34 C
Willemstad
• zaterdag 30 september 2023

Telegraaf | Man gearresteerd in onderzoek naar moord op rapper Tupac Shakur

De politie in Las Vegas heeft een man gearresteerd in het onderzoek naar de moord op de wereldberoemde rapper Tupac Shakur 27 jaar geleden. Dat melden Amerikaanse...

Democracy now! | Friday, September 29, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 29 september 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DolfijnFM | Herdenkingsmonument Julianabrug wordt gerenoveerd

Het herdenkingsmonument, dat is geplaatst voor de slachtoffers van het instorten van de Julianabrug, wordt aangepakt. Zo is de verlichting niet meer up to date, en wordt...

DolfijnFM | Groot concert ter ere van Tula

Op het Brionplein vindt morgen het Bos di Libertat-festival plaats, een groot concert ter ere van Tula. Het concert is onderdeel van de Siman di Kultura en...

DolfijnFM | Ministers om tafel voor oplossing geweld op scholen

De ministeries van Onderwijs en Justitie hebben samengezeten om geweld op scholen aan te pakken. Het is al langer bekend dat vechtpartijen op scholen toenemen, dus was...
- Advertisement -spot_img

Caribbeansenses | Sambil: More than just a Shopping Mall?

HomeNieuwsCaribbeansenses | Sambil: More than just a Shopping Mall?

Blog Manon Hoefman | Picture This! Curacao

Als Europese Nederlanders zijn we de afgelopen jaren op Curaçao steeds meer verwend met de komst van Nederlandse winkelketens en ‘vertrouwde’ Nederlandse producten. Voor mij vaak een stukje nostalgie. Ik weet nog dat ik ruim 8 jaar geleden, hoogzwanger – redelijk onder invloed van hormonen – door de net geopende Albert Heijn liep en dat de komst van Calvé Pindakaas en Verkade Koekjes mij, in mijn over-emotionele staat, volledig tot tranen roerde…

Ik kan me voorstellen dat de komst van Sambil, voor velen uit onze Latijns Amerikaanse gemeenschap, nu ook voor dergelijke, wellicht wel iets minder irrationele, belevingen gaat zorgen. Maar zeg nou zelf, herkenning van merken, stijl en producten uit het land van herkomst, is toch heerlijk en streelt onze ‘roots’.

Sambil werd op Curaçao echter niet door iedereen met open armen ontvangen. De aankondiging van de bouw van een mega Shopping Mall stuitte, hier en daar, wel degelijk op weerstand. Zo spraken, via social media, velen hun zorg uit over de overdaad aan aanbod en stelde men dat de Mall de klandizie van de reeds bestaande winkelcentra zou weghalen. Met name het verder leeglopen van Punda bleek voor velen een zorg. Ook geruchten van witwaspraktijken en de curieuze keuze voor het bouwen onder de rook van de Isla waren geluiden van tegenstanders.

– Voor wat betreft dat laatste is, gezien hun banden met Venezuela, al míjn hoop gevestigd op ‘voorkennis’. Ik hoop dat zij al iets weten over het definitief verdwijnen van de Isla, waar wij als ‘argeloze burgers’ alleen nog maar van kunnen dromen. Want dat de Isla nadrukkelijk aanwezig is rondom Sambil, is een feit. Al moet ik toegeven dat ik binnen, in de klimaatbeheersing, de stank van de luchtvervuiling van de Isla niet meer heb opgemerkt. –

Naarmate de plannen vorderden en het indrukwekkende gebouw steeds verder uit de grond kwam, waren er echter ook steeds vaker positieve geluiden te horen. Er werd in de media positief gereageerd op de maatschappelijke betrokkenheid die Sambil toonde en aan hun actie ‘Wat is jouw droom voor Curaçao’ werd op het eiland competitief deelgenomen. De ‘droom’ die uiteindelijk de meeste stemmen heeft gekregen, zal door Sambil ook daadwerkelijk tot uitvoering worden gebracht. Een innovatief, democratisch en mooi initiatief.

Maar of je nu negatief of positief stond tegenover de komst van Sambil, naarmate de opening naderde, nam de nieuwsgierigheid toe. Het ceremoniële lintje knippen op 28 mei heb ik aan me voorbij laten gaan en ook tijdens het muziek festival: Viva la Música Latin was ik niet van de partij. Echter heb ik uit verschillende hoeken vernomen dat het zeer spectaculair moet zijn geweest. Met zeven beroemde Latijns Amerikaanse artiesten en bands vierde Sambil, gedurende het tweedaagse concert, haar opening groots!

Tijd om zelf eens te gaan kijken. Afgelopen weekend laadde ik mijn meisjes in de auto met de mededeling dat we op ontdekkingstocht gingen in het ‘grote nieuwe winkelcentrum’. Mijn plan werd met veel enthousiasme ontvangen. Ook zij waren benieuwd. En ze hebben hun ogen uitgekeken, wat een ‘on-Curaçaose’ grootheid. Ondanks dat pas de helft van Sambil is geopend en er nog veel units niet in gebruik zijn, ziet het er toch al zeer aangekleed en operationeel uit. De verscheidenheid aan winkels – reeds open of ‘coming soon’ -, de uitgebreide en zeer gevarieerde foodcourt en de hypermoderne Cinemark bioscoop, inclusief D-BOX seats, voor de zogeheten 4D ervaring, zijn voor de mini-eilandbewoonsters overweldigend.

