27.2 C
Willemstad
• donderdag 7 december 2023

Democracy now! | Wednesday, December 6, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 6 december 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Groot gebied met regen in aantocht Groot gebied met regen in aantocht

Sanne van den Boomen Een grote depressie met regen is onderweg vanuit het westen richting het Caribisch gebied. Dat is op satellietbeelden te zien. Ook de Meteorologische Dienst...

Nu.cw | Vrouwen tijdens hike verdwaald, door Kustwacht gered

Twee vrouwen zijn dinsdag in de omgeving van Dos Pos op Bonaire tijdens het hiken verdwaald geraakt. Uiteindelijk werden ze teruggevonden doordat ze zelf lichtsignalen gaven. Dat...

Nu.cw | Bevolkingsregister en rijbewijzenbureau maandagmiddag gesloten

Door: Britt van Garderen Het Bevolkingsregister (Kranshi) en het Rijbewijzenbureau zullen maandag 11 december vanaf 12.00 uur ‘s middags gesloten zijn voor het publiek. Deze sluiting is in...

PBC | Curaçao en andere eilanden hebben urgent gezondheidsonderzoek nodig

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een recent uitgebracht verkenningsrapport genaamd ‘Programmeren gezondheidsonderzoek in het Caribische deel van het Koninkrijk der Nederlanden’ werpt een belangrijk licht op de gezondheidsuitdagingen waarmee...
- Advertisement -spot_img

Cft verplicht Curaçao buikriem strak aan te halen

HomeLandenCuraçaoCft verplicht Curaçao buikriem strak aan te halen

Het College financieel toezicht (Cft) heeft zijn bezorgdheid geuit over de overheidsfinanciën van Curaçao: de situatie is ernstig. De overheidsfinanciën vertonen over 2012 een tekort. Het is nu voor het derde jaar op rij dat er een tekort wordt vastgesteld.

Het Cft vindt dat dit jaar ook het tekort over 2011 moet gecompenseerd worden. De BRK-middelen (Belastingregeling voor het Koninkrijk) zijn daartoe ontoereikend. In 2012 zal de regering daarom omvangrijke maatregelen moeten nemen om de tekorten weg te werken.

Maatregelen

De gezondheidszorg en de pensioenen moeten goedkoper gemaakt worden, het aantal ambtenaren moet teruggedrongen worden en er zal voor meer inkomsten moeten gezorgd worden.

Over de bouw van een nieuw ziekenhuis heeft het Cft aangegeven dat daarmee pas een begin kan worden gemaakt als de structurele problemen eerst opgelost zijn. Dat betekent aanpassing van het stelsel van de gezondheidszorg en indexering van de tarieven. Zonder dergelijke maatregelen dreigt het nieuwe ziekenhuis verlieslijdend te worden en ontstaan nieuwe verplichtingen op de begroting zonder dat daar ruimte voor is.

Ten aanzien van de zorgwekkende vermogenspositie van een aantal overheidsNV’s heeft het College afgesproken dat het bestuur een plan van aanpak opstelt om deze positie weer gezond te maken. Naar verluid zou het totale deficit van de gezamelijke overheidsNV’s tussen de 500 en de 600 miljoen gulden bedragen.

Advies van het College

Het advies van het College houdt in dat de tekorten gecompenseerd dienen te worden en dat opbrengsten van maatregelen pas in de begroting verwerkt mogen worden als zij zich ook daadwerkelijk voordoen. Dit houdt in dat de regering dit jaar voor 85 miljoen moet ombuigen.

Daarnaast adviseert het College de regie op het doorvoeren van de structurele maatregelen en de invoering ervan te verscherpen en nieuwe leningen pas aan te gaan als de begroting in evenwicht is.

Ten slotte dringt het College aan op versterking van het financieel beheer zodat relevante uitvoeringsinformatie ter beschikking komt, op een moment dat nog kan worden bijgestuurd.

De tekorten over 2010 en 2011 kunnen ten dele gefinancierd worden door de incidentele 217 miljoen uit de Belastingregeling voor het Koninkrijk (BRK) die eind 2010 is ontvangen door het toenmalige eilandgebied.

Het College heeft er bij uitzondering mee ingestemd dat deze meevaller voor de tekorten wordt aangewend, maar geeft tegelijkertijd aan dat de problemen hiermee niet opgelost zijn. Incidentele meevallers kunnen immers nooit een oplossing bieden voor de structurele problemen waarmee het land Curaçao wordt geconfronteerd.

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties