27 C
Willemstad
• maandag 11 december 2023

PBC | Curaçao schittert morgen in Ranking the Talent op SBS6

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De op Curaçao wonende operazanger Michiel René van ‘t Landt doet morgen, zaterdag 9 december mee met het televisieprogramma Ranking The Talent op SBS6....

ParadiseFM | Zorgen om conflict tussen Venezuela en Guyana

De spanningen lopen op in Zuid-Amerika. De president van Venezuela, Nicolás Maduro, geeft signalen af dat hij een regio van buurland Guyana wil gaan inlijven. Engeland en...

Democracy now! | Friday, December 8, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 8 december 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Drie minderjarigen op St. Maarten veroordeeld voor mishandeling en steekpartij

Die minderjarige jongens zijn door de rechtbank veroordeeld voor hun betrokkenheid bij een gevecht op school dat in januari 2022 plaatsvond. Dat maakt het Openbaar Ministerie (OM)...

Nu.cw | Politie waarschuwt voor meer alcoholcontroles tijdens feestmaand

De politie gaat tijdens de feestmaand meer alcoholcontroles in het verkeer houden. Dat maakt het Korps Politie Curaçao via een persbericht bekend. Volgens het KPC neemt het alcoholgebruik...
- Advertisement -spot_img

Column Curacao | Crashrisico

HomeAuteursColumn Curacao | Crashrisico

©2015 Renée van Aller en John de Vries

Bonus Promoplus is de consultant van Julius Caesar
Bonus Promoplus is de consultant van Julius Caesar

Hebt u ook zo opgetogen kennis genomen van de enorme inzet van onze bestuurders? Dag en nacht zijn ze met ons belang bezig. Strak in het pak, met de juiste stropdas voor en een imponerende haardos. Desondanks weten wij niet meer wat waar is.

Premier Rutte als gasthoofdredacteur bij een damesblad, terwijl de woekerpolissen welig tieren en het openbaar vervoer van het ene financiële schandaal in het andere belandt? Dank zij onze eigen stijlvolle sjoemelaars is € 14 miljard bij de NS kwijt. Dat moet de burger betalen.

Ongezonde uitstoot ISLA? Degenen die onder de rook wonen menen van wel, de metingen zijn schrikbarend. De regering en de ISLA vinden het zwaar overdreven. Degenen die schone lucht willen, zijn alleen op geld uit, beweren sommige dagbladen. Den Haag wil ons schone lucht verschaffen, maar dat zal wel met een sisser aflopen. Aruba komt eindelijk met milieuwetgeving. Men is al jaren bezig zei minister De Meza mistroostig. Maar Aruba gaat duurzaam het schoonste deel van het Koninkrijk worden. Dat wordt de komende maanden hard werken. Of het lukt, is de vraag.

Campo klaagt over illegale prostitutie, maar de minister van Justitie Navarro staat pal. Hij kent elke illegaal en elke (il)legale loterij. Binnenkort is er geen enkel illegaal persoon, noch bedrijf in Curaçao meer. De wettelijke regels worden nauwgezet toegepast. De economie groeit, maar niet zo buitensporig als de misdaad. Kwam hoogmoed niet ooit vóór de val?

Fatamorgana effect

In het Antilliaans Dagblad van 30 oktober stond een imponerend interview met degene die alles weet over de politiek en hoe het eigenlijk heurt. Fractieleider René Herdé van de AVP. Hij verklaart ons glashelder de fouten die Nederland maakte en hoe inzichtelijk onze politieke leiders dat ondermaatse opereren konden pareren.

De Arubaanse overheidsfinanciën zijn solide en florissant. Een clubje Hollandse boekhouders is overbodig. Aruba kan moeiteloos internationaal lenen. Bovendien heeft Aruba vanaf 2018 geen begrotingstekort meer, zegt Herdé. Die voornemens worden zo gepresenteerd, alsof het al bestaande en uitgevoerde maatregelen zijn. De schijn wordt opgehouden vóórdat de goede voornemens voorgoed achter de horizon verdwijnen. Vindingrijk! Wij vroegen ons af waarom al niet jaren geleden het begrotingstekort en het vrijgevig financieren werden afgeschaft. Gegarandeerd gezonder.

De AVP heeft de gidslandfunctie van Nederland overgenomen, meldt Herdé content. Dit exposé faalt in inzicht in de eigen politieke en gedurfde aanpak en het verstandig strategisch denken en doen. Nederland is de hoofdoorzaak van het Arubaans misnoegen. Het Bonus Promoplus effect profileert zich hier versterkt. Graag leggen wij u uit wat dat is. En het is een leuke en leerzame ervaring.

BonusPromoplus (homopolitucus)
Bonus Promoplus is de consultant van Julius Caesar in de nieuwe strip over Asterix en Obelix. Pedro Bouca schreef in Bleeding Cool Review een indringend commentaar op de pas uitgekomen strip, de papyrus van Ceasar. Natuurlijk analyseerden wij dit voorbeeldige vademecum uitgebreid.

Stabiele en groene duurzaamheid is ook in Gallië en het Romeinse Rijk blijvend ingevoerd. Boodschappen worden niet meer in marmer gehouwen, maar op papyrus geschreven. De bekende Belgische stripreeks van Goscinny en Uderzo is voorgezet door Jean-Yves Ferri en Didier Conrad. De strip beschrijft de historie van de Gallische oorlogen in boekvorm, heldhaftig opgetekend door Julius Caesar.

De verlichte papyrus mist op advies van PromoPlus het hoofdstuk, waar de Romeinse generaal vertelt van zijn vruchteloze pogingen om het Gallisch dorp Armorica te onderwerpen. Het boek met het missende hoofdstuk wordt gelekt door de Gaulse activist Polemix (een op Julian Assange geïnspireerd karakter). Polemix wil dat de hele wereld de waarheid kent en vlucht naar Armorica om het Koninkrijk op zijn grondvesten te doen trillen.

Het verhaal begint met de openbare lezing van het nieuws door Wifix, maar het enige wat de Galliërs interesseert is de horoscoop. Aan Romeinse kant treedt een nieuwe centurion op met de veelbelovende naam Ultradetendus, de meest ontspannen militair ooit.

Verder zijn er nog de kloeke aanvoerders: Decubitus en Antivirus. De centurion wordt bijgestaan door de Punische raadgever van Caesar (BonusPromoplus). Promoplus’ assistent heet Woekerpolis. Wij voelden ons zeer gesterkt door deze uitzonderlijke instructies, die zo overeenkomen met de werkelijkheid in het Koninkrijk, vroeger en nu.

Wij omarmen onzekerheid, want niets is meer zeker, behalve inwisselbare bestuurders. Maar als nadenkende burgers vragen wij om een presentatie van onzekerheid met open vizier en niet geniepig gemanipuleerd. Wij nemen onszelf in dienst als onze eigen BonusPromoplus. Wij zijn met meer, dus kunnen we ook machtiger manipuleren. Voilà de nieuwe toepassing van het hefboomeffect.
Renée van Aller&John de Vries

Renée van Aller en John de Vries
Renée van Aller en John de Vries

Renée van Aller en John de Vries schrijven hun artikelen vanuit een veelzijdige vakkundigheid voor de Knipselkrant Curaçao en de Amigoe. Vanuit hun kennis en ervaring, toetsen ze de theorie in de praktijk. Renée werkte als jurist lange tijd voor de Universiteit van Aruba en de Arubaanse overheid. John J.P. de Vries was jarenlang werkzaam als jurist bij de overheid en voormalig hoofd van de Arubaanse veiligheidsdienst. Zij presenteren een analytisch en onderbouwd oordeel op actualiteiten. Op alle artikelen rust het copyright bij zowel de Knipselkrant Curaçao en Amigoe als de Auteurs.

Publicatie door: Knipselkrant Curaçao © 2010-2015

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

  1. Haha zeer goed omschreven. Jammer dat het niet in het Papiamento geschreven is . Zouden de Arubanen ook eens kunnen lachen om hun pauwen. Nu moeten ze iedere dag schrapen om aan hun kosje te komen en zien ze groen en geel van ellende. Haha

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties