30 C
Willemstad
• zaterdag 21 mei 2022 17:43

Laatste reacties

- Advertentie -

Bultrug komt in Curaçaose wateren niet vaak voor

De bultrug nabij Marie Pampoen.
De bultrug nabij Marie Pampoen.

WILLEMSTAD — De walvis die de afgelopen dagen een paar maal in Curaçaose wateren is gespot is een bultrug, en die worden hier vrij zelden aangetroffen. Dat vertelt expert George Kieffer van de Dolphin Academy, tevens voorzitter van het Southern Caribbean Cetacean Network (SCCN), de organisatie die walvissen en dolfijnen in de regio bestudeert.

Advertentie

- Advertentie -

Maandag werd de bultrug gesignaleerd bij Marie Pampoen en zaterdag werd het dier op diverse plekken aan de zuidwestkust gezien.

Kieffer: “Op zondagavond laat kregen we een melding dat er een walvis in Fuikbaai rondzwom. We zijn nu aan de hand van foto’s aan het kijken of het hier gaat om een en hetzelfde dier.”

Het exemplaar dat Kieffer heeft gezien is een jonge bultrug van ongeveer 7 meter lang, die er robuust uitziet en ‘goed in het vet zit’.
Volwassen bultruggen kunnen tussen de 12 en 16 meter lang worden.
Ondanks dat de walvissoort hier niet vaak voorkomt is het niet raar dat er eentje in tropische wateren rondzwemt, aldus Kieffer.

Een onderwaterfoto van de bultrug toen hij in de buurt van Playa Kalki rondzwom.
Een onderwaterfoto van de bultrug toen hij in de buurt van Playa Kalki rondzwom.

Bultruggen komen naar het zuiden om te overwinteren, zo tussen januari en april. Daarna gaan ze weer naar de noordelijke Atlantische Oceaan.
In het Caribisch gebied zijn een paar bekende plekken waar groepen volwassen bultruggen naartoe komen om zich voort te planten, zoals de Silver Banks bij de Dominicaanse Republiek en een gebied in de buurt van Saba.
Curaçao staat er niet om bekend een ‘broedgebied’ te zijn; je ziet hier alleen weleens een jong exemplaar.”

Vorig jaar spotten zeilers twee bultruggen in de buurt van Curaçao, maar het was alweer in 2005 dat de SCCN hier zelf een foto van deze walvissoort maakte.
Vaker komt hier de iets kleinere Brydevinvis voor, evenals de bultrug een baleinwalvis. Volgens Kieffer hoeft men zich geen zorgen te maken over het feit dat het dier zich in ondiepe wateren bevond.

Soms doen walvissen dat omdat ze ziek zijn, maar dit leek een gezond exemplaar, zonder schrammen of littekens. Waarschijnlijk kan hij of zij gewoon erg goed in ondieptes rondzwemmen.”

De bultrug is na maandag niet meer gesignaleerd.
bron: Amigoe

Advertentie

back home

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PBC | ‘Curaçao deporteert Venezolanen als toerist’

Persbureau Curacao Zes Venezolaanse mannen die op Curaçao vast zitten omdat ze zonder papieren binnen probeerden te komen worden worden vandaag als toerist naar Panama gestuurd, maar in...

PBC | Ajax wint met 1-5 van Team Curaçao

Persbureau Curacao Ajax heeft het oefenduel met Team Curaçao ruim gewonnen. Christian Rasmussen was man van de wedstrijd. Mede door vier doelpunten van de Deen en een serie...

PBC | Verbond van protestantse voorgangers vindt overheid medeplichtig aan misbruik van vrouwen

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Het verbond van protestantse voorgangers APK protesteert tegen de plannen van de overheid om prostitutie te faciliteren in Campo Alegre. Ze zou daarmee medeplichtig...

Opinie Jeff Sybesma | Dag van de biodiversiteit

Opinie Dr. Jeff Sybesma | “Building a shared future for all life” Bios betekent in het Latijn: leven. Biodiversiteit betekent dus de verscheidenheid aan leven. Maar wat is...

NU | Ajax dankzij uitblinker Rasmussen en Ihattaren ruim langs Curaçao in oefenduel

Ajax heeft een vriendschappelijke wedstrijd tegen Curaçao in de nacht van vrijdag op zaterdag (Nederlandse tijd) zonder problemen gewonnen. De Amsterdammers waren dankzij uitblinker Christian Rasmussen en...

Telegraaf | JA21 wil opvang veiligelanders verplaatsen: ’Asielzoekers naar Curaçao’

Valentijn Bartels en Niels Rigter Den Haag - Nederland moet de asielprocedure voor asielzoekers uit veilige landen verplaatsen naar het Caribisch deel van het koninkrijk. Dat voorstel doet...
- Advertentie -
- Advertentie -