27 C
Willemstad
• maandag 26 juli 2021 08:58

Laatste reacties

- Advertentie -

CBCS blijft geldmarkt verkrappen

WILLEMSTAD — De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten heeft in februari haar monetaire beleid, gericht op het verkrappen van de ruimte op de lokale geldmarkt, voortgezet. Dat wordt gemeld bij de jongste verkorte balans van de bank.

Het percentage van de verplichte reserve, het voornaamste instrument, werd met 0,25 procentpunt verhoogd naar 15,25 procent.

“Dit instrument beoogt de liquiditeit van de banken en daarmee de groei van de kredietverlening te beïnvloeden”

, aldus de toelichting.
De basisgeldhoeveelheid daalde met 21,5 miljoen gulden in februari 2013 als gevolg van een afname van de rekening-courant-saldi van de commerciële banken met 21,6 miljoen gulden. Dit was onder meer het gevolg van de netto-aankoop van deviezen.

Daarnaast heeft Usona middelen overgeheveld van haar rekeningen bij de commerciële banken ten gunste van haar rekening bij de CBCS.
Dit verklaart tevens voor een groot deel de toename in de post ‘deposito’s van overige ingezetenen’ met 19,6 miljoen gulden.
De post ‘overige vorderingen’ aan de activazijde van de balans steeg met 12,8 miljoen gulden door de aankoop van schuldtitels die door de St. Maarten Harbour Finance N.V. werden uitgegeven, zoals de Amigoe gisteren al berichtte.
Hierdoor nam de beleggingsportefeuille van de CBCS toe.

- Advertentie -

De post ‘deviezen’ aan de activazijde van de balans daalde in februari met 18 miljoen gulden, voornamelijk als gevolg van de aankoop van deze schuldtitels en de netto-aankoop van deviezen door de commerciële banken.
De post ‘goud’ aan de activazijde van de balans daalde ten slotte met 57,4 miljoen gulden als gevolg van een lagere marktwaarde op de balansdatum in vergelijking met eind januari 2013. De daling in de post ‘kapitaal en reserves’ aan de passivazijde van de balans is gerelateerd aan de daling van de marktprijs van goud.

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

AntilliaansDagblad | ‘Bijna akkoord over Coho’

Willemstad/Philipsburg - Volgens de Sint Maartense premier Silveria Jacobs is na het onlangs gehouden vierlandenoverleg zo goed als een akkoord bereikt over de tot voor kort omstreden consensusrijkswet Caribisch Orgaan voor Hervorming en Ontwikkeling (Coho).
- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | ‘Bijna akkoord over Coho’

Willemstad/Philipsburg - Volgens de Sint Maartense premier Silveria Jacobs is na het onlangs gehouden vierlandenoverleg zo goed als een akkoord bereikt over de tot voor kort omstreden consensusrijkswet Caribisch Orgaan voor Hervorming en Ontwikkeling (Coho).

PBC | Wanhopige brief: drie Venezolaanse migranten die al tien maanden in de cel zitten, vragen premier Curaçao om vrijlating

Persbureau Curacao Drie Venezolanen die op Curaçao worden vastgehouden, doen een wanhopige oproep aan premie Gilmar Pisas om vrij gelaten te worden. De drie zitten al tien maanden vast...

PBC | Aantal actieve cases Curaçao daalt licht op zondag

Persbureau Curacao Er zijn vandaag 36 nieuwe besmettingen bijgekomen. Mensen met een positieve test althans. Aanmerkelijk minder dan de afgelopen dagen toen gemiddeld meer dan 70 mensen positief...

PBC | Mogelijk weer nieuwe beperkende coronamaatregelen op Curaçao

Persbureau Curacao De regering Pisas overweegt de coronamaatregelen opnieuw aan te scherpen. Gebaseerd op informatie van de GGD en RIVM is het aantal gestegen positieve testen mogelijk reden...

PBC | Shariengela Cijntje is Miss Universe Curaçao 2021

Persbureau Curacao Miss Universe Curaçao 2021 is Shariengela Cijntje. De 27-jarige schoonheidskoningin won gisteravond de 58e editie in de Ballroomzaal van het Curaçao Marriott Beach Resort. Shariengela volgt Chantal...

PBC | CHATA: hotelbezetting Curaçao steeds beter, maar vraag moet gestimuleerd

Persbureau Curacao Ruim de helft van alle hotelkamers op Curaçao was bezet in de maand juni. Dat meldt CHATA. 54,6 procent om precies te zijn. Volgens de vertegenwoordiger...
- Advertentie -