Cijntje (PS) dreigt met intrekking steun kabinet

Melvin Cijntje

Cijntje (PS) dreigt met intrekking steun kabinet

WILLEMSTAD — PS-fractievoorzitter in de Staten Melvin ‘Mac’ Cijntje verzet zich tegen de manier waarop minister Earl Balborda (Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning, PNP) het project inhaalslag verbetering Curaçaose wegen wil uitvoeren. “Dit is proberen om iemand voor de gek te houden.

Ik ga hier niet mee akkoord. Zet de regering dit door dan zal ik hiermee niet akkoord kunnen gaan.”

Het voorstel voor de uitvoering van het inhaalslagproject kwam afgelopen woensdag aan de orde bij de Raad van Ministers (RvM). Tot grote verontwaardiging van PNP-leider Humphrey Davelaar werd het project op verzoek van Financiën-minister José Jardim (namens onafhankelijk Statenlid Glenn Sulvaran) volgens Cijntje aangehouden voor nader financieel advies.

Volgens de PS-fractievoorzitter had hij voorgesteld dat het voorstel aangehouden zou worden tot de behandeling in het wekelijks overleg van coalitieleiders iedere dinsdag.

Onafhankelijk Statenlid Sulvaran merkt op dat de beslissing van Jardim om projecten voor nader advies aan te houden is ingegeven door de taak die hij heeft om het kabinet te bewaken.

“Hij moet het kabinet voor problemen op financieel gebied behoeden. Het is niet de eerste keer dat Balborda dit probeert. Ten tijde van de steun aan Insel Air heeft hij het ook geprobeerd. Hij moet blijkbaar leren hoe je het moet doen. Daar is Jardim voor.”

Volgens Davelaar zouden er bureaucratische hindernissen worden opgeworpen om het project tegen te gaan. Maar dit wordt van de hand gewezen door Cijntje. Volgens hem klopt er iets niet aan het project.

“Voor het project zijn twee grote consortiums uitgenodigd. Een daarvan is CWM/MNO, dat onder meer het brugproject heeft gedaan, en de tweede is de combinatie van kleinere lokale aannemers die voornamelijk in de bouw hebben gewerkt. Het gaat hierbij om Dusron/Augustino. Onder het mom van een onderhandse aanbesteding is besloten dat de twee consortiums lootjes zullen trekken voor tien projecten, waarbij ieder vijf projecten toebedeeld zal krijgen.”

Nadat de tien projecten zijn verdeeld, zal de overheid volgens Cijntje gaan onderhandelen over een prijs voor het project.

“Ze zullen proberen om bij het ene consortium na te gaan of ze het dichtst bij de door de overheid bepaalde prijs voor het project uitkomen. Lukt dit niet, dan stapt de overheid naar het andere consortium. Komen zij er ook niet uit, dan zal de overheid pas een openbare aanbesteding houden. Maar waar ga je dan aannemersbedrijven vandaan halen. Van Aruba of Venezuela.”

De PS-fractievoorzitter benadrukt dat wat de regering wil doen geen onderhandse aanbesteding is.

“Bij een onderhandse aanbesteding schrijf je een aantal bedrijven aan om met een aanbod te komen. Je hebt het dan niet over het trekken van lootjes. Ik ga hier niet mee akkoord. Regels moeten worden nageleefd. Er is een bedrag van 30 miljoen gulden met dit project gemoeid. Ik kan niet toestaan dat dit project zomaar doorgang vindt. Ik heb begrepen dat er binnen de regering meer mensen vóór het project zijn. Als dat zo is en als het project toch wordt goedgekeurd, dan kan de regering een motie van wantrouwen tegemoet zien. Als dit doorgaat dan kunnen ze niet op steun van alle elf de Statenfracties rekenen.”

Bron: Amigoe

2 Reacties op “Cijntje (PS) dreigt met intrekking steun kabinet

 1. Nyron Lakker

  Splikashon agrega aki: http://on.fb.me/1lKbQFx

  Mac Cijntje ku Glenn Sulvaran ta konsehá, por pone Korsou na berguensa asina……..?

  Bon ku den exterior nan no ta komprende papiamentu.

  Ta unda boso a sali ku boso normanan gubernamental, traspasando tratadonan y kodigonan di maneho internashonal ku mester ta base pa Corporate Governance y krea un klima di invershon saludable dor di hisa e moral di pueblo pa por fomentá kapasitashon empresarial riba nivel mas haltu?

 2. Nyron Lakker

  Lider di frakshon di PS Melvin ‘Mac’ Cijntje ta demonstra falta di kapasidad y moral baho y 20 aña atrasá! (Esta ku su deklarashon na TV-Nashonal relashoná ku uitbesteding, aanbesteding!)

  Bo no por goberná abase di eskusa politiko ku no ta pruéba di vishon metodiko avansá basá riba Corporate Governance y kodigo di kondukta pa komtabilidad basá riba fomentá transparensha y Good Governance.
  (Ku kwa autoridad y kredibilidad e por kritiká Earl Balborda y purbá di chantagiá den e kabinete aktual?)
  Lesa e splikashon adishonal agregá na e plachi di introdukshon aki:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *