28 C
Willemstad
• zaterdag 17 april 2021 19:29

PBC | 65 procent van Curaçao heeft zich gemeld voor vaccinatie

Persbureau Curacao Bijna 65 procent van de te vaccineren bevolking van Curaçao heeft zich daadwerkelijk gemeld voor een vaccinatieprik tegen het coronavirus. Dat gaat om ruim 68.000 mensen....

ParadiseFM | Vaccin voor 105-jarige

De oudste inwoner van Curaçao heeft ook een coronavaccin gehaald. Het gaat om mevrouw Regina Gabriela Brigitha die onlangs haar 105e verjaardag vierde. Deze week heeft ze zich...

Democracy now! | Friday April 16, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 16 april 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DolfijnFM | Verplichte quarantaine bij aankomst in Nederland

Nederland wil vanaf 15 mei een verplichte quarantaine invoeren voor alle reizigers uit hoogrisicogebieden. Ook uit Aruba, Bonaire en Curaçao. Nu is die quarantaine nog een advies...

DolfijnFM | ‘Winkels begrijpen langzamerhand de maatregelen’

Volgens de Èxtra beginnen winkels en restaurant zich eindelijk aan de coronamaatregelen te houden. Gisteren controleerde de Inspectie twaalf etablissementen. Alleen op Zeelandia en in Santa Maria waren...
- Advertisement -spot_img
HomeLandenCuraçaoCGOA over gevolgen aov-aanpassing

CGOA over gevolgen aov-aanpassing

WILLEMSTAD — Het Centraal Georganiseerd Overleg in Ambtenarenzaken (CGOA), het overlegplatform van overheidsvakbonden en de regering, komt morgenmiddag bijeen voor een vergadering. Dan wordt stilgestaan bij de gevolgen van de aanpassing van de algemene ouderdomsverzekering (aov).
De aanpassing van deze wet was aanleiding voor heel wat spanning onder het personeel van de overheid.

De aanpassing van de aov brengt onder meer met zich mee dat de pensioengerechtigde leeftijd per 1 maart van 60 naar 65 werd verhoogd.
De overheidsvakbonden maken zich zorgen over de gevolgen van deze wet voor ambtenaren die na 1998 in overheidsdienst zijn gekomen.
Zij gaan op hun 60e met pensioen, maar krijgen pas op hun 65e een aov-uitkering.

Overheidsvakbonden Abvo, Napb, STrAF, SAP, Sitek, STSK, Curatca en BTG organiseerden vorige week maandag een bijeenkomst onder werktijd om alle overheidswerknemers te informeren over gevolgen van de aov-aanpassing.
Nog diezelfde dag vond er een overleg plaats tussen een vakbondsdelegatie, premier Daniel Hodge (PS) en minister Etienne van der Horst (Bestuur, Planning en Dienstverlening, Pais), waarin werd afgesproken dat de gevolgen van de aov-aanpassing in een bijeenkomst van de CGOA zou worden besproken.

Deze bespreking staat nu morgen op de agenda.
In een reactie benadrukt Abvovoorzitter Wendy Calmes dat de overheidsvakbond niet zal accepteren dat er aan de secundaire arbeidsvoorwaarden zal worden getornd zolang het sociaal statuut van kracht is.
Dit akkoord regelde indertijd de overgang van het personeel van de toenmalige entiteiten het land de Nederlandse Antillen en het eilandgebied Curaçao naar het nieuwe land Curaçao per 10-10-‘10 en is tot juli 2015 van kracht.
De regering heeft aangekondigd bij de discussie over de secundaire arbeidsvoorwaarden van ambtenaren ook over het sociaal statuut te willen praten.
Calmes benadrukt echter dat de vakbonden vast zullen houden aan het sociaal statuut.

“De minister kan wel zijn wensen hebben. Maar wij dienen voor het belang van onze leden op te komen en daar houden wij ons aan, want is onze eerste prioriteit.”

Dit artikel is geplaatst in
  • Gemarkeerd als
  • AOV

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties