27 C
Willemstad
• dinsdag 5 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

Bvz blijft binnen budget

SoabWillemstad – De uitgaven voor de basisverzekering ziektekosten (bvz) blijven in 2013 binnen de verwachte 450 à 470 miljoen gulden zoals geprojecteerd door de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Dit blijkt uit een onderzoek, uitgevoerd door de Stichting Overheidsaccountantsbureau (Soab).

,,Wij constateren dat de zorguitgaven 2013 binnen de door u begrote uitgaven 2013, inclusief de taakstellende besparingen van 466 miljoen gulden, blijven”

, zo concludeert Soab.
De stichting acht het verstandig om de bvz eerst een volledig jaar (2013) op zijn merites te beoordelen, voordat wordt besloten tot eventuele ‘reparaties’. Soab:

,,Het is op dit moment prematuur om al te oordelen over mogelijke ongewenste gevolgen of effecten voor de zorgconsumptie of voor zorgverleners.”

- Advertentie -

Soab werd verzocht vijf vragen te beantwoorden, te weten:

  • wat de vermoedelijke zorguitgaven zijn voor 2013,
  • wat de stand van zaken is met betrekking tot de kostenreducties die met de bvz beoogd worden en die de SVB zelf geïnitieerd heeft.
  • Tot slot de vraag of de SVB de bvz goed uitvoert.

Na voornamelijk deskresearch, interviews en een audit op de basisgegevens en op de systemen van de SVB, komt Soab op alle vragen met een positief antwoord:

,,We hebben geconstateerd dat de SVB alle kostenreducties heeft geïmplementeerd en dat deze reducties worden gerealiseerd met uitzondering van het hartkatherisatielab (dat pas in 2014 operationeel zal worden, red.)”

, aldus de Soab, die met betrekking tot de door de SVB zelf geïnitieerde kostenreducties bvz concludeert:

,,Wij hebben geconstateerd dat SVB haar taak als zorginkoper met oog voor kostenbeheersing serieus neemt, met inachtneming van haar verantwoordelijkheid voor de kwaliteit en de continuïteit van zorg.
Deze kostenbeheersing is mede mogelijk door de organisatie en de systemen van de SVB.”

Bij de gerealiseerde kostenreductie van de SVB gaat het om 20 miljoen gulden op geneesmiddelen. Daarnaast zijn de extra 6,6 miljoen gulden kosten aan brillen en prothesen weer gecompenseerd met bezuinigingen van 2,5 miljoen op (verminderde) ligdagen.
Bovendien wordt verwacht dat de kostenreductie op farmacie 2 miljoen gulden hoger uitvalt.
De resterende 2,1 miljoen moet gerealiseerd worden door reductie van de beheerskosten nu het Bureau Ziektekostenvoorzieningen (BZV) en de SVB geïntegreerd zijn.

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

DH | Over the Pond minimarket robbed by two armed men

PHILIPSBURG--The cashier of a minimarket on Arch Road, a side road of Sucker Garden Road, was robbed at gunpoint late Friday afternoon, when two armed men entered...

Democracy now! | Monday, July 4, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 4 juni 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Opinie | De VN, zelf bestuur en zelf beschikking

Door Lucita Moenir Alam, Arjen van Rijn en Kees Flinterman Op 15 december 1955 heeft de Tiende Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in Resolutie 945(X) de Nederlandse...

ParadiseFM | Campagne voor een nieuw nationaal wapen Curaçao

Curaçao moet een nieuw nationaal embleem hebben. Cultuurminister Van Heydoorn heeft daarom een ontwerpwedstrijd uitgeschreven. Iedereen kan aan de wedstrijd meedoen. Vandaag wordt het startschot gegeven voor...

ParadiseFM | Schotte nog steeds in onderhandeling met OM

Ex-premier Gerrit Schotte onderhandelt nog steeds met het Openbaar Ministerie over het geld dat hij terug moet betalen. In mei kreeg hij twee weken de tijd om...
- Advertentie -
- Advertentie -