28 C
Willemstad
• vrijdag 24 september 2021 07:52

Laatste reacties

- Advertentie -

Cartoon Pa Stechi | Zetelhandel

Zetelroof nieuwste trent | Cartoon Pa stechi

Verklaring Statenlid Plet aan Openbaar Ministerie op straat.

2017 02 15 – Verklaring Yeal Plet Poging Tot Omkoping Cooper en Schotte by Black Lion on Scribd

- Advertentie -

Willemstad – Zakenman Gilbert Ricardo had als tussenpersoon moeten fungeren om de omkoping te faciliteren, maar heeft dit uiteindelijk niet gedaan omdat hij Statenlid Yaël Plet (MAN) wilde beschermen.

Dat blijkt uit de verklaring van Plet aan het Openbaar Ministerie, gedateerd 15 februari 2017.

In de verklaring, die in handen is van deze krant, doet Plet uitgebreid verslag van 9 februari 2017; de dag waarop hij op de parkeerplaats van het Wilhelminaplein door MFK-leider Gerrit Schotte werd benaderd met de vraag of Plet met Ricardo had gesproken.

Dat het tweetal elkaar op 9 februari inderdaad heeft gesproken, werd eerder ook door Schotte bevestigd. ,,Ik vroeg over welke Gilbert hij het had en de heer G. Schotte antwoordde ‘Gilbert Ricardo’. Mijn antwoord was dat ik Ricardo sinds het weekend niet meer had gezien of gesproken. Toen vroeg de heer G. Schotte of ik mijn oud-leider heb gesproken, de heer Cooper”, zo vertelt Plet.

- Advertisement -

Volgens het relaas van Plet liet hij toen weten Cooper niet meer te hebben gesproken sinds laatstgenoemde MAN de rug toe had gekeerd, waarop Schotte de vraag zou hebben gesteld of Plet het parlement verlaat om plaats te maken voor Koeiman als zijn regering valt. ,,Ik heb gezegd dat ik dat zou doen en ik heb de heer G. Schotte gezegd dat ik de politiek niet nodig heb en dat ik mijn baan heb. Toen benaderde iemand anders de heer Schotte en eindigde ons gesprek.”

Direct na het gesprek liep Plet – volgens zijn eigen verklaring – het Wilhelminaplein op en belde Ricardo om verhaal te halen. ,,Ik vroeg aan Gilbert Ricardo wat voor gesprek hij met Schotte had en zei dat hij me dit meteen had moeten vertellen. Gilbert zei toen dat hij niet aan de telefoon kan praten en dat hij me zou bellen zodat we elkaar konden ontmoeten om te praten.”

Telefoontje van Charles Cooper

Nadat de Statenvergadering van die dag – die over regenwater en de dammen op Bándabou ging – werd geschorst, belde Plet Ricardo weer op. Plet wilde de zakenman zo snel mogelijk ontmoeten om te weten wat er aan de hand was, zo schrijft het Statenlid in zijn verklaring.

Ricardo liet weten in een vergadering te zitten en hem op te bellen om elkaar te ontmoeten. ,,Rond 15.30 uur belde Gilbert Ricardo me op en hebben we elkaar op de parkeerplaats van Fort Nassau ontmoet”, aldus Plet, die verder aangeeft dat de zakenman bij hem in de auto stapte en vertelde dat hij twee weken eerder door Charles Cooper werd opgebeld, die hem vroeg om met Plet te praten.

,,De heer C. Cooper wilde dat Gilbert Ricardo met me zou praten om de regering te laten vallen en mijn zetel mee te nemen om onafhankelijk te worden in de Staten. Als ik dit zou doen, zou ik 300.000 gulden krijgen”,

zo herinnert Plet zich. Ricardo vertelde verder dat Cooper zou hebben gezegd dat Plet 100.000 gulden zou krijgen wanneer hij het besluit had genomen om de regering omver te werpen en zich als onafhankelijk lid in de Staten zou opstellen en daarna 200.000 gulden in tranches.

,,Ik vroeg aan Ricardo waarom hij me niet meteen hierover had verteld en Gilbert Ricardo antwoordde dat hij niet wilde dat ik bij dit soort dingen betrokken raak en dat hij me wilde beschermen”, zo vertelt Plet, die hierna afscheid nam van zijn vriend Ricardo en naar een vergadering van MAN ging waarbij partijleider en toenmalig premier Hensley Koeiman aanwezig was, alsook Kenneth Gijsbertha, Elsa Rozendal, Gassan Dannawi en Giselle Mc William.

Deze vergadering was rond 22.00 uur afgelopen, waarna Plet wederom contact opnam met Ricardo. Het tweetal besloot bij Denny’s in Otrobanda af te spreken. In het restaurant zou Ricardo een telefoontje hebben gekregen van Cooper. Ricardo nam na aanwijzing van Plet op en zette de telefoon op speaker zodat Plet mee kon luisteren.

,,Tijdens het gesprek vroeg de heer C. Cooper of hij met meer mensen had gesproken. Gilbert Ricardo antwoordde van niet en Cooper zei dat iemand hem had opgebeld om te vragen of het klopte dat hij mensen geld aanbiedt om de regering omver te werpen. Cooper vroeg vervolgens aan Gilbert Ricardo of hij met mij had gesproken. Gilbert Ricardo antwoordde dat hij dat soort dingen niet doet en de heer C. Cooper liet weten andere mensen op een Statenlid van Pueblo Soberano te hebben afgestuurd; degene die deze dagen het minste herrie schopt. We trokken de conclusie dat het om de heer S. Leonora ging.”

Het telefoongesprek tussen Ricardo en Cooper eindigde, de zakenman en Plet maakten hun maaltijd af, betaalden de rekening en namen afscheid. Plet geeft in zijn verklaring tevens aan dat hij de informatie die hij van Ricardo had gekregen aan twee andere vertrouwenspersonen binnen MAN heeft doorverteld. Hij noemt hierbij Mayra Coffie en Kenneth Gijsbertha.

Raadsman verbaasd over lek

Achim Henriquez, de advocaat van Plet, kan moeilijk reageren op de inhoud van de verklaring aan het Openbaar Ministerie. Ten eerste weet Henriquez niet honderd procent zeker of de verklaring die circuleert daadwerkelijk de verklaring is die Plet heeft afgelegd.

Ten tweede wil hij zich het onderzoek niet benadelen. ,,Zeker niet bij zo’n zaak die zo veel media-aandacht heeft.”

De advocaat plaatst wel vraagtekens bij het feit dat de verklaring is gelekt. ,,Dat vind ik op z’n zachtst gezegd opmerkelijk; ervan uitgaande dat dit de verklaring van de heer Plet is. De enige kant waar het op dit moment vandaan zou kunnen komen, is de Landsrecherche.”

De verklaring van Plet aan het Openbaar Ministerie ondersteunt volgens Henriquez wel de eerdere verklaring die het Statenlid voor Ricardo tekende. In de laatstgenoemde verklaring geeft Plet te kennen dat Ricardo hem nooit heeft benaderd in een poging hem om te kopen.

De raadsman benadrukt tegenover deze krant dat de verklaring van Ricardo die door Plet is ondertekend, niét aangeeft dat er geen poging tot omkoping is geweest.

,,Hij geeft enkel aan dat het niet de heer Ricardo is geweest die dit heeft gedaan.”

Vlak nadat Plet de verklaring voor Ricardo tekende, vertrok hij naar het buitenland. Volgens MAN op een vakantie die reeds een tijdje gepland was. Morgen komt hij terug, zo vertelt Henriquez.

,,De familie is met man en macht aan het proberen hem eerder terug te halen, maar als dat niet lukt, is hij zondag weer op het eiland.”

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

5 reacties

 1. Zo wordt in de mafia kringen ook gedaan,men stuurt een stroman er op uit.
  zelf blijf de hoofd verdachte op de achtergrond
  Gilbert Ricardo wist er van maar deed geen aangifte bij de OM.
  Yael Plet deed later wel aangifte,maar G.Ricardo is boos op MAN en niet op Plet de aangever.

 2. Ra ra ra Gilbert Ricardo,C.Cooper,G.Schotte hoe rijmen jullie dit? van de prins geen kwaad.
  Yael Plet is de enigste die alles weet over de omkoping mocht hij vals hebben
  gespeeld samen met de hierboven vermelde mensen voor het gerecht brengen.

 3. het zou nog beter zijn als dergelijke lieden ook geen minister of parlementslid of partijlid zouden mogen worden. Dan zijn ze op deze rots eindelijk van Schotte en zijn roversbende af.

 4. Tijdens een debat avond voor studenten in Bergen op Zoom, opperde iemand de stelling dat mensen met een IQ van minder dan 100, eigenlijk niet zouden mogen stemmen. (Bndestem.nl)
  Ideetje?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

ParadiseFM | RMR vergadert weer over liquiditeitssteun

De Rijksministerraad (RMR) vergadert vandaag weer over de liquiditeitssteun aan Curaçao, Aruba en Sint Maarten. Zo schrijft het Antilliaans Dagblad. De ontmoeting gaat over de 7de tranche...

ParadiseFM | Nieuwe minister Economische Ontwikkeling wil bureaucratie aanpakken

De nieuwe minister van Economische Ontwikkeling Ruisandro Cijntje wil de economie van Curaçao weer gaan stimuleren. Zo maakte hij bij zijn aantreden bekend. Cijntje noemde daarbij de bureaucratie...

ParadiseFM | Èxtra en VPCO distantiëren zich van verdachte video op Facebook

De Èxtra en de VPCO distantiëren zich van een verdachte video op Facebook. Op Facebook circuleert een petitie om een donatie te doen voor de slachtoffers van...

ParadiseFM | Curaçao Tourism Authority gaat onder huidige regering niet door

Er komt geen Curaçao Tourism Authority (CTA) tijdens de huidige regeringsperiode. Dat zei voormalig minister van Economische Ontwikkeling Ruthmilda Larmonie-Cecilia tegen de Amigoe. De nieuwe regering ziet...

AntilliaansDagblad | Extra vluchten naar Bonaire vanuit de Verenigde Staten

De Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen American Airlines, Delta Air Lines en United Airlines breiden hun vluchten naar Bonaire voor de komende maanden uit. Dat maakt Tourism Corporation Bonaire (TCB)...

NTR | Caribsch Netwerk Churandy Martina over professionele sport Curaçao: ‘Je ziet vooruitgang’

Kim Hendriksen WILLEMSTAD – Het is voor het eerst dat zoveel Curaçaose sporters hebben meegedaan aan de Olympische Spelen in Tokyo: negen kwalificeerden zich tegenover vier in 2016....
- Advertentie -