26 C
Willemstad
• donderdag 24 juni 2021 05:51

Laatste reacties

- Advertentie -

Coalitie Bonaire wankelt

KRALENDIJK — De coalitie op Bonaire wankelt na een vertrouwensbreuk tussen de Union Patriótiko Boneriano (UPB) en Fractie Santana.

Advertentie

Rafael Santana, het enige Eilandraadslid van Fractie Santana, belegde gisteravond samen met zijn gedeputeerde Hans Els een spoedpersconferentie om hun ongenoegen over de relatie met de UPB kenbaar te maken.
Dat meldt Caribisch Netwerk.
Het rommelt al een tijd binnen de coalitie.
Afgelopen week lagen de twee coalitiepartners met elkaar overhoop over het tijdstip voor een constitutioneel referendum over de toekomst van Bonaire.
Gisteren liep de emmer over bij Santana en Els.
Tijdens een belangrijke werkgroepvergadering met vertegenwoordigers van Nederland, Saba en Statia over de gezondheidszorg, kreeg Els een twee pagina’s tellend document toegeschoven dat hij van de UPB meteen moest tekenen.
Het betrof een verdedigingsdocument om het onderzoeksrapport over onbehoorlijk bestuur tijdens de privatisering van het Water- en Energiebedrijf Bonaire (WEB) af te kraken.
Er was haast bij, want het onderzoeksrapport wordt volgende week in de Tweede Kamer besproken. Els:

“Ik heb geweigerd om gelijk te tekenen zonder de inhoud te kennen en me erin te hebben verdiept. Later kwam ik te weten dat het document is opgesteld door een advocaat en uit 46 pagina’s bestond, terwijl ik slechts twee pagina’s onder ogen kreeg. Dat is manipulatie.”

Dezelfde dag schond UPB andere afspraken met Fractie Santana door cijfers bekend te maken van minimum maandbedragen die een aantal gezinssituaties moeten hebben aan inkomen.
Het onderzoek van de Nederlandse Nibud, dat in opdracht van de lokale overheid is uitgevoerd, maakt duidelijk dat Bonairianen ver onder hun inkomensniveau leven.
De oppositie vraagt al weken naar de cijfers.
Els legt tijdens de persconferentie uit dat hij met Rijksvertegenwoordiger Wilbert Stolte en met UPB-leider James Kroon heeft afgesproken dat de cijfers vooralsnog niet naar buiten gebracht worden.
Dit gebeurt pas als het rapport met het bestuurscollege en de eilandsraad is besproken. Achter zijn rug om heeft ex-gedeputeerde Burney Elhage de cijfers laten publiceren door de afdeling Communicatie van het Openbaar Lichaam Bonaire, aldus Els.

Het persbericht is niet goedgekeurd”, zegt Els. “El Hage heeft twee keer een persbericht laten uitgaan achter mijn rug om, terwijl het Nibud-onderzoek onder embargo was. Zo ga je niet om met een coalitiepartner. Zo is er geen vertrouwen.”

- Advertentie -

Santana geeft niet duidelijk aan wat de vertrouwensbreuk betekent.

We worden niet met respect behandeld en gemaakte afspraken binnen de coalitie worden geschonden. We kunnen dit niet laten gebeuren.” Santana eindigt met de woorden dat ‘de deur nu dicht is, maar er zit geen hangslot op. Er is een overheid en een coalitie, maar alles kan gebeuren, want wij zijn niet manipuleerbaar.”

bron: Amigoe

Advertentie

back home

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Volkskrant | Vanaf vandaag is de CoronaCheck app toegangsbewijs en paspoort ineen

Maar nog niet voor iedereen | Charlotte Huisman, Pieter Sabel en Laurens Verhagen Vanaf vandaag kunt u gegevens inladen in de app CoronaCheck, die weer toegang moeten geven tot...

ParadiseFM | ACU opent deuren voor oud-Girobank klanten

Algemene Spaar- en Kredietcoöperatie ACU zet de deur open voor oud-Girobank klanten. Dat meldt de Extra vandaag. De klanten kunnen niet alleen een rekening openen bij ACU,...

DH | Former security service chief sentenced for embezzlement

PHILIPSBURG--The Joint Court of Justice on Tuesday sentenced former head of the Security Service St. Maarten VDSM James Adolphus Junior Richardson to eighteen months, nine of which...

AntilliaansDagblad | ‘Toezicht op miljoenen voor BES-eilanden niet op orde’

Den Haag - De Tweede Kamer ontvangt onvolledige of onbetrouwbare informatie over miljoenen euro’s die naar Bonaire, Saba en Sint Eustatius gaan. De ministeries van Binnenlandse Zaken en...

AntilliaansDagblad | Scheepswrakken Mullet Pond verwijderd

Philipsburg - Een half gezonken woonboot, een gekapseisde catamaran en vele andere stukken stormafval zijn onlangs verwijderd uit Mullet Pond in het kader van het Emergency Debris...

AntilliaansDagblad | Patstelling tussen VMSC en CMC

Willemstad - De Vereniging Medisch Specialisten Curaçao (VMSC) hoeft niet bang te zijn dat het Curaçao Medical Center (CMC) de 27 vrijgevestigde medici de toegang tot het...
- Advertentie -