
Willemstad – Curaçao bevindt zich momenteel in een crisis wat criminaliteit en het gevoel van onveiligheid bij burgers betreft, die situatie kan alleen met harde repressieve maatregelen gekeerd worden.
Advertentie
Dat stelt onderzoeker dr. Gilbert Cijntje van de Inter Continental University of the Caribbean (ICUC), die onlangs onder de naam ‘Idea Kòrsou’ onderzoek deed naar de veiligheidsgevoelens onder de Curaçaose bevolking.
,,De crisis vereist drastische maatregelen die vervelend kunnen uitpakken voor burgers die niks te maken hebben met de criminaliteit maar het kan niet anders”, aldus Cijntje.
De onderzoeker pleit ervoor om binnen een periode van drie tot zes maanden de preventieve controles op te voeren en veel meer blauw op straat te hebben.
,,Er moeten zwaardere straffen komen voor het plegen van misdaden. Het duurt vaak heel lang voordat een zaak behandeld wordt, dat geeft een verkeerd signaal af aan de pleger, het slachtoffer en de samenleving.”
Op het preventieve vlak moeten werkloze jongeren met weinig perspectief op een baan, in kampen worden gevormd en klaargestoomd om te gaan werken, zo stelt de onderzoeker.
,,Deze jongeren krijgen van de regering loon voor hun werk, zij kunnen aan de slag bij het schoonmaken van wegen, greppels, in het toerisme, zolang zij maar goed begeleid worden.
Zo wordt de jongeren discipline bijgebracht en krijgen zij weer een toekomstperspectief.”
Cijntje schat dat de kosten om 1.000 jongeren aan het werk te krijgen circa 15 miljoen gulden bedragen.
,,Dat bedrag lijkt groot maar het valt mee als je het afzet tegen de kosten als deze jongeren crimineel worden omdat ze geen toekomstperspectief hebben en daardoor in de gevangenis belanden.
Op de lange duur is het land veel meer gebaat bij het creëren van werk voor deze jongeren.
Wij willen aldoor bezuinigen maar moeten ervoor oppassen dat wij straks niet een succesvolle operatie hebben waarbij de patiënt inmiddels is overleden.”
De regering krijgt binnenkort het onderzoek van Cijntje opgestuurd.
,,Ik verwacht er niet veel van, in dit land zijn wij ons er niet van bewust dat onderzoek vooraf gaat aan veranderingen.
Wij zij gewend om veranderingen door te voeren zonder onderzoek vooraf, pas als het spaak loopt willen wij onderzoeken waar dat aan heeft gelegen.”
Bron: Antilliaans Dagblad
Advertentie