26 C
Willemstad
• vrijdag 24 maart 2023

PB | Trustkantoren verenigen zich en doen dringende oproep aan Silvania en Gaming Control Board

WILLEMSTAD (23 maart 2023) - Tijdens een bijeenkomst afgelopen maandag hebben trustkantoren die actief zijn in de online gaming sector het voornemen uitgesproken om zich te verenigen....

HOF | Frederieke Damme brengt beleefdheidsbezoek aan de Kas di Korte

WILLEMSTAD - Op 21 maart jl. bracht mw. mr. Frederieke Damme een beleefdheidsbezoek aan de Kas di Korte. Mevrouw Damme werd vergezeld door de mevrouw mr. Monique...

Democracy now! | Thursday, March 23, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertentie -

Extra | Journaal 23 maart 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Integraal waterbeleid van Curaçao gepresenteerd voor Waterconferentie

Op de Waterconferentie van de Verenigde Naties laat Curacao zien wat er tot nu toe is bereikt op het gebied van waterbeleid. In een persbericht deelt het...

PBC | Curaçao neemt deel aan VN-conferentie over waterproblematiek

Persbureau Curacao NEW YORK – Curaçao neemt deel aan de Wereld Water Conferentie van de Verenigde Naties. Deze worden van 22 tot en met 24 maart 2023 gehouden...

PBC | Politie roept publiek op om te helpen bij onderzoek diefstal voertuigen

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De politie is op zoek naar hulp van het publiek bij het onderzoek naar de diefstal van voertuigen op Curaçao. Het rechercheteam dat verantwoordelijk...
- Advertentie -

Bonaire.nu | Gedeputeerde Tjin Asjoe; “Luchtvaart is ons openbaar vervoer”

Tjin Asjoe: “goede verbindingen en de beschikbaarheid van transport van essentieel belang voor de bevolking”

Kralendijk- Het bestuurscollege van het Openbaar Lichaam Bonaire ziet het vliegverkeer tussen Bonaire en de omringende eilanden als openbaar vervoer en daarmee ook als de verantwoordelijkheid van het Rijk.

De burgers van het eiland zijn volgens de gedeputeerde volkomen afhankelijk van transport met het vliegtuig als het gaat om familiebezoek, een reis voor medische redenen of een begrafenis.

“Ik heb afgelopen week met belangstelling kennisgenomen van recente uitspraken door de heer Peter Hartman, die als voorzitter van de expertgroep Luchtvaart onderzoek heeft gedaan om de kosten van luchttransport vanaf ons eiland terug te dringen”, aldus Tjin Asjoe.

Tjin Asjoe en gezaghebber Edison Rijna zijn beiden lid van de expertgroep connectivity en daardoor in staat geweest hun input te geven in gesprekken met Hartman en overige leden van de expertgroep. De gedeputeerde is van mening dat het terugdringen van de reiskosten tussen de eilanden past in het verlagen van de kosten van levensonderhoud op de eilanden waarnaar door het OLB, in samenwerking met de regering in Den Haag, wordt gestreefd.

Daarnaast zegt Tjin Asjoe dat goede verbindingen en de beschikbaarheid van transport van essentieel belang zijn voor de bevolking en ook moeten gezien worden als een normaal recht van de burgers Caribisch Nederland.

“In Europees Nederland is het ook zo dat het Rijk verantwoordelijk is  voor transportmogelijkheden tussen steden en verschillende onderdelen van het land. Dat wordt niet aan de diverse gemeenten overgelaten”.

Tjin Asjoe wijst erop dat het goedkoopste ticket naar Curaçao momenteel rond de 150 dollar per persoon kost. “Dat is voor één persoon alleen al veel geld, maar de meeste mensen reizen niet alleen. Een gezin met 4 personen is dan ook al gauw 600 tot 700 dollar kwijt, alleen al met de reis naar Curaçao”, aldus Tijn Asjoe.

Volgens de gedeputeerde breekt het gebrek van direct vluchten vanaf Bonaire naar de regio de inwoners van het eiland op meerdere manieren op. “Vanaf Curaçao of Aruba vertrekken diverse maatschappijen naar bestemmingen in de regio, maar vanaf Bonaire is daar niet rechtstreeks te komen. Dat betekent dat onze inwoners niet alleen het ticket naar Curaçao moeten betalen, maar dat komt dan nog eens bovenop de prijs voor een ticket naar de bestemming in de regio”, zegt Tjin Asjoe.

De gedeputeerde van Economische zaken maakt zich zorgen over een aantal zaken die de prijzen van tickets nog verder opdrijven. “In onze ticketprijzen vanaf Bonaire zit een belasting van 15 dollar, die door de luchtvaartmaatschappijen wordt geïnd en afgedragen. Op Curaçao zouden overstappers eigenlijk maar 10 dollar transfer tax moeten betalen, maar in tickets van maatschappijen die vanuit Curacao vertrekken zit standaard ook 37 dollar luchthavenbelasting inbegrepen. Onze reizigers worden op die manier dubbel en ook veel te zwaar belast”, aldus Tjin Asjoe.  Volgens Tjin Asjoe betalen reizigers die van Bonaire naar de regio vertrekken een recordbedrag van 52 dollar aan luchthavenbelastingen, alleen al bij het vertrek, zonder rekening te houden wat op buitenlandse luchthavens in rekening wordt gebracht bij een terugreis.

De gedeputeerde zegt zich verder zorgen te maken over de voorgenomen verhoging van bedragen die op Curaçao aan luchtvaartmaatschappijen wordt opgelegd. Volgens de gedeputeerden zullen de luchtvaartmaatschappijen die ons eiland bedienen, nauwelijks een andere keuze hebben dan hogere prijzen voor diensten door te berekenen aan de klant.

Tjin Asjoe zegt dat het BC met belangstelling uitkijkt naar de beslissingen die door het Kabinet zullen worden genomen als het gaat om het betaalbaar maken en houden van de kosten voor luchttransport en het garanderen van een bepaalde connectiviteit tussen het eiland en de regio.

Bron: Bonaire.nu

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -