegeld. Te vaak eindigt politieke handigheid in politiek zelfbedrog. Dus hoe meer we in opspraak komen, hoe meer we dat bestrijden met reputatiemanagers en glasharde ontkenningen. De aandacht afleiden met niet bestaande duurzaamheidsprojecten doet het altijd uitmuntend. De Arubaanse Smart Community samen met TNO kwam na vijf jaar niet verder dan een reclamebord. Maar men doet alsof het project al klaar is. Duurzaamheid verkoopt.

Bouwen aan vertrouwen
Er kan ook veel worden opgestoken van de nieuwe reclamecampagne van de ABN-AMRO onder de titel ‘perception is reality’. De bank erkent schoorvoetend dat wellicht het belang van de klant uit het oog is verloren. Er moet beter worden geluisterd. In een tv-spot trouwen twee personen van gelijk geslacht opgeluisterd door het nummer Vincent van Don MacLean ‘Starry, starry nights’. Zo luistervaardig en ruimdenkend is onze voorheen failliete bank geworden. De Rabobank doet aan het waarmaken van dromen.

ABN Amro vindt zichzelf meer dan alle andere banken een bank met een liberale oorsprong. ‘Vrijheid, ondernemershap, ambitie en ontplooiing zijn belangrijke waarden in het gedachtegoed van ABN Amro. Maar in het DNA van de bank zit primair het streven naar vrijheid en autonomie van het individu. Maar het komt er niet van. De reacties op de nieuwe positionering van de bank waren in hoofdzaak negatief.

Hoe gaan onze politici zich positioneren? Wij leggen het in de kundige handen van Pa Stechi. Een overvloed van spannende onderwerpen wacht op u.

Renée van Aller&John de Vries,

Renée van Aller en John de Vries
Renée van Aller en John de Vries

Renée van Aller en John de Vries schrijven hun artikelen vanuit een veelzijdige vakkundigheid voor de Knipselkrant Curaçao en de Amigoe. Vanuit hun kennis en ervaring, toetsen ze de theorie in de praktijk. Renée werkte als jurist lange tijd voor de Universiteit van Aruba en de Arubaanse overheid. John J.P. de Vries was jarenlang werkzaam als jurist bij de overheid en voormalig hoofd van de Arubaanse veiligheidsdienst. Zij presenteren een analytisch en onderbouwd oordeel op actualiteiten. Op alle artikelen rust het copyright bij zowel de Knipselkrant Curaçao en Amigoe als de Auteurs.

Publicatie door: Knipselkrant Curaçao © 2010-2015

3 reacties

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties