27 C
Willemstad
• woensdag 14 april 2021 10:58

DolfijnFM | CBCS gaat met IMF toezicht op de financiële sector van Curaçao verscherpen

De Centrale Bank van Curaçao en Sint-Maarten gaat het toezicht op de financiële sector verscherpen. Dat gebeurt met behulp van technische bijstand van het Internationaal Monetair Fonds. De...

DolfijnFM | Gratis Caribisch Gedenkboek ook in het Papiamento voor Aruba

Het gratis Caribisch Denkboek voor leerlingen uit groep 7 en 8 is uit. Er is een Nederlandse versie en een versie in het Papiamentu verkrijgbaar. Nieuw is de...

DolfijnFM | Luchthaven Curaçao krijgt mobiel testcentrum

De luchthaven Hato krijgt vandaag een mobiel Covid-testcentrum. Vertrekkende passagiers kunnen zich daar laten testen. CAP, de beheerder van de luchthaven doet dat in samenwerking met het...

PBC | Chester Peterson wordt nieuwe formateur

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Chester Peterson en Rutsel Martha worden de nieuwe formateurs. Beiden zijn door de MFK voorgedragen bij de gouverneur. Hun benoeming is pas zeker na...

PBC | Rijden met gordel verkeerd om, toch boete

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Rijden zonder veiligheidsgordel om is strafbaar, ook als je ‘m wel omdoet, maar onder je arm. Dat heeft de rechter bepaald. De betreffende chauffeur was...

PBC | Politie begrijpt app-groepen niet die waarschuwen voor roadblocks

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De politie is verbaasd over de verschillende app-groepen waarbij mensen elkaar waarschuwen voor de roadblocks vanwege covid. Het optreden van de politie is bedoeld om...
- Advertisement -spot_img
HomeMediaAlgemeen nieuwsCatholicCulture | In Venezuela, the 'situation worsens every day,' cardinal says

CatholicCulture | In Venezuela, the ‘situation worsens every day,’ cardinal says

Christmas, an opportunity to “rekindle hope in a country that suffers”

Caracas (Agenzia Fides) – “Christmas is an opportunity to strengthen hope”, given the “critical situation that worsens every day in Venezuela”: said Cardinal Jorge Urosa Savino, Archbishop emeritus of Caracas, noting that “those who suffer are the poorest”.

“The situation in Venezuela is worsening, from many points of view. The economy suffers more and more due to the continuous devaluation of the bolivar. A dollar, which was worth 60 bolivars 16 months ago, now costs 47,000. This means that the cost of living, especially food, has skyrocketed”, says the Cardinal in a note sent to Fides.

The Venezuelan Cardinal regards government management to resolve the situation in Venezuela as “something incredible”. “An oil country suffers from a shortage of petrol and domestic gas: it is something embarrassing and unheard of!” he notes.

“Those who suffer the most are the poorest!” added the Archbishop Emeritus of Caracas. In view of Christmas, the population is called to rekindle hope: “Even in the midst of so many difficulties we must strengthen our religious practice, go to church, participate in Sunday Mass and receive the sacraments of Reconciliation and the Eucharist, trusting in God”. “And we are called to live fraternal charity deeply, especially with the most needy”, he concluded. (CE) (Agenzia Fides, 21/12/2019)

Bron: Catholic Culture

Dit artikel is geplaatst in

2 reacties

 1. Goh Claps…
  Ik dacht na de eerste regels er komt een hartverwarmend verhaal over hoe je begaan bent met armoede… en hoe solidair je bent met wat hun overkomt.
  En hoe solidair Curaçao is met hun buurlanden.

  Tenslotte hebben we niet voor niets onze nationale vlag fier groot en hoog hangen op het Brion plein.

  Brion die zo hard heeft gevochten voor de vrijheid van half Zuid America Nederland en ook voor Curacao tegen de Britten.
  Een op Curaçao geboren en in Nederland gestudeerde blanke Bataafs van zuid Oostenrijkse ouders. Die nu naast Bolivar ligt in Venezuela.

  Naar moderne Curacause traditie moet dat plein dus snel om genoemd worden….
  Ik stel voor het Tula plein. Dan kan dat standbeeld eindelijk een echte plek krijgen en hoeft t niet meer in de modder achter doornstruiken verborgen staan.
  Of anders in de kathedraal van doornen.

  Onze trots, hij die op kwam voor meer vrije tijd en een hoger salaris, die een paarde start gebruikte voor de onderhandelingen en daarvoor bereid was de hoogste tol op zich te nemen. (Die film klopte van geen kanten)

  Maar wij die zo trots zijn op de strijd van Bolivar en Brion.
  Om onze bijzondere begaanheid te tonen aan hen die een beter leven zoeken moeten we het Brion standbeeld naar de barakken verhuizen en die van Bolivar kan er vast naast.

  Maar ik had t kunnen weten dat je in je verhaal je “vaste thema” toch weer een plaats moest geven.

  Net als de meeste van onze bijzonder gewaardeerde leiders is Armoede voor jou, dat je met meer geld meer vrouwen kan hebben.

  Dat haalt je hele kerstgedachte weer onderuit.

 2. Dit is allemaal hartverscheurend, net als alle andere kinderen die net als ik in “El barrio” zijn opgegroeid, hebben wij armoede van dicht bij gezien. Sommigen van ons is het geluk om daar uit te komen, door studie of criminaliteit en anderen zijn niet meer onder ons.

  Het is wel triest om te zien dat sommige van de huizen van toen er nog staan en dat de armoede van generatie op generatie over gaat.

  Meestal zit armoede tussen de oren, op het moment dat iemand beslist dat hij/zij niet arm meer wilt zijn, begint de weg naar boven. Helaas is zo hier op Curaçao dat een groep (laten we hopen een kleine groep) belang bij heeft dat een andere groep in armoede blijft leven.

  Het is vaak rond deze periode dat ik even stil staat om die periode te herdenken en toch aan de leuke dingen van toen denkt, vooral de romances die toen ontstaan zijn en hoe die allemaal aan een einde kwam toen de mannen met hun cutlass supremes daar als aasgieren “looking for a fresh kill” op onze jonge vriendinnen kwamen jagen.

  Veel van de meisjes van toen zijn dan ook op jonge leeftijd zwanger geraakt en moesten toen hun kinderen alleen opvoeden en sommigen werden door schaamte door hun ouders uit huis gezet.

  De armoede in Venezuela heeft veel gelijkenis met de tijd van toen in “El bario” behalve nu zijn de heren met hun cutlass supremes de heren en dames in het parlement.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties