31 C
Willemstad
• zondag 17 oktober 2021 17:50

Laatste reacties

- Advertentie -

Brief | Open brief aan het Kabinet Koeiman

Open brief door Marguérite Nahar

Close up of OPEN BRIEF aan het Kabinet Koeiman

Geachte heer Koeiman,

Ik heb diverse vragen voor u, waarvan sommige puur retorisch zijn en ik hoop (en reken erop) dat u naar eer en geweten antwoord zal geven.

- Advertentie -

Vraag 1: Gelooft u dat het in het landsbelang van Curaçao is als wij een natuurlijke hulpbron die een nieuwe en haalbare economische pijler voor het land kan vormen, volledig in beheer en exploitatie van een vreemde mogendheid geven, terwijl er met die natuurlijke hulpbron (de diepzeehaven Bullenbaai) MILJARDEN te verdienen valt als wij die zelf in eigen beheer en ten eigen bate gaan exploiteren?

Vraag 2: Gelooft u dat het in het landsbelang is om één enkele tunnelvisie te blijven volgen, zonder ook andere ontwikkelingsmogelijkheden voor onze economie onder de loep te nemen?

Vraag 3: Gelooft u dat het in het landsbelang is als wij (d.w.z. Curaçao en Curaçaose ONV’s) in de toekomst aan die vreemde mogendheid zullen moeten betalen om zelf gebruik te mogen maken van onze eigen diepzee haven en de daar aanwezige infrastructuur, terwijl die vreemde mogendheid geen dubbeltje heeft geïnvesteerd in de bouw en het onderhoud van de daar aanwezige infrastructuur?

Vraag 4: Gelooft u dat het verdedigbaar is als een voltallige Ministerraad op 7 mei 2016 unaniem instemt met een ontwikkelingsplan voor het achterland op Bullenbaai (dat geheel los staat van de modernisering van de raffinaderij) en op 14 september 2016 (vier maanden later) een landsbesluit unaniem akkordeert waarbij dat eerder genoemde ontwikkelingsplan geheel op losse schroeven komt te staan (want het beheer van de diepzeehaven is cruciaal voor de ontsluiting van het achterland).

- Advertisement -

Vraag 5: Gelooft u dat het in het landsbelang van Curaçao is om onze totale energiekolom (de levensader van elke samenleving) onder controle en in beheer van een vreemde mogendheid te plaatsen?

Vraag 6: Gelooft u dat het getuigt van behoorlijk bestuur als een recent tot stand gekomen wetgevingsproduct betreffende een fiscaal pakket voor een mogelijke bouw van een LNG-terminal niet openbaar gemaakt wordt. Wetgeving is immers per definitie openbaar

Vraag 7: Gelooft u dat het in het landsbelang van Curaçao is als wij ons volledig afhankelijk maken van één enkele buitenlandse strategische partner, terwijl diezelfde strategische partner zelf ook onderworpen is aan onvoorspelbare ontwikkelingen op de fossiele oliemarkt die bovendien ook geheel buiten de invloedssfeer van de gekozen strategische partner liggen.

Vraag 8: Gelooft u dat het verstandig is om te kiezen voor een zodanige tunnelvisie, als wij de mogelijkheid hebben om met de ontwikkeling van het achterland zaken aan te pakken die wel binnen onze eigen invloedssfeer liggen en waarmee veel meer werkgelegenheid kan worden geschapen, zowel voor ongeschoolde arbeiders, als voor hooggeschoolde kenniswerkers?

Vraag 9: Gelooft u dat het in het landsbelang van Curaçao is als er gekozen wordt voor de tunnelvisie van miljarden USD te investeren in 40 jaar lang prolongeren van een olie-industrie, terwijl er nu reeds onstuitbaar een wereldwijde verschuiving plaatsvindt naar duurzame energievoorziening.

Vraag 10: Gelooft u dat het in het landsbelang van Curaçao is om de ontwikkeling van het achterland op Bullenbaai te blijven doodzwijgen en opzettelijk in de doofpot te houden, ondanks de voordelen daarvan, t.w. schone industrieën met een verscheidenheid van investeerders (dus met risicospreiding), maar ook met een verscheidenheid van productieprocessen met eindproducten die niet voortkomen uit de fossiele olie industrie, maar met industrieën die duurzame producten leveren, o.a. in de voedselindustrie die tijdloos is en eeuwig duurt.

Vraag 11: Gelooft u dat er sprake is van behoorlijk bestuur als een Premier rondom de hete brij heen blijft draaien en na een bestuursperiode van 40 dagen nog steeds de ondertekende HoA niet openbaar gemaakt heeft, terwijl hij uit oogpunt van de vereiste transparantie daartoe gehouden is en terwijl hij zelf in zijn toespraak na de installatie van zijn Kabinet die transparantie nadrukkelijk had toegezegd? Ik hoor graag van u en zie uw antwoorden in spanning tegemoet.

Met vriendelijke groet,

Marguérite Nahar
Juriste Marguérite Nahar was tot medio oktober extern juridisch adviseur van Refineria di Korsou (RdK)

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

4 reacties

  1. Een vraag mis ik. Geloofd U ook dat/of het in het landsbelang is dat er al decenia lang door duizende burgers en politieke loser figuren ” teveel om op te noemen ” zoals Gerrit de Raaf de staats kas constant leeg roven!

  2. De HoA dient niet meer door Whiteman geopenbaard te worden naar door de huidige premier Koeiman. Whiteman is , gelukkig, weg en heeft staatsrechtelijk niets meer te vertellen. Dus kom op Koeiman : geeft dat stuk vrij (helaas speelt ook K. een duister spelletje).

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PBC | 2.000 deelnemers uit 34 landen bij KLM Curaçao Marathon

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De organisatie van de KLM Curaçao Marathon verwacht op zaterdag 27 en zondag 28 november 2.000 deelnemers vanuit 34 landen. Zestig procent van hen...

PBC | De top 8 mooiste stranden van Curaçao

Persbureau Curacao Curaçao is een heerlijk vakantie-eiland in de Caribische Zee. Het staat bekend om zijn prachtige baaien, dito zandstranden en kraakheldere zee. Ga je op vakantie naar...

NOS | Drukte op Schiphol, meer herfstvakanties geboekt dan voor corona

Waar het coronavirus tot voor kort een dikke streep zette door vakantieplannen, wordt er deze herfstvakantie weer volop gereisd. Reisorganisaties spreken van een 'inhaaleffect': "Het vertrouwen van...

Parool | Duits tijdschrift veegt vloer aan met Nederlands drugsbeleid

Bob van Huet Nederland is door een buitensporig drugsbeleid tot een maffiaparadijs verworden, vindt Der Spiegel. Het Duitse weekblad wijdt een opmerkelijke coverstory aan het buurland. Nadat eerder de...

PBC | Daling zet door, dodental loopt op

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Twee personen die besmet waren met het coronavirus zijn afgelopen dag in een verzorgingstehuis overleden. Het aantal coronadoden komt daarmee op 171 te staan. Het...

ParadiseFM | CURACAO Magazine al sinds vorig jaar mei gestopt

Het tijdschrift CURACAO dat in Nederland werd uitgegeven is niet door de huidige gevolmachtigde minister Carlsson Manuel stopgezet, maar door diens voorganger Anthony Begina. Zo schrijft oud-journalist...
- Advertentie -