30 C
Willemstad
• zaterdag 25 september 2021 11:23

Laatste reacties

- Advertentie -

Bultrug komt in Curaçaose wateren niet vaak voor

De bultrug nabij Marie Pampoen.
De bultrug nabij Marie Pampoen.

WILLEMSTAD — De walvis die de afgelopen dagen een paar maal in Curaçaose wateren is gespot is een bultrug, en die worden hier vrij zelden aangetroffen. Dat vertelt expert George Kieffer van de Dolphin Academy, tevens voorzitter van het Southern Caribbean Cetacean Network (SCCN), de organisatie die walvissen en dolfijnen in de regio bestudeert.

Advertentie

Maandag werd de bultrug gesignaleerd bij Marie Pampoen en zaterdag werd het dier op diverse plekken aan de zuidwestkust gezien.

Kieffer: “Op zondagavond laat kregen we een melding dat er een walvis in Fuikbaai rondzwom. We zijn nu aan de hand van foto’s aan het kijken of het hier gaat om een en hetzelfde dier.”

- Advertentie -

Het exemplaar dat Kieffer heeft gezien is een jonge bultrug van ongeveer 7 meter lang, die er robuust uitziet en ‘goed in het vet zit’.
Volwassen bultruggen kunnen tussen de 12 en 16 meter lang worden.
Ondanks dat de walvissoort hier niet vaak voorkomt is het niet raar dat er eentje in tropische wateren rondzwemt, aldus Kieffer.

Een onderwaterfoto van de bultrug toen hij in de buurt van Playa Kalki rondzwom.
Een onderwaterfoto van de bultrug toen hij in de buurt van Playa Kalki rondzwom.

Bultruggen komen naar het zuiden om te overwinteren, zo tussen januari en april. Daarna gaan ze weer naar de noordelijke Atlantische Oceaan.
In het Caribisch gebied zijn een paar bekende plekken waar groepen volwassen bultruggen naartoe komen om zich voort te planten, zoals de Silver Banks bij de Dominicaanse Republiek en een gebied in de buurt van Saba.
Curaçao staat er niet om bekend een ‘broedgebied’ te zijn; je ziet hier alleen weleens een jong exemplaar.”

Vorig jaar spotten zeilers twee bultruggen in de buurt van Curaçao, maar het was alweer in 2005 dat de SCCN hier zelf een foto van deze walvissoort maakte.
Vaker komt hier de iets kleinere Brydevinvis voor, evenals de bultrug een baleinwalvis. Volgens Kieffer hoeft men zich geen zorgen te maken over het feit dat het dier zich in ondiepe wateren bevond.

Soms doen walvissen dat omdat ze ziek zijn, maar dit leek een gezond exemplaar, zonder schrammen of littekens. Waarschijnlijk kan hij of zij gewoon erg goed in ondieptes rondzwemmen.”

De bultrug is na maandag niet meer gesignaleerd.
bron: Amigoe

Advertentie

- Advertisement -

back home

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

ParadiseFM | Twee Curaçaoenaars onder acht smokkelaars

Onder de acht drugssmokkelaars die dinsdag op zee werden aangehouden, zaten ook twee Curaçaoënaars. Een groep van zes Venezolanen waagde de oversteek met een grote hoeveelheid drugs....

ParadiseFM | Meteo zet Curaçao op code geel wegens extreme hitte

De Meteorologische Dienst Curaçao (Meteo) heeft vrijdag een code geel afgegeven in verband met extreme hitte. Meteo raadt aan zoveel mogelijk binnen te blijven, voldoende water te...

ParadiseFM | Alweer een dode door corona, aantal doden stijgt naar 159

Er is weer iemand overleden aan de gevolgen van Covid-19. Zo blijkt uit de coronacijfers van vrijdag. Daarmee staat het aantal mensen dat op Curaçao aan de...

CC | Resistance to controversial dispute law has surprised Knops

THE HAGUE - The resistance of the parliaments of Curacao, Aruba and Sint Maarten against the draft Consensus Kingdom Act on Kingdom Disputes has surprised Undersecretary Raymond...

DH | Sam is now a hurricane

Sam is now a hurricane, rapid intensification forecast to continue. Hurricane Sam Advisory Number 7. NWS National Hurricane Center Miami FL AL182021 500...

AntilliaansDagblad | RMR: Sint Maarten voldoet voldoende

7e Tranche spoedig door Nederland overgemaakt Philipsburg - Sint Maarten ontvangt binnenkort de zevende tranche liquiditeitssteun van Nederland. De Rijksministerraad (RMR) heeft hier vrijdagochtend groen licht voor gegeven. Het...
- Advertentie -