28 C
Willemstad
• woensdag 6 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

Bosman hekelt aanval

Invoeren van vestigingsvoorwaarden staat vrij in- en uitreizen niet in de weg

logo-nederlandDen Haag – Tweede Kamerlid André Bosman (VVD) vindt de reacties van Curaçaose politici op zijn initiatiefwetsvoorstel om voorwaarden te verbinden aan de vestiging van Curaçaoënaars, Arubanen en Sint Maartenaren ‘te beschamend voor woorden’.

- Advertentie -

Vooral het verwijt van MAN, die vindt dat de wet ‘racistisch’ is, is bij het Kamerlid in het verkeerde keelgat geschoten.
Zoals deze krant gisteren berichtte vreest de oppositiepartij dat Curaçaoënaars tot ‘paria’ worden gemaakt waarop de Nederlandse politie ‘op straat de jacht zal openen’ om hen, als ze niet in het bezit zijn van een vestigingsvergunning, ‘op te sluiten in Curaçaose barakken’.

,,Onvoorstelbaar, wat een ongefundeerde zwartmakerij.
Ik wil graag met Curaçaose politici een serieus gesprek over mijn voorstel voeren maar dat is precies wat ze niet willen.
Mijn voorstel gaat, anders dan ze willen doen geloven, helemaal niet over het personenverkeer in het Koninkrijk.
Het blijft voor iedereen uit het Caribisch deel van het Koninkrijk met een Nederlands paspoort mogelijk naar Nederland te reizen en daar een tijdje te verblijven.
Pas als iemand zich in Nederland wil vestigen, moet hij aan een aantal voorwaarden voldoen om zich in een gemeente te kunnen inschrijven als ingezetene.
Zoals ook Curaçao, Aruba en Sint Maarten voorwaarden stellen aan Europese Nederlanders die zich op de eilanden willen vestigen.
Ik vind het wel frappant dat Curaçaose politici het helemaal op Curaçaoënaren betrekken, kennelijk vinden ze die crimineler dan de anderen.”

,,We hebben in Nederland een groot probleem met Antilliaanse risicojongeren. Daarvan is gezegd: Laten we er wat aan doen
De regeringen hebben afgesproken een dialoog aan te gaan over een rijkswet om het personenverkeer binnen het Koninkrijk te regelen.
Het is Curaçao geweest dat niks met dat overleg te maken wilde hebben.
Dat was voor mij reden om met dit initiatiefwetsvoorstel te komen”

, aldus Bosman.

,,Over de onderliggende problematiek hoor je Curaçaose politici niet.
Het wordt tijd dat ze eens in de spiegel kijken want het probleem begint wel degelijk op Curaçao.
Als ik zeg: Doe daar eens wat aan, krijg ik als antwoord dat het mijn zaak niet is. Ik ben volksvertegenwoordiger, de VVD vertegenwoordigt twee miljoen kiezers en die willen dat het probleem wordt aangepakt.
Dat doe ik met mijn initiatiefwetsvoorstel.”

Thodé snapt parlementaire democratie niet

,,Meneer Thodé van de MFK kan wel een brief naar de Nederlandse regering sturen dat ze mij moeten stoppen maar dan heeft hij echt niets van parlementaire democratie begrepen.
Het parlement is het hoogste orgaan, de regering heeft gewoon uit te voeren wat de Tweede Kamer wil”

, aldus Bosman.
Een ruime meerderheid in de Kamer is voorstander van een vestigingsregeling.
Na het zomerreces wordt het wetsvoorstel ‘Regulering vestiging van Nederlanders van Aruba, Curaçao en Sint Maarten in Nederland’ van Bosman in behandeling genomen.
Hoewel het nationale wetgeving betreft, heeft de Kamer wel besloten om de andere landen de gelegenheid te bieden erop te reageren.

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

DH | Ministry of VROMI announces opening of Great Bay Fresh Water Pond Channel

GREAT BAY, Sint Maarten (DCOMM) – The Ministry of Public Housing, Environment, Spatial Planning, and Infrastructure (Ministry of VROMI), will temporary open the Great Bay Fresh Pond...

Democracy now! | Wednesday, July 6, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 6 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

NTR | Eén op drie Caribische Nederlanders gediscrimineerd, ‘Weet waar je aan begint als je naar Nederland wil’

John Samson DEN HAAG – Eén op de drie Caribische Nederlanders ervaart discriminatie in Nederland, blijkt uit onderzoek van het CBS. “Weet waar je aan begint als je...

Ingezonden | We doen het maar zelf

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

Extra | Journaal 5 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -
- Advertentie -