WILLEMSTAD — Er komt een onderzoek door internationale onderzoekers naar de handel en wandel van Emsley Tromp, president-directeur van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS). De onderzoekers zullen ook beslissen of Tromp met betaald verlof moet gaan zodat het onderzoek kan plaatsvinden.
Dat is tijdens de vergadering van de Raad van Commissarissen (RvC) afgelopen zaterdag besloten. De uiteindelijke agenda met de te behandelen punten werd omgegooid.
Een definitieve goedkeuring van de notulen van eerdere vergaderingen en een expliciet onderzoek naar de lening ten gunste van het havenbedrijf van St. Maarten is niet genomen. Volgens Robbie Ferron, het RvC-lid dat is voorgedragen door regering van St. Maarten, zijn de leden van de RvC van St. Maarten ‘toegewijd om tijdspannes in beleid of integriteit te onderzoeken’. Alle zeven RvC-leden waren aanwezig zaterdag. Voor de drie door Curaçao voorgedragen leden was de rol van RvC-lid Robert Pietersz controversieel. Pietersz is door de president van het Gemeenschappelijk Hof van Justitie, Lisbeth Hoefdraad, benoemd als tijdelijk lid van de raad. Als het aan de leden die door de Curaçaose regering zijn voorgedragen ligt, wordt Pietersz zo snel mogelijk vervangen. Zij bestempelen hem als ‘ongeloofwaardig’ en ‘onbetrouwbaar’.
Dat voor Pietersz, die de vierde jurist is geworden in de RvC, is gekozen is ook onbegrijpelijk voor de ‘Curaçaose’ leden. Met Lincoln James, Glenn Camelia en Jairo Bloem waren al drie juristen lid van de RvC.
Voor aanvang van de RvC-vergadering hield coalitiepartij Pueblo Soberano (PS) een protestmanifestatie voor het gebouw van de Centrale Bank te Scharloo. Over de opkomst van deze bijeenkomst is veel te doen. Aanwezigen hadden het over een aantal tussen de 300 en 500, maar PS-leider Wiels sprak vanochtend van meer dan 1500 en mogelijk zelfs 2000 personen.
“Ik heb 1500 aanwezigen geteld, maar ik heb er niet meer kunnen tellen, omdat ik als persoon die de vergunning had aangevraagd op alles moest letten.”
De bijeenkomst was om een uur of zes afgelopen. Over de beslissing van de RvC om een oordeel over de obligatielening aan het Sintmaartense havenbedrijf aan te houden, stelt Wiels dat dat nog niet betekent dat het onderwerp van tafel is.
“Wij zullen ons blijven inzetten en druk blijven uitvoeren totdat deze deal van tafel is”, aldus de PS-leider vanochtend.
Bron: Amigoe