Column Van Aller – De Vries | Moederdag en Bevrijdingsdag 2016

©2016 Renée van Aller en John de Vries

I could give up shopping, but I am not a quitter

I could give up shopping, but I am not a quitter

Blokker verkoopt voor Moederdag een canvas boodschappentas met het opschrift: “I could give up shopping, but I am not a quitter.” De hartenwens van premier Rutte. Geld uitgeven nu de economie niet aantrekt door de lage rente en het gebrek aan banen.

“Koop eens een nieuwe auto”, sprak de premier uitnodigend drie jaar geleden. Uiteraard niet van zijn geld, maar van uw eigen geld dat verdampt is. Geen baan, geen vooruitzichten.

De ECB wil dat banken meer bezuinigen, door automatisering, schreef het FD op 30 april 2016. Zo kan het verdienmodel van banken verbeteren. En uw verdienmodel? U hebt geen werk, want uw baan wordt wegbezuinigd. Dus verdienen kan alleen in de goksector of de misdaad.

De overheid leent door en verhoogt de belastingen. Zo knijpt de overheid de burgers uit als citroenen. Dan ontstaan boosheid, burgerlijke ongehoorzaamheid, hufterigheid, misdaad en opstand. De ongelijkheid stijgt en steeds meer mensen verarmen. Zo gaat het in het hele Koninkrijk. De situatie in de BES eilanden is daar een goed voorbeeld van. Veel rijke Nederlanders drijven de prijzen op en het leven wordt onleefbaar voor de landskinderen. Op de eilanden zijn twee banen met het minimumloon te vaak onvoldoende om van te leven.

Wat doet uw overheid? De regering zou kunnen ophouden met lending&spending, maar het is zo verslavend op een anders zak te teren. Zeker als Nederland of Brussel garant staat voor een goedkope lening. Moeder kan nauwelijks de kosten van de dagelijkse maaltijden betalen. Kunnen we haar blij maken met een feestpakket van de voedselbank? Komt goed van pas op Bevrijdingsdag als we de tijdelijke en plaatselijke afwezigheid van onderdrukking, tirannie en uitroeiing vieren.

To be or not to be, that is the question
Wij als burgers in de West komen steeds meer in de knoei. Wij worden niet beter van de goksector of de verrassende Arubaanse Fitchrating. Positief, stabiel, hoezo? In het FD van 23 april 2016 meldde Howard Davies voorzitter van de Royal Bank of Scotland, dat centrale banken (in Europa) steeds vaker het monetair beleid en begrotingsbeleid van een land bepalen.

Door grotere politieke invloed op centrale banken zijn deze niet langer onafhankelijk, zeker niet als er obligaties worden opgekocht met publieke middelen, beslist wordt over hypothecaire financiering en bankfaillissementen worden afgewikkeld tegen hoge kosten voor de aandeelhouders. De daarbij passende politieke verantwoordingsplicht is er niet. Renée van Aller&John de Vries

Renée van Aller en John de Vries

Renée van Aller en John de Vries

Renée van Aller en John de Vries schrijven hun artikelen vanuit een veelzijdige vakkundigheid voor de Knipselkrant Curaçao en de Amigoe. Vanuit hun kennis en ervaring, toetsen ze de theorie in de praktijk. Renée werkte als jurist lange tijd voor de Universiteit van Aruba en de Arubaanse overheid. John J.P. de Vries was jarenlang werkzaam als jurist bij de overheid en voormalig hoofd van de Arubaanse veiligheidsdienst. Zij presenteren een analytisch en onderbouwd oordeel op actualiteiten. Op alle artikelen rust het copyright bij zowel de Knipselkrant Curaçao en Amigoe als de Auteurs.

Publicatie door: Knipselkrant Curaçao © 2010-2016

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *