27.1 C
Willemstad
• donderdag 2 december 2021 08:20

Laatste reacties

- Advertentie -

CBCS blijft geldmarkt verkrappen

WILLEMSTAD — De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten heeft in februari haar monetaire beleid, gericht op het verkrappen van de ruimte op de lokale geldmarkt, voortgezet. Dat wordt gemeld bij de jongste verkorte balans van de bank.

Het percentage van de verplichte reserve, het voornaamste instrument, werd met 0,25 procentpunt verhoogd naar 15,25 procent.

“Dit instrument beoogt de liquiditeit van de banken en daarmee de groei van de kredietverlening te beïnvloeden”

, aldus de toelichting.
De basisgeldhoeveelheid daalde met 21,5 miljoen gulden in februari 2013 als gevolg van een afname van de rekening-courant-saldi van de commerciële banken met 21,6 miljoen gulden. Dit was onder meer het gevolg van de netto-aankoop van deviezen.

Daarnaast heeft Usona middelen overgeheveld van haar rekeningen bij de commerciële banken ten gunste van haar rekening bij de CBCS.
Dit verklaart tevens voor een groot deel de toename in de post ‘deposito’s van overige ingezetenen’ met 19,6 miljoen gulden.
De post ‘overige vorderingen’ aan de activazijde van de balans steeg met 12,8 miljoen gulden door de aankoop van schuldtitels die door de St. Maarten Harbour Finance N.V. werden uitgegeven, zoals de Amigoe gisteren al berichtte.
Hierdoor nam de beleggingsportefeuille van de CBCS toe.

- Advertentie -

De post ‘deviezen’ aan de activazijde van de balans daalde in februari met 18 miljoen gulden, voornamelijk als gevolg van de aankoop van deze schuldtitels en de netto-aankoop van deviezen door de commerciële banken.
De post ‘goud’ aan de activazijde van de balans daalde ten slotte met 57,4 miljoen gulden als gevolg van een lagere marktwaarde op de balansdatum in vergelijking met eind januari 2013. De daling in de post ‘kapitaal en reserves’ aan de passivazijde van de balans is gerelateerd aan de daling van de marktprijs van goud.

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -
- Advertentie -

Zoeken

Democracy now! | Wednesday, December 1, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 1 december 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | 213 coronapatiënten in CMC niet gevaccineerd

213 coronapatiënten die in het Curacao Medical Center (CMC) hebben gelegen in de periode van twintig juli tot en met dertig november waren niet gevaccineerd. In totaal...

Nu.cw | OM: ‘Extra controles op de luchthaven voor openstaande boetes’

Het Openbaar Ministerie (OM) zal in december extra controles op de luchthaven aanscherpen voor openstaande boetes. Dat meldt het OM in een persbericht. De boetes dienten te worden...

ParadiseFM | Vernietigend rapport over aanstellingen Curaçaohuis

Het ministerie van Bestuur, Planning en Dienstverlening heeft geen goed woord over voor vier nieuwe mensen die zijn aangenomen op het Curaçaohuis in Den Haag. Dat staat...

DolfijnFM | DUO komt niet naar Bonaire, wel online

Het geplande bezoek van de Dienst Uitvoering Onderwijs, DUO aan Bonaire gaat niet door. De autoriteiten hebben de coronamaatregelen op het eiland aangescherpt. Om mensen toch van...
- Advertentie -