27 C
Willemstad
• donderdag 7 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

Cft: Risico’s in sociale zekerheid en overige baten

cftWILLEMSTAD — Het Cft (College financieel toezicht) concludeert uit de eerste uitvoeringsrapportage (UR) van 2013, dat de gepresenteerde cijfers over de eerste drie maanden van het jaar geen verontrustend beeld laten zien. Het Cft signaleert echter wel substantiële risico’s voor de rest van het jaar, met name op het terrein van de sociale zekerheid en de overige baten.

Dat meldt Cft-voorzitter Age Bakker aan minister van Financiën Jose Jardim in een brief als reactie op de betreffende rapportage, die tevens gaat over het laatste kwartaal van 2012.

“Het Cft zal dan ook in gezamenlijkheid met het ministerie van Financiën blijven volgen in hoeverre de uitgaven en inkomsten in de sociale fondsen zich verhouden met de begroting.
Gelet op de eerste tegenvallende signalen dient Curaçao over te gaan tot het verder uitwerken van de geïnventariseerde aanvullende maatregelen (‘plan B’). Tevens dienen daar bovenop aanvullende maatregelen te worden geïnventariseerd en uitgewerkt om te voorkomen dat ook in 2013 een tekort op de gewone dienst ontstaat.”

- Advertentie -

Bakker stelt dat de cijfers voor de eerste drie maanden onder meer gunstig zijn doordat slechts rekening is gehouden met tekorten in de zorgfondsen voor de maand januari, omdat de basisverzekering per 1 februari is ingevoerd en ervoor moet zorgen dat er geen tekorten optreden.

“Uit de uitvoeringscijfers, die nu beetje bij beetje beschikbaar raken, moet blijken of de maatregelen inderdaad het gewenste effect hebben en dus of de gepresenteerde cijfers in de sociale zekerheid realistisch zijn.
De eerste signalen lijken erop te wijzen dat de maatregelen nog onvoldoende effect sorteren, wat ook blijkt uit de toelichtingen bij de UR.”

Wat betreft de overige baten ontvangt het Cft graag een nadere onderbouwing van de prognose over het gehele jaar.
Het gaat bij deze baten om een tegenvaller van ruim negen miljoen gulden door ‘achterblijvende inkomsten uit de verkoop van goederen en diensten’, zo meldt Bakker.

“Over 2012 was er ook al sprake van een forse tegenvaller op de overige baten en het Cft maakt zich dan ook zorgen dat deze tegenvaller verder zal oplopen in de rest van het jaar.”

SVB
Ook staat er, volgens Bakker, in de UR meerdere malen vermeld dat de realisatie van de kostenbesparende maatregelen in de zorg gepaard gaat met problemen.

“Dit betekent dat de invoering van de basisverzekering niet zal leiden tot het volledig oplossen van de budgettaire tekorten en dat de SVB over 2013 te maken zal krijgen met tekorten in de zorgfondsen.
Aangezien de SVB geen reserves heeft om deze tekorten te dekken, zal de overheid deze moeten aanvullen.
In het budgettaire beeld over het gehele jaar 2013 is echter geen rekening gehouden met deze ontwikkeling.”

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Extra | Journaal 6 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Doodgeschoten in zwembad: wéér Russische miljonair gevonden onder mysterieuze omstandigheden

Door Thierry Goeman In een gigantisch herenhuis, gelegen in een exclusieve buitenwijk van Sint-Petersburg, is het lichaam gevonden van de 61-jarige Yuri Voronov. De Russische zakenman en miljonair...

NTR | Eén op drie Caribische Nederlanders gediscrimineerd, ‘Weet waar je aan begint als je naar Nederland wil’

John Samson DEN HAAG – Eén op de drie Caribische Nederlanders ervaart discriminatie in Nederland, blijkt uit onderzoek van het CBS. “Weet waar je aan begint als je...

DH | Ministry of VROMI announces opening of Great Bay Fresh Water Pond Channel

GREAT BAY, Sint Maarten (DCOMM) – The Ministry of Public Housing, Environment, Spatial Planning, and Infrastructure (Ministry of VROMI), will temporary open the Great Bay Fresh Pond...

Ingezonden | We doen het maar zelf

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

Democracy now! | Tuesday, July 5, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertentie -
- Advertentie -