28 C
Willemstad
• zondag 26 mei 2024

Extra | Journaal 24 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, May 23, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, May 22, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, May 21, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Column Curacao | Artistiek arriveren

HomeLandenCuraçaoColumn Curacao | Artistiek arriveren

©2015 Renée van Aller en John de Vries

Renée van Aller en John de Vries
Renée van Aller en John de Vries

Recent meenden wij dat op Koningsdag naast decoraties ook mattenkloppers moeten worden uitgedeeld. Maar wij misten een belangrijke ontwikkeling. Koen Greven wees ons in het NRC van 6 mei 2015 op artistieke en inspirerende mogelijkheden om de betrouwbare bedoelingen van onze regeringen glashelder op te stellen. Greven schreef over de plaatsing van pronkstukken op Spaanse rotondes.

“Corruptie zit ingebakken in de samenleving. Als het goed gaat met het land, profiteren veel Spanjaarden daar op hun eigen manier van mee. Maar in tijden van financiële crisis wordt met een vergrootglas gekeken naar zelfverrijking en geldverspilling.”

In Spanje zijn zo’n 23.000 rotondes. Het zijn de visitekaartjes van de steden en dorpen waar ze staan. Er zijn kostbare werken geplaatst, zoals een Spaanse vlag van € 22.000 of een doorgezaagde Volkswagen. Boadilla del Monte geniet nationale bekendheid met een rotonde waarop een gigantische gifgroene beer staat. Maar een kostbaar kunstwerk van een moedige, pientere politicus kan ook. Of een kunstzinnige mattenklopper om duidelijk te maken dat de verkeerde beslissing is genomen. Een rotonde kan jaarlijks worden verhuurd aan de meest biedende voor vrijzinnige reclameboodschappen. Kassa!

Hoe oninzichtelijk het recent gesloten protocol over het AFT ook is, daar kan het CFT/AFT niets op tegen hebben. Naast een thermometer met het aantal vermijdbare verkeersdoden, kan ook een wekelijkse weergave van de stijging of daling van de overheidsschulden worden aangegeven. En wat dacht u van een overzicht van uw opgebouwde en onvindbare pensioen over 30 jaar volgens de LAP? Uw pensioen afgezet tegen het duurzame pensioen van de zittende premier? De premier verdient een eerlijk pensioen, u ook? Tegenwoordig zijn er ook turbo rotondes. We vinden dat er een turborotonde aan onderwijs moet worden gewijd.

Noodzakelijke bevolkingsgroei
Louise O. Fresco concludeerde in het NRC van 6 mei 2015 dat de bevolkingsgroei stagneert. De vraag is of dat erg is nu werk in kwiek tempo verdwijnt door digitalisering en robotisering. Er sterven meer mensen dan er geboren worden. Dat kan worden opgelost door illegale immigratie. Daarmee is ons Land goed bekend. Met de huidige situatie in Venezuela zal dat verder verbeteren. Een potentieel gevaar? Nee hoor. Goed voor de economie. Voorkomen moet worden dat vrouwen meer opleiding krijgen. Daardoor krijgen ze minder kinderen of helemaal niet en willen ze een carrière. Ze scheiden makkelijker of trouwen helemaal niet. Wel zijn zij en hun kinderen gezonder, dat verlaagt de kosten in de gezondheidszorg. Mannen en jongens zonder gezinsstructuur en werk marginaliseren, meldt Fresco. Dat leidt tot criminaliteit en is duur.

“Er zijn intussen in de VS al ‘denkers’ opgestaan die hoger onderwijs willen beperken om bevolkingspolitiek te bedrijven. Meer lager geschoolde vrouwen die minder en slechter betaald werk hebben, krijgen meer kinderen.”

Bevolkingen dalen en de vergrijzing neemt toe.

Briljante bijdrage
Een rotonde voor de hoeksteen van de samenleving onder leiding van onze eigen minister van Onderwijs met haar behoorlijke beeltenis op de rotonde en haar echtgenoot die de zorgtaken deelt? En zowel mannen als vrouwen gaan in deeltijd werken. Lijkt ons een origineel Salomonsoordeel voor een schijnbaar onoplosbare situatie. Het opent aantrekkelijke perspectieven voor het grootschalig genereren van inkomsten met bonussen en welvaartsspreiding. Deze nieuwe rotonde opstelling zal de inhoud van onze hoofden veranderen. Mannen gaan meer zorgen. Hoog opgeleide vrouwen krijgen zo meer kinderen. Dat is nodig voor een gezonde bevolkingsgroei. Het vaderland is weer gered door durf, passie, visie en binnenstromende deviezen. Met als boegbeeld onze betoverende minister van Onderwijs. Zij is zo deugdzaam en moreel verantwoordelijk dat zij kan worden gebruikt als een liniaal om de inhoud van onze eigen daden beslissend te meten. Vertrouwd voordelig!

Enige voorbeelden van aankleding van de turbo rotondes.

Gouden stier
Gouden stier

Renée van Aller en John de Vries schrijven hun artikelen vanuit een veelzijdige vakkundigheid voor de Knipselkrant Curaçao en de Amigoe. Vanuit hun kennis en ervaring, toetsen ze de theorie in de praktijk. Renée werkte als jurist lange tijd voor de Universiteit van Aruba en de Arubaanse overheid. John J.P. de Vries was jarenlang werkzaam als jurist bij de overheid en voormalig hoofd van de Arubaanse veiligheidsdienst. Zij presenteren een analytisch en onderbouwd oordeel op actualiteiten. Op alle artikelen rust het copyright bij zowel de Knipselkrant Curaçao en Amigoe als de Auteurs.

Publicatie door: Knipselkrant Curaçao © 2010-2015

1 reactie

  1. Uw filosofische verhaal heb ik begrepen. En goed ook. War is uw boodschap en voor wie. Vergrijzing is zeker niet op Curaçao. Daarom pleit ik ervoor om jonge bestuurders. Feit is dat wij een probleem hebben met de omliggende landen en eiladen. Aan wie ligt het? Wat is uw oordeel? Danwel suggesties. Denk dat het moeilijk zal zijn. Als de poltiekesituatie veranderd zal men uw verhaal goed lezen. Uw boodschap is bij goed overgekomen. Hoop dat het wordt opgepakt.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties