29 C
Willemstad
• dinsdag 5 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

CBCS wil commerciëlebanken tegemoet komen

centrale bankWILLEMSTAD — De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) heeft contact met de Curaçaose Bankiersvereniging (CBA) over de kredietrestrictiemaatregel die in maart 2012 is geïntroduceerd. CBCS-directeur Emsley Tromp heeft tijdens de presentatie van de 2012-jaarcijfers aangegeven dat de bereidheid bestaat om de banken enigszins tegemoet te komen.

Gegeven het hoge tekort op de lopende rekening van de betalingsbalans, de relatief snel groeiende kredietverlening in vergelijking tot de Bruto Binnenlandse Product-groei en de dalende deviezenreserves, heeft de Bank haar verkrappende monetaire beleid in 2012 voortgezet.

- Advertentie -

Daarom heeft de Bank voor de periode maart – augustus 2012 onder andere een tijdelijke kredietbevriezing geïntroduceerd.
Doordat de groei in de private kredietverlening en de daling in de deviezenreserves matigden, heeft de Bank de kredietmaatregel enigszins versoepeld door een maximale kredietgroei van 1 procent te hanteren voor de periode september 2012 – februari 2013.
Bovendien werd naast de commerciële banken, de kredietmaatregel ook van toepassing op de Postspaarbank en de Centrale Hypotheekbank in de tweede termijn van deze maatregel.

De CBCS heeft dit jaar haar krappe monetaire beleid echter verder voortgezet.
Het verplichte reservepercentage is verder verhoogd tot 16,00 vanaf 17 juni 2013.
Naast het verhogen van de verplichte reserve, heeft de CBCS de kredietmaatregel verlengd met een derde termijn tot eind augustus 2013.

Meer krediet
De commerciële baken hebben inmiddels contact gezocht met de CBCS omdat ze met hoge reserves zitten maar het geld niet kunnen investeren. In dit verband zei Tromp dat de CBCS naar een mogelijk scenario gaat waarbij de banken een verzoek kunnen doen om extra krediet te verstrekken.
De CBCS zal deze verzoeken individueel beoordelen.
Een van de voorwaarden om een dergelijk verzoek goed te keuren is dat het project waarvoor krediet wordt verstrekt bijdraagt aan een duurzame en hogere economische groei.
Te denken valt aan projecten in de toeristische sector, zei Tromp.

Gezond
Volgens Tromp is de situatie van de lokale banken gezond.
Gezamenlijk hebben de banken een totale winst (‘return on investment’) van 1,7 procent behaald in 2012.
Dit is iets lager dan in 2011 (1,9 procent).
Wel is opmerkelijk dat het aantal ‘non-performing loans’ van de banken is gestegen.
Was dit in 2011 nog 6,8 procent, vorig jaar steeg dit naar 8,1 procent.

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

DH | Over the Pond minimarket robbed by two armed men

PHILIPSBURG--The cashier of a minimarket on Arch Road, a side road of Sucker Garden Road, was robbed at gunpoint late Friday afternoon, when two armed men entered...

Democracy now! | Monday, July 4, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 4 juni 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Opinie | De VN, zelf bestuur en zelf beschikking

Door Lucita Moenir Alam, Arjen van Rijn en Kees Flinterman Op 15 december 1955 heeft de Tiende Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in Resolutie 945(X) de Nederlandse...

ParadiseFM | Campagne voor een nieuw nationaal wapen Curaçao

Curaçao moet een nieuw nationaal embleem hebben. Cultuurminister Van Heydoorn heeft daarom een ontwerpwedstrijd uitgeschreven. Iedereen kan aan de wedstrijd meedoen. Vandaag wordt het startschot gegeven voor...

ParadiseFM | Schotte nog steeds in onderhandeling met OM

Ex-premier Gerrit Schotte onderhandelt nog steeds met het Openbaar Ministerie over het geld dat hij terug moet betalen. In mei kreeg hij twee weken de tijd om...
- Advertentie -
- Advertentie -