26 C
Willemstad
• donderdag 24 juni 2021 03:04

Laatste reacties

- Advertentie -

Bouwkundige inspectie Curaçaohuis: geen instortingsgevaar

Bouwkundige inspectie Curaçaohuis: geen instortingsgevaar

DEN HAAG – Het bouwkundig inspectierapport van de panden van het Curaçaohuis in Den Haag bevat geen conclusie dat er sprake is van instortingsgevaar. Zowel de draagwanden als het fundament van het Curaçaohuis krijgen ‘redelijk’ als beoordeling.


Eerder meldde gevolmachtigd minister Marvelyne Wiels dat uit architectonisch onderzoek gebleken zou zijn dat er in de afgelopen twintig jaar géén tot weinig onderhoud aan de panden is gepleegd en er instortgevaar bestaat. Het betreffende rapport is maandag aangeboden aan de Staten.

 

- Advertentie -

Dit visuele inspectierapport, gemaakt door het eenmansadviesbureau Marrel Advies, is opgesteld door de heer ir. G. A. Martina en betreft niet de twee panden van het Curaçaohuis, maar slechts één pand: Badhuisweg 173. Een rapport over het kantoorpand op nummer 175, waar het publiek komt, is niet aan de Staten gestuurd.

 

Bouwkundige inspectie Curaçaohuis: geen instortingsgevaar 2 juli 2014
Persbericht 24 april Marvelyne Wiels: ‘instortingsgevaar Curaçaohuis’. Minister President Ivar Asjes in interview met Rick Hart op 25 april: Fundamenten gescheurd. Bouwkundige inspectie Curaçaohuis 22 april: geen instortingsgevaar.

Fundament
De kwalificatie ‘redelijk’ wordt in het rapport gegeven indien ‘het verouderingsproces van een element op gang is gekomen’. Ten aanzien van de fundering op staal adviseert het rapport om verder onderzoek te doen naar de gesteldheid van de fundering, omdat grondwerking mogelijk scheuring heeft veroorzaakt aan de draagwanden. Het inspectierapport stelt dat ook nader onderzoek moet worden gedaan naar die scheuren, omdat niet vastgesteld kan worden of die oppervlakkig zijn of door verzakking van de fundering zijn veroorzaakt.

 

Ophef
Het bericht over instortingsgevaar veroorzaakte eind april ophef vanwege de kosten die Marvelyne Wiels projecteerde om het instortingsgevaar te lijf te gaan. De verbouwing zou twee miljoen euro gaan kosten en de jaarhuur voor een tijdelijk nieuw onderkomen in een villa in de buurt moest 200.000 euro kosten, vermeerderd met twee maal verhuiskosten.

 

De drie voorgangers van Wiels, Roy Pieters, Sheldry Osepa en Marcel van der Plank lieten tijdens hun periode (juli 2009 tot juni 2013) ook inspectierapporten opmaken, waarbij de conclusie van direct gevaar door middel van instorting niet werd getrokken.

 

Er werd onder ex-gevolmachtigd minister Sheldry Osepa en Roy Pieters een onderhoudsplan opgesteld, waarin jaarlijks 80.000 euro was gereserveerd om de problemen aan te pakken. Dat plan werd gestart in 2013 en uitgesmeerd over vijf jaar voor in totaal 400.000 euro.

 

Notitie
Bij de stukken die maandag in het parlement zijn gepresenteerd zat ook een vertrouwelijke notitie van de voormalige directeur van het Curaçaohuis, Melvin Statia, gedateerd op 4 april 2014. Daarin wordt een dramatischer beeld gegeven van de ambtswoning en de twee kantoorpanden van het Curaçaohuis. Maar niet duidelijk wordt op welke inspectierapporten dat beeld gebaseerd is. Het inspectierapport van Marrel Advies is opgemaakt op 22 april 2014 en dus nog niet uitgebracht. Melvin Statia was al een maand niet meer werkzaam voor het Curaçaohuis, toen hij die notitie schreef.

 

Bron: Caribisch Netwerk/NTR

Door Dick Drayer

Zie ook: Dossier: Marvelyne Wiels – Gevolmachtigde Minister van Curaçao

 
Bouwkundig rapport Curaçaohuis – Marrel Advies 20140422 en notitie Melvin Statia 20140401 Marvelyne Wiels

bouwkundig rapport Curaçaohuis – Marrel Advies 20140422 en notitie Melvin Statia 20140401 Marvelyne Wiels

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

ParadiseFM | Liquiditeitssteun in twee deeltranches

Curaçao krijgt de komende tranche noodsteun in twee delen. Deze zesde tranche krijgt Curaçao pas als er aan de voorwaarden vanuit Nederland wordt voldaan. Zodra dit het...

PBC | IMF: Curaçao ontkomt niet aan COHO

Persbureau Curacao Opnieuw benadrukt het Internationaal Monetaire Fonds, IMF dat de afspraken met Nederland een ‘window of opportunity’ bieden. Een akkoord met Nederland om de nodige steun in...

Democracy now! | Wednesday, June 23, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 23 juni 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Bon Bini: Judeska in da House nu ook op Curaçao te zien

De film Bon Bini: Judeska in da House is nu ook op Curaçao te zien. De film zou vorig jaar al in première gaan, maar door de...

Nu.cw | Hoekstra: ABN Amro bepaalt zelf wie haar klant is of blijft

De ABN Amro-klanten in het Caribisch deel van het Koninkrijk lijken niet veel steun te hoeven verwachten van de Nederlandse minister van Financiën, Wopke Hoekstra. Een bank...
- Advertentie -