Bij binnenkomst door de Santa Barbara Entree – de verschillende ingangen dragen allen een naam van een Curaçaos strand – was voor mijn meisjes direct al een hoogtepunt bereikt. De aanbouw van het Kids Park en het vooruitzicht om hier middagen te kunnen spelen, was voldoende om hun oogjes te doen twinkelen. De rit in het treintje door de gangen van de Mall werd eveneens enthousiast ontvangen en na een zakje ‘churros’ en een chocolade shake met slagroom waren mijn meisjes verkocht. Het vooruitzicht op snel weer een middagje winkelen, klinkt hen als muziek in de oren.

Eenmaal thuis bezoek ik nog de website van Sambil en lees dat zij in 1958 als bouwbedrijf zijn opgericht in Caracas. In 50 jaar tijd bouwden ze meer dan 150 gebouwen en hebben inmiddels ook 15 jaar ervaring in het bouwen en managen van Shopping Malls. Allemaal met hetzelfde concept: Sambil is “More than a shopping mall”. En ja, dat moet ik toegeven, met sportevenementen op de enorme videoschermen, Zumba lessen in de foodcourt, sport en bewegingsactiviteiten voor kinderen, optredens en muziekevenementen op het indoor podium… Sambil is meer dan ‘gewoon’ een winkelcentrum.

Sambil Shoppingmall Veeris| Picture This Curacao - Manon Hoefman
Sambil Shoppingmall Veeris| Picture This Curacao – Manon Hoefman
Sambil Shoppingmall Veeris| Picture This Curacao - Manon Hoefman
Sambil Shoppingmall Veeris| Picture This Curacao – Manon Hoefman
Sambil Shoppingmall Veeris| Picture This Curacao - Manon Hoefman
Sambil Shoppingmall Veeris| Picture This Curacao – Manon Hoefman
Sambil Shoppingmall Veeris| Picture This Curacao - Manon Hoefman
Sambil Shoppingmall Veeris| Picture This Curacao – Manon Hoefman
Sambil Shoppingmall Veeris| Picture This Curacao - Manon Hoefman
Sambil Shoppingmall Veeris| Picture This Curacao – Manon Hoefman
Sambil Shoppingmall Veeris| Picture This Curacao - Manon Hoefman
Sambil Shoppingmall Veeris| Picture This Curacao – Manon Hoefman
Sambil Shoppingmall Veeris| Picture This Curacao - Manon Hoefman
Sambil Shoppingmall Veeris| Picture This Curacao – Manon Hoefman
Sambil Shoppingmall Veeris| Picture This Curacao - Manon Hoefman
Sambil Shoppingmall Veeris| Picture This Curacao – Manon Hoefman
Manon Hoefman | Foto Manon Hoefman - Picture This! Curacao
Manon Hoefman – Picture This! Curacao

Over de schrijfster: Picture This! Curacao – blog van Manon Hoefman die zij wekelijks schrijft voor de website www.caribbeansenses.com. Met een combinatie van beeld en tekst streeft zij er naar om de beleving van een plek over te brengen, zodanig dat de lezer voelt alsof hij er zelf echt is geweest. Beschreven vanuit een persoonlijke ervaring, met een knipoog naar het gezinsleven en de ‘insides’ van een local.

Dit artikel is geplaatst in

6 reacties

 1. @ Jantje,

  En dan te bedenken dat Sambil zelf aangeeft dat ze 8000 bezoekers per dag nodig hebben !
  Oftewel ze hadden 240,000 bezoekers moeten hebben gedurende de afgelopen maand. Ze hebben naar eigen zeggen 100,000 gehaald, maar denk dat we bij 50,000 al in de handjes mogen klappen.
  Wanneer we echter gaan kijken naar het aantal BETALENDE bezoekers dan vrees ik dat we nog veel lager uitkomen. Dat had Sambil van tevoren kunnen weten, maar ze hebben zich kennelijk in laten pakken door allerlei jokers die mooie verhalen wisten te vertellen.
  Weggegooid geld. Zonde.

 2. In feite had ik liever zo’n grote schopping mall samen met punda in plaats van al die versnipperingen overal in de barios.

  Wat hebben wij nu ? Overal van die troep in de wijken die nergens op lijkt. Het stoort mij behoorlijk. Het is teken van weinige smaak die wij op curacao hebben. Vooral daar bij santa maria. Nu is caracasbaaiweg aan de beurt. Het belemmert het verkeer ook nog. Als die allemaal sluiten dan vind ik het niet erg. Het is niet aan te zien al die troep.

  Zon klein eiland had alles op twee tot drie plekken moeten concentreren. Dus voor mij mag het punda, otrabanda, sambil en zuikertijntje zijn. Sloop de rest maar.

 3. Vandaag laatste pp AD een grote van Sambil; 100.000e bezoeker.
  Waar halen ze die onzin vandaan. We zijn nu 2x geweest, en na de laatste keer besloten niet meer te gaan vanwege de stank vd Isla, beide keren liepen we met hooguit 10 personen.

 4. Zuikertuyn Mall, 10 keer kleiner , een paar jaar open en ook nog steeds problematisch qua bezetting.
  Ik zie geen toekomst voor Sambil op Curacao.
  Voor kinderspeelplaats is het wat overmaats.

 5. Als ik wat nodig heb bestel ik het zelf via het Internet, keuze zat. Wie gaat tegenwoordig nog naar de winkel waar alles bijna 10 keer zo duur is?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties