WILLEMSTAD — Huisartsen op Curaçao dreigen eind deze week te staken, omdat hun declaraties door Bureau Ziektekostenvoorzieningen (BZV) al twee maanden niet zijn betaald. Het gaat met name om patiënten met een pp-kaart. Door het uitblijven van de ppbetaling wordt de totale huisartsenzorg op Curaçao in gevaar gebracht. Dat stelt Homan Jeung, voorzitter van de Curaçaose Huisartsen Vereniging (CHV). BZV zegt in een reactie vandaag opdracht te hebben gegeven het geld over te maken naar de huisartsen. Een staking lijkt hiermee afgewend.
De Curaçaose huisartsen die zorg leveren aan de ongeveer 30.000 patiënten met een ppkaart, zijn niet voor de maand april betaald. Normaal wordt, conform het zorgcontract, rond de 26e van de maand door BZV betaald. Tot op heden hebben de huisartsen voor de geleverde zorg echter geen loon ontvangen. De CHV heeft alle betrokken ministers en de verantwoordelijken bij de BZV hier herhaaldelijk op aangesproken.
Volgens Jeung financieren de huisartsen de zorg al jaren voor aangezien de publieke zorgverzekeraar SVB aan het eind van ieder kwartaal betaalt. Bovendien is ook de SVB steeds later gaan betalen. “Door het nu uitblijven van de pp-betaling over twee maanden wordt de totale huisartsenzorg op Curaçao in gevaar gebracht”, aldus Jeung.
Als BZV voor morgen 12.00 uur niet over de brug komt, dan zullen de huisartsen alleen spoedgevallen zien en herhaalrecepten voor chronische aandoeningen uitschrijven. Als daarna blijkt dat BZV de zorgrekening van de pp-patiënten nog steeds niet voldaan heeft, stoppen de huisartsen ook met deze zorg. De voorzitter van de CHV betreurt het ten zeerste dat het zover heeft moeten komen en vraagt de samenleving om begrip in deze zaak. VAE Behalve de huisartsen stelt ook de Vereniging van Apotheekeigenaren (VAE) een ultimatum aan de publieke zorgverzekeraars. Als blijkt dat BZV en FZOG het geld morgen niet heeft overgemaakt, zal het bestuur de leden adviseren welke stappen zij kunnen gaan ondernemen. Volgens de VAE komt de geneesmiddelenvoorziening vanwege de te late betalingen in gevaar. De agenten en importeurs van farmaceutische producten zijn niet meer bereid om apotheken krediet te verlenen. Daardoor kunnen apotheekeigenaren geen inkopen meer doen. De VAE vreest dat sommige medicijnen daardoor binnenkort niet meer op het eiland voorradig zullen zijn.
Bron: Amigoe