29 C
Willemstad
• maandag 19 april 2021 17:23

PBC | Vliegverkeer Curaçao moet rekening houden met vulkaanuitbarsting Soufrìere

Persbureau Curacao Het vliegverkeer richting Curaçao, Aruba en Bonaire kan last ondervinden van de as van de uitbarstende vulkaan Le Soufriere. Dat zegt de Meteorologische Deinst van Curaçao....

PBC | OM houdt twee minderjarigen aan na mishandeling op video

Persbureau Curacao De politie heeft twee minderjarigen aangehouden op verdenking van mishandeling. Daarvan werden beelden gemaakt. Die werden vorige week verspreidt via sociale media. Daarop kon je zien...

Trouw | Voor ABN Amro is de witwaszaak nu afgedaan, maar drie oud-bestuurders worden verdacht

Dirk Waterval | met feitenrelaas, persbericht en transactieovereenkomst Waarom besloot het OM dit keer wél om gelijk verdachten aan te wijzen in het falende bankbeleid van ABN Amro? Betreurenswaardig...

ParadiseFM | ‘Vaccinatiebonus werknemer mag’

Je personeel een financiële tegemoetkoming geven voor het nemen van het vaccin is arbeidsrechtelijk toegestaan. Dat schrijven juristen van HBN Tax & Law in een speciaal bulletin....

Democracy now! | Monday, April 19, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 19 april 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img
HomeMediaAlgemeen nieuwsCafé Weltschmerz | Het OMT ontspoord

Café Weltschmerz | Het OMT ontspoord

James Roolvink met Jan Huurman, bedenker van het OMT

Het OMT is opgezet om een epidemie-uitbraak te onderzoeken – en daarover snel een advies uit te brengen aan de regering, op het moment dat er nog veel onduidelijk is. Niet om als een permanente schaduwregering te fungeren, zoals nu gebeurt.

Dat zegt Jan Huurman, arts Maatschappij en Gezondheid én de geestelijk vader van het OMT, in een interview met James Roolvink.

Huurman, die onder meer directeur is geweest van het voormalige Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie (NIGZ) en Inspecteur Gezondheidszorg op Curaçao, werd in 1993 door de regering gevraagd om een evaluatie uit te voeren van het chaotische beleid rond de toenmalige polio-uitbraak. Hij kwam met het advies om een Outbreak Management Team op te zetten, dat de regering kan bij staan als zich een epidemie voordoet en er snel beslissingen moeten worden genomen.

Daar staat hij nog steeds achter, maar hij vindt dat de rol van het huidige OMT is ontspoord. “Het is prima als het OMT vanuit zijn expertise adviezen geeft, maar het is de taak van de regering om alle belangen mee te wegen en ook de nevenschade van de maatregelen in acht te nemen.” Dat gebeurt volgens hem nu onvoldoende.

De coronapandemie is volgens Huurman, bestuurslid van de Nederlandse Vereniging voor Medische Geschiedenis, geen bijzondere. “We weten wie de risicogroepen zijn. Het zijn dezelfde als bij influenza.” Hij vindt de huidige permanente noodtoestand dan ook niet gerechtvaardigd.

Hij gruwt van de “oorlogsretoriek” die wordt gebruikt door politici en medici. Het idee dat je een virus kunt “plat slaan” of het land uit drijven is onzinnig, zegt Huurman. “Dit virus is endemisch, net als influenza. We moeten ermee leren omgaan.”

Het stoort hem ook dat leden van het OMT zoveel in de media verschijnen en zelfs persoonlijke adviezen gaan geven, zoals het advies aan vrouwen om even niet zwanger te worden. “Dat overschrijdt verre hun competentie.”

Huurman, die zijn carrière heeft gewijd aan de preventie van ziekten, is verbijsterd door de adviezen die de overheid geeft. “Ik hoorde een spotje op de radio: blijf binnen dan houden we corona buiten. Hoe verzin je het? Ik zou zeggen: ga naar buiten en bouw je weerstand op.”

Huurman schreef het afgelopen jaar zes artikelen die hij stuurde naar de Volkskrant en NRC Handelsblad, maar, ondanks zijn staat van dienst, werd geen daarvan geplaatst.

In dit interview met James Roolvink blikt hij terug op het beleid rond de polio-uitbraak in 1992 en (vanaf minuut 34.00) praat hij over de huidige rol van het OMT.

Deze video is geproduceerd door Café Weltschmerz.
Café Weltschmerz gelooft in de kracht van het gesprek en zendt interviews uit over actuele maatschappelijke thema’s.
Wij bieden een hoogwaardig alternatief voor de mainstream media.

Café Weltschmerz is onafhankelijk en niet verbonden aan politieke, religieuze of commerciële partijen.

Bron: Café Weltschmerz

4 reacties

 1. Het is inderdaad geen onschuldig griepje maar afgezet tegen ruim 7 miljard mensen niet de grootste pandemie die er ooit is geweest.

  Op Curacao is de gezinssituatie van de families die uit YdK’s [zo noemen ze zichzelf, dus niet door mij bedacht] bestaan slecht voor het vermijden van Covid-19. Oma, Opa, Papi, Mami, de kinderen en kleinkinderen zitten vaak in één huis of wonen naast elkaar. Vaak oom, tante, neven en nichten op steenworp afstand. In deze communes worden natuurlijk geen mondkapjes gebruikt en 2 m afstand wordt gereduceerd tot 20 cm. Tel uit je winst.
  Ga liever naar buiten, waar zon, zee en wind is. Dat levert het minste risico op.

 2. Laten we hopen dat Direct TV iets van dit interview leert, bij Direct TV wordt de kijker bij elk interview doodgegooid met titels. Alsof ze willen zeggen, jullie idioten luistert maar naar deze man of vrouw want hij heeft gestudeerd.

  Huurman heeft een behoolijk cv maar zit hier uit zijn nek te lullen. Het zijn niet alleen ouderen die aan de gevolgen van Corona sterven en als de man even de moeite heeft genomen weet hij dat met het mooi weer dat mensen buiten weer dicht op elkaar gaan lopen en zitten.

  Over de maatregelen, dat als je ziek bent thuis moet blijven al eeuwen lang geldt, lijkt alsof de man nooit voor een werkgever gewerkt heeft of een eigen zaak gerund heeft.

 3. Nou wij weten allemaal dat Huurman een beetje publiciteitsgeil was maar sinds bij weg is, is het wel heel erg stil in de gezondheidszorg. Het zou toch niet zo zijn dat Inspecteur-Generaal Sirving Keli alles onder de pet houdt? Of met de mantel der liefde bedekt?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties