29 C
Willemstad
• maandag 20 september 2021 09:53

Laatste reacties

- Advertentie -

Cft verplicht Curaçao buikriem strak aan te halen

Het College financieel toezicht (Cft) heeft zijn bezorgdheid geuit over de overheidsfinanciën van Curaçao: de situatie is ernstig. De overheidsfinanciën vertonen over 2012 een tekort. Het is nu voor het derde jaar op rij dat er een tekort wordt vastgesteld.

Het Cft vindt dat dit jaar ook het tekort over 2011 moet gecompenseerd worden. De BRK-middelen (Belastingregeling voor het Koninkrijk) zijn daartoe ontoereikend. In 2012 zal de regering daarom omvangrijke maatregelen moeten nemen om de tekorten weg te werken.

Maatregelen

De gezondheidszorg en de pensioenen moeten goedkoper gemaakt worden, het aantal ambtenaren moet teruggedrongen worden en er zal voor meer inkomsten moeten gezorgd worden.

- Advertentie -

Over de bouw van een nieuw ziekenhuis heeft het Cft aangegeven dat daarmee pas een begin kan worden gemaakt als de structurele problemen eerst opgelost zijn. Dat betekent aanpassing van het stelsel van de gezondheidszorg en indexering van de tarieven. Zonder dergelijke maatregelen dreigt het nieuwe ziekenhuis verlieslijdend te worden en ontstaan nieuwe verplichtingen op de begroting zonder dat daar ruimte voor is.

Ten aanzien van de zorgwekkende vermogenspositie van een aantal overheidsNV’s heeft het College afgesproken dat het bestuur een plan van aanpak opstelt om deze positie weer gezond te maken. Naar verluid zou het totale deficit van de gezamelijke overheidsNV’s tussen de 500 en de 600 miljoen gulden bedragen.

Advies van het College

Het advies van het College houdt in dat de tekorten gecompenseerd dienen te worden en dat opbrengsten van maatregelen pas in de begroting verwerkt mogen worden als zij zich ook daadwerkelijk voordoen. Dit houdt in dat de regering dit jaar voor 85 miljoen moet ombuigen.

- Advertisement -

Daarnaast adviseert het College de regie op het doorvoeren van de structurele maatregelen en de invoering ervan te verscherpen en nieuwe leningen pas aan te gaan als de begroting in evenwicht is.

Ten slotte dringt het College aan op versterking van het financieel beheer zodat relevante uitvoeringsinformatie ter beschikking komt, op een moment dat nog kan worden bijgestuurd.

De tekorten over 2010 en 2011 kunnen ten dele gefinancierd worden door de incidentele 217 miljoen uit de Belastingregeling voor het Koninkrijk (BRK) die eind 2010 is ontvangen door het toenmalige eilandgebied.

Het College heeft er bij uitzondering mee ingestemd dat deze meevaller voor de tekorten wordt aangewend, maar geeft tegelijkertijd aan dat de problemen hiermee niet opgelost zijn. Incidentele meevallers kunnen immers nooit een oplossing bieden voor de structurele problemen waarmee het land Curaçao wordt geconfronteerd.

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Column Youp | Stank voor Ank

Afgelopen week liep ik te duimen dat ons land niet bij een oorlog betrokken zou raken. Ik was bang dat we met onze minister van Defensie niet...

Volkskrant | Bij de demonstratie in Washington: ‘Je merkt hoe groot het geloof in The Big Lie is’

Nick de Jager Uit angst voor een tweede January 6 wemelt het nu van de politiemensen voor het Capitool in Washington. Daar betuigen demonstranten hun steun aan degenen...

NDH | BNNVARA-programma over salarissen veroorzaakt rumoer op Curaçao

Op Curaçao is commotie ontstaan over het salaris van de directeur van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) na een uitzending van het Nederlandse...

ParadiseFM | Werkloosheid gaat stijgen volgens IMF

De werkloosheid gaat stijgen tot 24,3% volgens het IMF. Volgens de regering zijn de cijfers te vergelijken met cijfers van de Centrale Bank van Curaçao en Sint...

ParadiseFM | Overheid roept jongeren op tot vaccinatie

Jongeren van 13 tot 18 jaar worden nogmaals opgeroepen om zich te vaccineren. Dat deed epidemioloog Izzy Gerstenbluth vanmorgen tijdens een overheidsbriefing. Tot eersgisteren testten 223 jongeren...

PB | Inkomen CBCS-top aanzienlijk lager dan beweerd

WILLEMSTAD/PHILIPSBURG: De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) heeft kennis genomen van het programma ‘Wat verdien jij’, dat gisteren is uitgezonden op BNNVARA. De CBCS deelt...
- Advertentie -