33 C
Willemstad
• dinsdag 28 september 2021 16:06

Laatste reacties

- Advertentie -

CMweb | Brievenbusmaatschappijen sluizen inkomende investeringen direct door

Brievenbusmaatschappijen sluizen inkomende investeringen direct door

80 procent van de inkomende buitenlandse investeringen wordt direct doorgestuurd naar het buitenland. Dit gebeurt via brievenbusmaatschappijen. Ons land telt er meer dan 14.000. De investeringen gaan vooral richting landen buiten de Europese Unie.

Dat meldt het CBS in de Internationaliseringsmonitor over financiële globalisering, mede op basis van cijfers van DNB.

Zo min mogelijk belasting betalen

De belangrijkste motivatie voor multinationals om hier een bijzondere financiële instelling (bfi) of brievenbusmaatschappij op te richten is om zo min mogelijk belasting te betalen. Nederland telde in 2015 ruim 14.000 bfi’s. Zo’n 80 procent ontplooit geen economische activiteit in ons land.

- Advertentie -

Multinationals kunnen de dubbelbelastingverdragen die Nederland heeft met verschillende landen gebruiken om hun belastingafdracht zo klein mogelijk te houden. Er is een significante samenhang tussen dubbelbelastingverdragen en directe buitenlandse investeringen, en vooral met investeringen die lopen via brievenbusmaatschappijen.

Wereldwijd behoort Nederland tot de landen met de meeste inkomende en uitgaande directe buitenlandse investeringen (dbi), waaronder aandelenkapitaal en kredietverleningen. In 2017 ging het in totaal om 4.587 miljard euro. Zo’n 80 procent van deze investeringen (3.655 miljard euro) ging via een bfi direct door naar een buitenlandse bestemming.

Azië en Oceanië populair bij brievenbusmaatschappijen

Brievenbusmaatschappijen in Nederland deden in 2015 zo’n 24 duizend investeringen in het buitenland. Meer dan de helft (52 procent) ging naar landen buiten de EU. Deze instellingen investeren in vergelijking met reguliere ondernemingen relatief vaak in Azië en Oceanië, met name in India, Hong Kong, China, Australië en Nieuw-Zeeland. Ook naar Latijns-Amerika en de Caraïben gaan relatief veel van deze investeringen, vooral naar Mexico, Argentinië en de Kaaimaneilanden.

Niet in meerdere landen belasting betalen

Nederland is een van de landen met de meeste belastingverdragen. Ook de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk hebben er relatief veel. De meeste zijn zogenoemde dubbelbelastingverdragen. Het doel is te voorkomen dat een multinational in meerdere landen belasting betaalt over dezelfde economische activiteiten.

- Advertisement -

Lees ook: Kabinet gaat belastingontwijking tegen met bronbelasting

Nederland heeft met elk Europees land zo’n verdrag. Met Azië heeft ons land relatief veel belastingverdragen, met Afrika minder. Ook met de grote economieën zoals Australië, Argentinië, Brazilië, China, India, Indonesië en de Verenigde Staten zijn belastingverdragen gesloten.

Bij landen waarmee Nederland een dubbelbelastingverdrag heeft afgesloten liggen de gemiddelde investeringen met economische activiteit ruim 52 procent hoger dan bij landen zonder zo’n verdrag. De investeringen van brievenbusmaatschappijen zijn gemiddeld echter twee keer zo groot als er een verdrag is. Het deel investeringen ligt dan bijna 7 procentpunt hoger dan bij landen zonder een dubbelbelastingverdrag.

Lees ook: Geen rulings meer voor brievenbusfirma’s

Bron: CMWeb

- Advertisement -

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Tuesday, September 28, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 28 september 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Nederland pakt gokmaffia Curaçao aan

Nederland gaat de gokmaffia op Curaçao flink aanpakken. Dat kondigde voorzitter René Jansen van de Raad van Bestuur van de Nederlandse Kansspelautoriteit (Ksa) maandag aan in de...

Nu.cw | 93 procent van coronapatiënten CMC niet volledig gevaccineerd

Van de 181 opgenomen coronapatiënten in het Curaçao Medical Center (CMC) zijn 169 personen niet of niet volledig gevaccineerd. Dat is 93 procent van de ziekenhuisopnames in...

Nu.cw | ENNIA: “Foute berichtgeving pensioenbetalingen september”

De pensioenbetalingen in de maand september worden gewoon uitbetaald door ENNIA. Dat bevestigt de directie. Op sociale media gaat een bericht rond waarin wordt vermeld dat de...

Opinie | Discriminatie

Opinie Dr. Jeff Sybesma Op 25 september 2021 stond in het Antilliaans Dagblad het onderstaande bericht (zie aangehechte bijlage). Ik twijfel niet aan de getrouwheid van het artikel...
- Advertentie -