31 C
Willemstad
• vrijdag 1 december 2023

Extra | Journaal 30 november 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Staatssecretaris Gunay Uslu vertrekt en gaat naar Corendon

Koen Nederhof en Pepijn van den Brink BADHOEVEDORP - Demissionair staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media) vertrekt vroegtijdig uit het kabinet. Ze gaat in december aan de slag...

CC | Alarming financial situation at the University of Curaçao: Annual budget shortfall of 7 million guilders

WILLEMSTAD - The University of Curaçao (UoC) grapples with significant financial challenges on an annual basis, as revealed by Rector Magnificus Francis de Lanoy. The budget shortfall...

DH | Witness says Frans got large ‘commission’ for BTP building but also other former politicians

~ Including $200k in political contributions to Ohndhae ~ PHILIPSBURG--Two witnesses testified under oath in open court on Wednesday as part of former Member of Parliament (MP) Frans...

Democracy now! | Wednesday, November 29, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 29 november 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

BZV koopt directieleden voor 1,8 miljoen gulden af

HomeNieuwsBZV koopt directieleden voor 1,8 miljoen gulden af

ambtenaren-BZVWILLEMSTAD — Stichting Bureau Ziektekostenverzekering (SBZV) heeft op 15 februari meer dan 1,8 miljoen gulden betaald voor de afvloeiing van drie directieleden. Dit is overheidsaccountant Soab te weten gekomen tijdens een financieel onderzoek.

Het betreft hier uitbetalingen aan een ‘gedelegeerd’ bestuurder (ongeveer 765.000 gulden), een finance manager (bijna 875.000 gulden) en aan een manager beleid (ruim 216.000 gulden). Alle uitbetalingen werden verricht op basis van een ‘bindend advies’ van advocatenkantoor VanEps Kunneman VanDoorne ingehuurd door het bestuur en de drie directieleden.
In een tussenrapportage aan minister van Gezondheid Ben Whiteman (PS) maakt Soab melding van de details.

Directietaken
Na het vertrek van de directeur van SBZV besloot het bestuur van de BZV in 2012 om uit hun midden een ‘gedelegeerd bestuurder’ (secretaris Milton Yarzagaray, 67 jaar, red.) aan te stellen, die belast werd met de leiding en directietaken.

Zijn salaris per maand bedroeg 24.000 gulden plus 900 gulden onkostenvergoeding.
Het bestuur van SBZV geeft op vragen hierover van de Soab aan dat het salaris van de voorlaatste directeur van de SBZV als uitgangspunt is genomen.
Maar volgens Soab verdiende de in december 2011 vertrokken directeur maar 15.184 gulden per maand, veel minder dus dan de 24.000 gulden van Yarzagaray.

In de overeenkomst met Yarzagaray werd opgenomen dat, wanneer de overeenkomst door SBZV voor 14 december 2015 zou worden beëindigd, aanspraak gemaakt zou kunnen worden op doorbetaling van het loon tot en met de overeengekomen einddatum in het contract. Yarzagaray wordt in 2015 zeventig jaar.

Yarzagaray maakte uiteindelijk aanspraak op 80 procent van de afkoopsom van zijn contract. Dit komt neer op bijna 765.000 gulden.
Dit bedrag werd op 15 februari door BZV uitbetaald.

Volgens juridisch adviseur Bertie Braam is het gebruikelijk bij overheids-nv’s en -stichtingen dat doorbetaling voor langere tijd in dergelijke overeenkomsten wordt opgenomen.
Op de vraag van Soab waarom het contract van Yarzagaray als gedelegeerd bestuurder langer doorloopt dan de zittingstermijn van de bestuurder, zei de voorzitter van het bestuur dat het het uitgangspunt was dat de zittingsperiode van de vorige regering vier jaar zou zijn en dat de zittingsperiode van het SBZV-bestuur na 2013 met twee jaar zou worden verlengd.

Op de vraag waarom het bestuur gekozen heeft voor de aanstelling van een gedelegeerd bestuurder en niet conform de statuten het bestuurslid heeft aangesteld als directeur, antwoordde het bestuur dat het op het moment van de benoeming hierbij niet heeft stilgestaan.

Hierdoor, aldus de Soab, zijn bestuur en directie dusdanig met elkaar verweven dat dit ernstig afbreuk doet aan de scheiding tussen bestuur en directie en hiermee de scheiding tussen de uitvoerende en toezichthoudende functie.

Finance manage
Het contract van de finance manager werd voor een nog groter bedrag afgekocht.
Hij verdiende 16.255 gulden per maand, aangevuld met 900 gulden aan onkostenvergoeding. De manager is per 1 mei 2012 samen met 12 andere werknemers overgegaan van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) naar de BZV.
Het bestuur geeft aan dat de toenmalige minister van GMN (Jacinta Scoop-Constancia van MFK, red.) opdracht gaf om alle SVB-werknemers die bij SBZV in dienst kwamen een salarisverhoging van 25 procent te geven.
Deze opdracht heeft de Soab nooit gezien.

De finance manager die tot 1 mei vorig jaar voor SVB werkte verdiende daar 11.727 gulden per maand.
Zijn salarisverhoging was derhalve 38,6 procent en geen 25 procent, aldus Soab.
Zijn arbeidsovereenkomst liep door tot 30 april 2017.
Ook de finance manager had in zijn contract op laten nemen dat bij voortijdige beëindiging van zijn contract door BZV hij recht had tot uitbetaling tot en met de overeengekomen einddatum in het contract.
Uiteindelijk is overeengekomen dat de finance manager 85 procent van de afkoopsom, te weten 874.984,24 gulden, vergoed kreeg.

Manager beleid
Per 13 oktober vorig jaar werd ook een manager beleid aangesteld voor de periode van twee jaar.
Hij ontving een salaris van 13.000 gulden per maand.
Hij zou 70 procent van de afkoopsom worden uitbetaald wat neerkomt op een bedrag van 216.007,38 gulden.
Ook dit bedrag werd op 15 februari uitbetaald.

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties