27.3 C
Willemstad
• zondag 28 november 2021 04:39

Laatste reacties

- Advertentie -

Bonden halen bakzeil

SEU, STKo, STK krijgen geen gelijk in zaak tegen Aqualectra

aqualectra-150x1501.jpgWillemstad – Aqualectra hoeft zich niet te houden aan de regelingen voor haar personeel die nog voortvloeien uit de oude cao. Dat oordeelt het Gerecht in Eerste Aanleg van Curaçao.

Advertentie

- Advertentie -

De drie vakbonden die werknemers bij het nutsbedrijf vertegenwoordigen – SEU, STKo en STK – krijgen hiermee nul op het rekest.
De bonden maakten 12 februari bekend naar de rechter te stappen omdat het volgens hen ‘onverklaarbaar is dat de leiding van Aqualectra vorig jaar nog akkoord ging met kleine verhogingen en tegemoetkomingen voor het personeel en hier een jaar na dato hierop terugkomt’.
Aqualectra-directeur Darick Jonis liet toentertijd weten dat hij hoopte dat de rechter duidelijkheid zou verschaffen of het bedrijf zich wel of niet, in afwezigheid van een nieuwe cao, moet houden aan de regelingen die uit de oude voortvloeien.
Die duidelijkheid is er nu;

Aqualectra hoeft zich niet te houden aan deze regelingen. SEU is een cao met Aqualectra aangegaan, net als STKo en STK.
In totaal waren er vier cao’s die op minimale punten van elkaar verschilden.
Ze waren aangegaan voor de periode van 1 januari 2011 tot en met 31 december 2013. Maar Aqualectra zegde de cao’s per brief eind augustus op.
De zaak betreft volgens het gerecht in de kern de rechten van de leden van de vakbonden in de periode die ontstaat tussen de opzegging van een cao en het tot stand komen van een nieuw cao.
Deze caoloze periode is, zo meent het gerecht, geen rechteloze periode waarbinnen Aqualectra eenzijdig beslissingen kan nemen die verband houden met de in de opgezegde cao opgenomen arbeidsvoorwaarden.
Toch hebben de vakbonden de punten waarop zij wilden dat Aqualectra zou worden veroordeeld niet voldoende bewezen.
De stelling van het nutsbedrijf dat zij met een geaccumuleerd negatief vermogen van 400 miljoen gulden kampt als gevolg waarvan het bedrijf een drastische ommekeer zal moeten maken hebben de vakbonden bijvoorbeeld onvoldoende betwist.

,,Nu partijen bij de uitvoering van een overeenkomst jegens elkaar de redelijkheid en de billijkheid in acht moeten nemen, kan onder deze omstandigheden niet met een redelijke mate van waarschijnlijkheid worden geoordeeld dat Aqualectra ge- houden is om de cao’s zonder enige aanpassing na te komen tot een nieuwe cao tot stand is gekomen. (…) Voor een veroordeling tot nakoming van de cao’s, zoals gevorderd, is dus geen plaats”, aldus het oordeel van de rechter.

,,De slotsom is dat de verzochte voorzieningen geweigerd zullen worden.”

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Advertentie

back home

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -
- Advertentie -

Zoeken

DH | Irion gives insight into reform measures for Finance Ministry

PHILIPSBURG--Finance Minister Ardwell Irion on Thursday gave Members of Parliament (MPs) an insight into the reform measures for the Finance Ministry in the country package. The country package...

AntilliaansDagblad | Huis in beschermd natuurgebied Bonaire

Stinapa weet niets van plannen en zegt zich kritisch op te zullen stellen Kralendijk - De officiële bekendmaking van de bouw van een huis in de beschermde bufferzone...

AntilliaansDagblad | Flamingo Oscar losgelaten

Toen bij de Fundashon Dier en Onderwijs Cariben een melding binnenkwam van een gewonde flamingo, ging oprichter en dierenarts Odette Doest direct op redding uit. Ze kreeg het...

AntilliaansDagblad | Capriles Kliniek met zaak tegen overheid

Willemstad - De Capriles Kliniek begint een rechtszaak tegen de Curaçaose overheid. De inzet zal zijn dat de tarieven worden aangepast en dat de geleden schade wordt...

AntilliaansDagblad | Einde Tayer Soshal

Willemstad - De sociale werkplaats in Landhuis Groot Santa Martha sluit definitief de deuren. De Fundashon Tayer Soshal is in staat van liquidatie gesteld. De negentien werknemers...

AntilliaansDagblad | Minister overleeft, maar diep door het stof

Willemstad - MFK-minister Dorothy Pietersz-Janga van GMN heeft het Statendebat overleefd met ‘slechts’ een motie van afkeuring, maar moet voortaan wel het parlement tijdig informeren over ‘welke...
- Advertentie -