26 C
Willemstad
• zaterdag 10 april 2021 07:55

PBC | Reproductiegetal op Curaçao blijft boven de 1

Persbureau Curacao Willemstad- Alhoewel het aantal gevallen wellicht iets zijn gedaald is de positivity rate onverminderd hoog. Volgens epidemioloog Izzy Gerstenbluth ligt deze rond de 35 procent. Ook...

PBC | Vaccinatielocatie WTC wordt ingericht

Persbureau Curacao Er wordt nog een locatie geopend om te vaccineren. Ook het WTC wordt ingericht als vaccinatielocatie. Deze opent op 14 april. Vanaf morgen kunnen mensen zich...

NTR | Tien partijen in verkiezingsrace: boosheid over beperkingen campagnevoering

Sharina Henriquez ORANJESTAD – Tien partijen hebben aangegeven mee te willen doen aan de verkiezingen die na de val van de regering vervroegd op 25 juni plaatsvinden. Maar...

PB | Gouverneur samen met Gilmar Pisas en Ruthmila Larmonie-Cecilia

WILLEMSTAD – De Gouverneur van Curacao, Hare Excellentie Lucille George-Wout, heeft op 9 april 2021 de politieke leiders van de Movementu Futuro Korsou, de heer Gilmar Pisas...

BNR | Zorgmedewerkers schieten te hulp op Curaçao

Tientallen zorgmedewerkers stappen vanmiddag op het vliegtuig naar Curaçao. Ze gaan daar hun collega's helpen. De intensive cares op het eiland liggen namelijk bomvol coronapatiënten. 'We gaan met...

ParadiseFM | Twee mensen overleden; bijna 26% positivity rate

Opnieuw twee coronadoden op ons eiland vandaag, blijkt uit de cijfers: een persoon in het ziekenhuis en een persoon thuis. In totaal zijn nu 60 mensen aan...
- Advertisement -spot_img
HomeLandenCuraçaoCollege van Senioren bijeen

College van Senioren bijeen

 

WILLEMSTAD — Het College van Senioren van de Staten is vanochtend bijeengekomen om te praten over het onderzoek bij de Veiligheidsdienst Curaçao (VDC). Deze bijeenkomst tussen de regering, Statenvoorzitter Ivar Asjes (PS) en de voorzitters van alle fracties in het parlement heeft een besloten karakter, maar PS-leider Helmin Wiels heeft al aangegeven vanavond in zijn dagelijkse radioprogramma ‘Konsenshi Sivil’ uit de school te zullen klappen.

De bijeenkomst van vanochtend elf uur was bij het sluiten van deze krant nog niet afgelopen. Het College van Senioren komt bijeen op verzoek van premier Gerrit Schotte (MFK), die afgelopen vrijdagavond de Staten op de hoogte heeft gebracht van de bevindingen van het onderzoek bij de VDC.

Tijdens die vergadering heeft Schotte de Staten ook verzocht om een parlementaire enquête in te stellen naar het functioneren van de VDC en zijn voorganger de Veiligheidsdienst Nederlandse Antillen (VNA).

De Staten namen een motie aan, waarin werd overeengekomen dat het parlement ‘de noodzakelijke handelingen zal verrichten om tot een parlementair onderzoek te komen bij de VDC en VNA’.   Voor een van de mede-ondertekenaars van de motie, PNP-leider Humphrey Davelaar, was de accordering van de motie aanleiding om vanochtend een brief naar Statenvoorzitter Asjes te sturen met de vraag wanneer de eerste bijeenkomst, die tot de parlementaire enquête moet leiden, plaats zal vinden. Hij verzoekt Asjes in de brief om nog voor het eind van deze week duidelijkheid te geven over de voorbereidingen voor de enquête.

De Statenvergadering, waarin de eerdergenoemde motie werd geaccordeerd, heeft in de afgelopen dagen tot verschillende reacties uit de politieke wereld geleid. Zo hekelt de PAR-fractie middels haar lid Magali Jacoba de ‘show’ die de MFK-leider afgelopen vrijdag in de Staten heeft opgevoerd, maar die volgens haar weinig nieuws heeft voortgebracht. In dit verband noemt zij Schotte een ‘pathologische leugenaar’, omdat hij talrijke beschuldigingen heeft geuit, maar hiervoor geen enkel bewijs heeft geleverd.

Zij verwacht dan ook niet dat de parlementaire enquête doorgang zal vinden. “Als het doorgaat, dan zullen er dingen aan het licht komen, waardoor hij zelf gearresteerd zou kunnen worden”, aldus Jacoba.

Zij krijgt bijval van partijgenote en PAR-woordvoerder Omayra Leeflang, die betreurt dat de Nederlandse AIVD de VDC heeft overgenomen. Iets wat vrijdag met klem door Schotte werd tegengesproken. Maar Leeflang spreekt de angst uit dat in de nabije toekomst ook de Centrale Bank onder Nederlands toezicht zal komen.   De MFK-fractie haalt in haar persbericht fel uit naar de PAR.

Volgens de fractievoorzitter van de MFK, Dean Rozier, valt uit de reacties van de PAR op te maken dat de oppositiepartij niet met de waarheid om kan gaan. Rozier spreekt zijn waardering uit voor de heldere uitleg van premier en partijleider Schotte over wat zich bij de VDC heeft voorgedaan. Maar aan de andere kant hekelt hij het feit dat de gele partij niet wil accepteren dat zij in de Staten in de oppositiebanken zit.

Wij hebben kunnen constateren dat de PAR de VDC heeft gebruikt en de Nederlandse regering heeft betrokken bij haar pogingen om weer aan de macht te komen. De schade die zij aan onze naam toebrengen, maakt hen niets uit; het gaat hen alleen maar om wat zij willen bereiken.”

De DP stelt dat de screening een nachtmerrie is geworden voor het volk van Curaçao. De partij, die op dit moment niet in de Staten is vertegenwoordigd, is van mening dat een parlementaire enquête de waarheid in deze zaak aan het licht moet brengen. De partij roept dan ook alle actoren in de maatschappij op om hieraan hun medewerking te verlenen. Voorkomen moet worden dat de VDC een speelbal van de politiek wordt, aldus de DP.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties