Column Van Aller – De Vries | Machtsvertoon

©2016 Renée van Aller en John de Vries

 Francis "Frank" Underwood, president USA Claire Underwood, zijn echtgenote


Francis “Frank” Underwood, president USA en Claire Underwood, zijn echtgenote

Bas Heijne stelt in het NRC van 19 maart 2016 dat beschaving ons moet beschermen tegen onszelf. Freud meende dat wij bepaald worden door duistere driften en lage lusten. Zelfbeheersing voorkomt dat het te vaak en te veel uit de hand loopt.

“De hang naar grof geweld is groot. Dat wordt meestal in goede banen geleid door de voetbaltribune, de porno- en de horrorfilm, games waarin je menselijk ongedierte aan flarden kon schieten, de darkroom en de parenclub, ventielen waarmee stoom kon worden afgeblazen, domeinen waar de menselijke driften ruim baan konden krijgen.”

In het Koninkrijk zijn fatale afrekeningen in het criminele (en politieke) milieu gewoon geworden. De banden tussen onder-en bovenwereld zijn nauw. Door riskante bezuinigingen staat de veiligheid van de burgers binnen het Koninkrijk onder druk.

Geniepig gemanipuleer
Heijne meent dat het gaat om een nieuwe politiek die speelt met de verleiding om de regels van het spel ongeldig te verklaren, om te beschimpen, te denigreren en te vernederen – allemaal om onszelf te beschermen natuurlijk. Komt u dat ook zo bekend voor? Het lijkt wel of Heijne de eilandelijke politiek beschrijft.
Politiek speelt in op verlangens. Beloftes worden zelden waargemaakt. Er is altijd een excuus om beloftes niet na te komen. Onze veroordeelde en nog niet veroordeelde bestuurders zijn decente dames en heren van onbesproken gedrag met goudeerlijke motieven. Wij burgers snakken naar inhoudsloze woorden, luchtkastelen en caleidoscopische illusies.

Het NRC bood een aantal wijze lessen in de stijl van House of Cards. Die peilloze panorama’s zien we regelmatig in ons Koninkrijk. Meedogenloos en ambitieus toeslaan, zoals Machiavelli al eeuwen geleden schreef, ondersteund door feilloze veldheren zoals Von Clausewitz en Sun Tzu. Daarbij is essentieel jezelf te kennen en de vijand. Vele politici ploffen uit hun maatpak door het veelvuldig alcoholisch besproeid Bourgondisch smikkelen. Daardoor kan men zich nauwelijks meer imponerend kleden. Een atletische gestalte is onmisbaar om meesterlijk te kunnen manipuleren. Men moet tijdig ver vooruit denken. Een strategie moet met militaire precisie worden uitgevoerd. Foutloos schaken is daarbij vereist.

Voor het afsluiten van een succesvolle zakelijke transactie in en buiten de politiek is appellerend argumenteren of omkopen een mogelijkheid. Werkt dat niet, dan zijn bedreigen, afpersen of vierkant liegen zinvolle opties. Was de juiste aanpak gevolgd bij de op staande voet ontslagen journalist van de Diario? De gronden lijken juridisch dubieus. Waarheid presenteert u als leugen en leugen als waarheid. Veel rookgordijnen optrekken is lonend. Zo onttrekt u uw ware bedoelingen aan het zicht.

Onze net veroordeelde ex-premier, die in beroep is gegaan, zou zich ingrijpend moeten bekwamen in het ongezien manipuleren en het schoonhouden van zijn reputatie. Met eerdere serieuze struikelingen op het pad der deugd, lijkt dat ondoenlijk. Ondanks zijn excellente juridische bijstand, die helaas het juiste fijnzinnige fineer miste. Wij prefereren de stoffering en het cynisch superieure charisma van een mr Spong. Zulke kansen laten lopen is een fenomenale vergissing als men vlekkeloos hogerop wil komen en daar wil blijven.

Rationaliteit en improvisatievermogen zijn nodig. Er doen zich altijd onverwachte feiten voor die moeten worden verwerkt in een aangepaste strategie. Formeel en moreel gezag zijn essentieel. Voorkom digitale boosheid, protesten, handtekeningenacties en referenda. Geef kritiek een kans, anders blijft alleen woede over, zegt Heijne. Dat kan zelfs de begaafdst bedriegende bestuurders noodlottig worden. Renée van Aller&John de Vries

Renée van Aller en John de Vries

Renée van Aller en John de Vries

Renée van Aller en John de Vries schrijven hun artikelen vanuit een veelzijdige vakkundigheid voor de Knipselkrant Curaçao en de Amigoe. Vanuit hun kennis en ervaring, toetsen ze de theorie in de praktijk. Renée werkte als jurist lange tijd voor de Universiteit van Aruba en de Arubaanse overheid. John J.P. de Vries was jarenlang werkzaam als jurist bij de overheid en voormalig hoofd van de Arubaanse veiligheidsdienst. Zij presenteren een analytisch en onderbouwd oordeel op actualiteiten. Op alle artikelen rust het copyright bij zowel de Knipselkrant Curaçao en Amigoe als de Auteurs.

Publicatie door: Knipselkrant Curaçao © 2010-2016

9 Reacties op “Column Van Aller – De Vries | Machtsvertoon

 1. Gelukkig Mano!!! Blij dat ik ongelijk heb ! Heb ik het vast niet goed “gehoord”…
  Stom som stom…maar excuses, wie zijn billen brandt, ……mag blij zijn, dat-ie niet andersom stond 🙂

 2. Tja beste Bartje, het is wat jij als depressief beschouwt. Maar wat gek, ik ben het tegendeel van de depressiviteit die jij zo te lezen schijnt te kunnen ‘horen’. (aan mijn stem?!?), want hoe kan ik anders depressief ‘klinken’?..rara, hoe kan dat nou, ik kan jou niet horen Bartje, ik kan wel zien en lezen wat je schrijft.. 😆

 3. Mano klinkt weer eens depressief !! 🙂

 4. ….tegen beschaving inbrengen…

 5. Hoi Sonny, denk je nou echt dat ik voor ieder wissewasje die jij neerpent een soort van woedeaanval krijg? Kom op man, je hebt weleens erger geschreven, wat je zonet neerpende, je eigen onderzoek neem ik aan, was maar een slap aftreksel van dat wat jij gewoon bent te produceren, snap je? Het wordt onderhand gortig idiotig om steeds maar te veronderstellen dat ik uit me slof geschoten ben vanwege één of ander stukje dat doorgaans, iig de buitenwereld, door niemand wordt gelezen of zelfs door nobody enig serieuze aandacht wordt besteedt behalve de bevolking van kk.Curaçao., d.w.z. ook ik die af en toe tot de kk.curacao-bewoners hoor. 😆

 6. De stelling van Bas Heijne is moeilijk te begrijpen. “Beschaving ons moet beschermen tegen onszelf”? En “het gaat om een nieuwe politiek die speelt met de verleiding om de regels van het spel ongeldig te verklaren, om te beschimpen, te denigreren en te vernederen – allemaal om onszelf te beschermen natuurlijk”. Hoewel de laatste zin mohelijk kenmerken benoemd die ook ook de eilandelijke politiek zouden kunnen beschrijven, dient gesteld te worden dat zelfbeheersing beschaving is. En dat zelfbeheersing niet hetzelfde als onderdrukking en remming is. Een mens is geen stoommachine die stoom moet afblazen omdat hij anders ontploft.

  Er is een duidelijk onderscheid tussen cultuur en beschaving. Een cultuur is wat volken van elkaar onderscheidt, een beschaving wat hen juist helpt verenigen. Een beschaving legt niet zozeer regels op, maar maakt wel duidelijk wat niet meer geduld wordt in een ‘beschaafde’ samenleving, zoals slavernij, de doodstraf, of een veroordeelde politicus in het parlement. Sommige filosofen stellen zelfs dat er maar één soort beschaving mogelijk is tegenover vele diverse culturen.

  De duitse cultuurfilosoof Spengler omschreef cultuur als ‘de ziel van het volk’, een na te streven hoger niveau, terwijl beschaving voor hem een zielloos eindpunt betekende. De vlaamse filosoof Mark Heirman stelt; “als een cultuur zich in zekere zin vernieuwt, wil ze terug naar haar bron, zelfs als een cultuur daartoe alles moet opblazen wat een beschaving over haar heeft uitgestort”. Hij geeft als voorbeeld het opblazen van de twee boeddhabeelden bij Bamiyan door de Taliban in 2001.

  Een gekwiekste mr. Spong zou misschien handig op cultuuraspecten kunnen inspelen (zie verzoekschrift hoger beroep) maar kan zeer weinig t.a.v. beschaving inbrengen om een ‘veroordeelde ex-premier’, als client, juridische bijstand te bieden.

 7. Ha die Mano, hoe gaat het. Ben je weer eens op je lange Curaçaose tenen getrapt?

  Enfin, in iedergeval wel erg stoer dat je het voor je vrindjes (Schotte en consorten?) opneemt. Je reageert weer eens zoals gebruikelijk: niveau kleuterschool!

 8. Zo, Sonny, alleen op de eilanden? Je hebt er zo te zien een hele studie aan gewijd… Ik denk dat je de rest van de wereld, met name Nederland, zomaar alsof het niets is overslaat. Ach ja, toch prettig kennis gemaakt te hebben met onze zondeloze, dus heilige, Santa Sonnyboy. Tot ziens in de HEL Sonnyboy.

 9. Criminelen en politici hebben één ding gemeen: ze zullen altijd hardnekkig de zaken ontkennen waaraan ze schuldig bevonden worden.

  Criminelen worden getraind in de gevangenis of huis van bewaring. Politici worden getraind op kader-scholingen.

  Criminelen beroepen zich op hun zwijgrecht: géén commentaar!
  Politici beroepen zich op hun superioriteit: u begrijpt het niet!

  De criminelen zijn op geld uit.
  De politici zijn uit op macht.

  De gemengde soort: de politieke crimineel is uit op beiden; macht en geld.

  Op de eilanden komt de gemengde soort veelvuldig voor. Je kunt ze herkennen aan hun antwoorden: “géén commentaar, u begrijpt het toch niet”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *