29 C
Willemstad
• dinsdag 17 mei 2022 10:55

Laatste reacties

- Advertentie -

Cartoon Pa Stechi | Peppie’s maffiaspinsels

Peppie spindokter activiteiten | Cartoon Pa Stechi
De Knipselkrant Curacao (KKC) is volgens Babel advocaten Eldon ‘Peppie’ Sulvaran en mr. Paula Janssen niet zomaar een blog, maar een stevige luis in de pels van hun clienten (maffia en consiglieri’s, red)  | Cartoon Pa Stechi

Afgelopen woensdag is op Curaçao het proces in de “Babel”-zaak tegen ex-premier en parlementslid Gerrit Schotte eindelijk van start gegaan. Wat speelt er werkelijk op het eiland? Wie zijn de spelers? De eerste van een serie analyses.

Op de Antillen, in Suriname en in Nederland is al veel over de rechtszaak tegen de voormalige premier en nog steeds parlementslid gepubliceerd, terwijl het ook vermeld wordt in Colombia en Venezuela. De aanklachten liegen er dan ook niet om: de oud-premier wordt verdacht van ambtelijke omkoping, valsheid in geschrifte en witwassen.

Mafia

- Advertentie -

Maar buiten de rechtszaal wordt er openlijk over gediscussieerd dat Curaçao in de handen van de mafia is gevallen nadat het in 2010 een onafhankelijk land binnen het Koninkrijk was geworden. En Schotte wordt dan aangewezen als de schuldige, een handlanger van de Siciliaanse mafia.

De situatie op mijn geliefde Curaçao is ongelofelijk gecompliceerd en van diverse kanten is mij gevraagd om niet alleen de rechtszaak maar alle spelers te belichten waarvan gezegd wordt dat ze in de zak van ‘de’ mafia zitten. Is Curaçao inderdaad in de greep van de mafia? Dat gaan we nader onderzoeken.

Exporteren

In de jaren negentig waren er twee mafia groeperingen op Curaçao met elkaar in oorlog en allebei uit Colombia. Dat was een overzichtelijke tijd, vergeleken met nu: twee Colombiaanse drugsorganisaties uit rivaliserende kuststeden die om Curaçao vochten. Niet zozeer om de drugshandel op het eiland, als wel de mogelijkheid tot exporteren. En ze waren meer geïnteresseerd om mannen in uniformen aan zich te binden dan om politici om te kopen of om te leggen.

Maar die oorlog is al lang uitgedoofd en de tijden en omstandigheden zijn duidelijk veranderd.

Gerrit ‘de koloniaal’ vs Gerrit ‘de ritselaar’

Als je de reacties op de rechtszaak van woensdag leest valt op dat er weer twee mafia groepen worden opgevoerd: de Siciliaanse mafia en de Koloniale mafia. Namens de eerste zou dan Gerrit Schotte optreden, maar of dat zo is – of niet – moet nog door de rechter worden beslist. Waarbij we er gemakshalve van uitgaan dat deze rechter onafhankelijk en onbevangen tegen de zaak aankijkt.
De term ‘Koloniale Mafia’ is een uitdrukking van de advocaat van Schotte: mr. Eldon “Peppie” Sulvaran, zelf ook nogal spraakmakend. Prachtig gevonden, Koloniale mafia, het is maar hoe je ‘mafia’ omschrijft.

Hollanders

Gert Rip, officier van justitie in de Babelzaak
Gert Rip, officier van justitie in de Babelzaak

De vertegenwoordiger van de ‘Koloniale mafia’ staat vast: officier van justitie Gerrit Rip (foto rechts) die aan zijn tweede tour op Curaçao bezig is en zich duidelijk heeft voorgenomen eindelijk naam te maken als crimefighter. Hij wordt geassisteerd door zijn collega Philomijn van Logten, waaraan te zien is dat ze niet in Westpunt is geboren, en blij is dat ze vandaag geen verkeersovertreder voor het hekje hoeft te brengen. Kortom: iedereen met een Nederlands paspoort is een Nederlander, maar deze twee zijn duidelijk Hollanders – koren op Sulvaran’s molen ongetwijfeld.

Doortimmerd

Maar het lijkt er op dat de fiscal Rip namens de ‘Koloniale mafia’ in deze zaak een hechtdoortimmerd werkstukje heeft ingeleverd. Bij lezing valt op dat de aanklacht soms een juridische kleutertaal gebruikt, maar dat neemt de strekking niet weg en evenmin de beschrijving van de feiten zoals het OM die ziet of de vaststaande feiten uit het verleden van de persoon van verdachte Schotte. Om met dat laatste te beginnen, wat zijn die feiten uit het verleden van Gerrit Schotte?

De naakte feiten

Er zijn onthullende feiten die een helder licht laten schijnen op het karakter van de heer Schotte, een man die wel omschreven wordt als een dwangmatige financiële scharrelaar, een ritselaar. Maar er zijn ook grovere benamingen van hem in omloop, Curaçao ligt niet voor niets vlak voor de kust van Venezuela, waar politiek modder slingeren tot het normale politieke bedrijf behoort. En de kogels van links komen.

Het altijd goed geïnformeerde weblog KKC: Knipselkrant Curacao, dat meer doet dan zijn naam suggereert en al jaren dapper strijd voert tegen corruptie en dus veelvuldig wordt dwarsgezeten, heeft een heel dossier opgebouwd over de heer Schotte en diens zakenvrienden. Gerrit Francisco Schotte, op 9 september 1974 geboren te Curaçao (dus niet Venezuela of Colombia, zoals vaak geschreven wordt), Curaçaose vader en een Colombiaanse moeder. Viertalig, zoals zoveel Curaçaoënaars: Papiaments, Spaans, Nederlands en Engels.

Peter Stuyvesant College

Zijn start is veelzeggend: in 1991 van school gestuurd wegens tentamenfraude en dus zonder diploma eerloos vertrokken. De letters ‘PSC’ staan op Curaçao voor Peter Stuyvesant College, genoemd naar de man die gedurende ruim twee jaren directeur was van de Kolonie Curaçao (dat weer eigendom was van de Hollandse West Indische Compagnie). Een jaar later werd Peter Stuyvesant ook nog directeur-generaal van de kolonie Nieuw-Nederland, het huidige New York. Hij was een schoolvoorbeeld van een geslaagde koloniaal – in de ogen van andere kolonialen. En een man die hart had voor de mensen in de koloniën, althans zo wordt het beschreven, een moedig en hardwerkende Calvinist, althans bekeken door een bril van de 17e eeuw.

Wraak middels de anti-Nederland kaart

Maken we een sprong naar 2011, als Schotte, die zich inmiddels opgewerkt heeft tot minister-president, wraak neemt op zijn oude school. Althans, dat is mijn indruk. Geen diploma? Maar ik ben nu wel de Grote Baas op het eiland en dat ga ik de school inpeperen. Middels de Minister van Onderwijs wordt er campagne gevoerd om de naam van het PSC te wijzigen, de naam verwijst immers naar een verderfelijke koloniaal. In diens plaats moet een verdienstelijke Curaçaoënaar vernoemd worden. En de aanhang van Schotte juicht, bij hen werkt het altijd om de anti-Nederland kaart te trekken. En het moet gezegd worden, Nederland werkt zo nu en dan behoorlijk mee om die gevoelens aan te wakkeren.

Power play

Het PSC was een prima school waar niemand zich druk maakte om de naam of aan het PSC dacht als een poging de jeugd rijp te maken voor hernieuwd koloniaal bewind.

Hoewel er beloofd werd dat de uitslag van een stemming onder leraren en leerlingen bepalend was, werd, nadat de bleek dat de meerderheid tegen naamswijziging was, de naam gewoon gewijzigd. Dat werd slim gespeeld, via een wedstrijdje namen kiezen.

Ik vertel hier uitgebreid over, omdat de naamswijziging grote onrust en verdeeldheid onder de Curaçaoënaars tot gevolg had. Bovendien toont het aan dat de politiek in Curaçao op de Zuid-Amerikaanse manier wordt bedreven. En power play hoort daarbij, ook in ogenschijnlijk onbelangrijke zaken.

Het is vooral een uitstekend voorbeeld hoe slim de heer Schotte denkt en opereert en het geheugen heeft van de olifant uit de Rolo reclame.

Veroordelingen

Na zijn schooltijd lijkt het er op, dat Gerrit Schotte de weg van een beginnend witte boorden crimineel is ingeslagen. En iedere beginneling maakt fouten, vandaar zijn veroordelingen.

Die spreken voor zich.

In 12 jaar tijd veroordelingen wegens: auto diefstal en heling; gemaakte schulden in combinatie met creditcardfraude; aan te rekenen bedrijfsfaillissement; middels een vervalst contract een onrechtmatige vordering op zijn werkgever; aankopen niet betaald en creditcardfraude (alweer) deze keer gevolgd door faillissement.

In 2005 volgde een veroordeling wegens het veroorzaken van een dodelijk ongeluk wegens te hard rijden – en zonder rijbewijs, en ook nog obstructie van het politieonderzoek en verzekeringsfraude (de auto was geleend). Daarna probeerde Schotte het als makelaars-assistent maar ook daar weet hij het rechte financiële pad niet te vinden en werd hij weer veroordeeld.

Lampje branden

Het is inmiddels 2007 geworden en Gerrit Schotte had nu voor 600.000 Antilliaanse guldens aan totale schuld uit vonnissen opgebouwd. Tja, daar moest hij natuurlijk wel vanaf.

En toen ging het lampje branden: hij werd politicus, dé manier om aan geld te komen zonder eerlijk te hoeven werken.

Nu zal hij dat niet zo letterlijk gedacht hebben, maar zijn handelen lijkt er verdacht veel op. Zijn politiek handelen is gewoon een voortzetting en uitbreiding van zijn tijd als witte boorden crimineel, zo lijkt het.

En dat wordt hem nu aangewreven door het O.M.

In deel 2 gaan we verder over de politieke carrière van Gerrit Schotte en de huidige rechtszaak. Daarna komen ook de andere draden van de Curaçaose politieke wirwar aan bod tegen de achtergrond van mafia invloed en een politieke moord.

Bron: CrimeSite
Cartoon:
Pa Stechi

- Advertentie -

Artikel delen

3 reacties

  1. En wat te doen met MFK. Uit de aanklacht blijkt dat het MFK is opgezet om criminele invloed te verwerven in het landsbestuur van Curaçao. MFK is dus geen politieke organisatie, maar een criminele organisatie. Normaal gesproken worden criminele organisaties toch verboden c.q. ontbonden?

  2. Het komt allemaal door de echtscheiding van Hendrik Schotte, een notoire vreemdganger.

    Schotte had, en dat zal niemand bevreemden, het vreemdgaan dus niet van een vreemde.

    De bijnaam van pa Schotte was dan ook Hete Hendrik. Nee, hij gebruikte hem niet alleen om te plassen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

NRC | Scheuring in Brusselse fractie van D66, klachten over Europarlementariër Samira Rafaela

Lamyae Aharouay, Philip de Witt Wijnen Onveilige werkomgeving Een interne D66-commissie verklaarde klachten over Europarlementariër Samira Rafaela gegrond. Zij vindt dat het onderzoek rammelt. Zondag praat de D66-top...

PBC | Zeespiegel stijgt bij Caribische eilanden net wat sneller

Persbureau Curacao Een nieuw KNMI-rapport geeft aan dat het water rondom de Caribische eilanden waarschijnlijk iets sneller zal stijgen dan de wereldgemiddelde zeespiegel. De wereldgemiddelde zeespiegel is de...

PBC | Aantal coronacases op Curaçao en Aruba blijven stijgen

Persbureau Curacao Afgelopen week zijn er 450 nieuwe coronacases bijgekomen, bijna 125 meer dan de week ervoor, toen 328 mensen positief werden getest. Het aantal actieve cases steeg...

PBC | Geen mondkapje meer om in vliegtuig en op Schiphol

Persbureau Curacao Volgend weekend, 21 mei, vervalt de mondkapjesplicht in het vliegtuig en op de luchthaven Schiphol na de security. Dat heeft het Nederlandse kabinet vrijdag officieel besloten,...

Column Youp | Drijgen

Dinsdagavond is mijn vaste dreigavond. Dan kies ik mijn slachtoffers. Zoals deze week de Amsterdamse burgemeester die niet genoeg personeel had om het slopen van het Museumplein...

CC | Sargassum becoming a major problem for sea turtles

WILLEMSTAD - The Sea Turtle Conservation Curaçao rescued three sea turtles that were trapped in the sargassum weed on Wednesday. The animals regularly get into trouble because...
- Advertentie -
- Advertentie -