26 C
Willemstad
• dinsdag 21 maart 2023

Luchtvaartnieuws | Akkoord over onbeperkte vluchten tussen Curaçao en Trinidad & Tobago

WILLEMSTAD – Luchtvaartmaatschappijen uit Curaçao en Trinidad & Tobago kunnen binnenkort onbeperkte commerciële vluchten tussen elkaars eilanden aanbieden. Dat is de uitkomst van de onderhandelingen over een...

Column Kadushi | Té ongeloofwaardig

Dossier Koninkrijksrelaties “Het eiland is dankzij de bijna altijd schijnende zon, een heerlijk verkoelende passaat en de vijftig tinten blauw gekleurde zee populair bij toeristen die weinig geven...

PBC | Dode na schietpartij bij rotonde Palu Blanku

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een dode en een gewonde door een schietpartij. Dit gebeurde rond 3 uur in de ochtend van 19 maart. Volgens de politie is er...
- Advertentie -

PBC | Politicus Rolando Brison dag na aanhouding weer vrijgelaten

Persbureau Curacao PHILIPSBURG – Het Openbaar Ministerie (OM) op Sint-Maarten heeft bekendgemaakt dat Rolando Brison, een parlementslid dat vrijdag werd gearresteerd op verdenking van het aannemen van steekpenningen...

PBC | Video: Hoe vangt de marine drugs in het Caribisch gebied?

Persbureau Curacao In deze video legt de marine uit hoe drugs worden onderschept in het Caribische gebied. Voor drugssmokkelaars is de Caribische zee de perfecte plek om ongezien...

PBC | Tentoonstelling slavernijverleden van het Rijksmuseum te zien in New York

Persbureau Curacao NEW YORK – Het onderwerp van slavernij is van wereldwijde betekenis. Om die reden heeft de Verenigde Naties (VN) besloten om de tentoonstelling “Slavernij” van het...

Column Youp | Doffe dreun

Lees ik nou dat steeds minder Nederlanders seksueel actief zijn en dat alleen de 70+’ers nog regelmatig vaak van bil gaan? Hebben die oudjes bij die enquête...
- Advertentie -

Bonaire.nu | CBCS grijpt snoeihard in bij Ennia: verzekeraar onmiddellijk onder curatele

Door Harald Linkels

De Centrale Bank van Curaçao en St. Maarten (CBCS) neemt met onmiddelijke ingang het bestuur over Ennia en daaronder hangende vennootschappen over.

De Centrale Bank van Curaçao en St. Maarten (CBCS) heeft Ennia Caribe met onmiddelijke ingang onder curatele gesteld. De Bank heeft grote zorgen over de solvabiliteit van de verzekeraar. De zorgen van de Bank zijn niet nieuw. Eerder ook uitte collega-toezichthouder De Nederlandse Bank (DNB) haar grote zorgen over de solvabiliteit van de verzekeraar, die ook een grote pensioenpot beheert.

DNB kon echter slechts een bijrol spelen, via het filiaal op Bonaire. Doordat het hoofdkantoor van Ennia op Curaçao is gevestigd, is CBCS de officiële toezichthouder.

CBCS leek eerder wat coulanter op te treden dan DNB, maar voelde zich nu toch genoodzaakt in te grijpen. Vanmiddag verkreeg de toezichthouder toestemming van de rechtbank de noodregeling van toepassing te verklaren op Ennia en diverse daaronder hangende dochtermaatschappijen.

Volgens CBCS is ingrijpen de enige mogelijkheid om te voorkomen dat de solvabiliteit van Ennia nog verder zou verslechteren. Zoals ook DNB eerder al aangaf gaat het om een conglomeraat van bedrijven die allemaal terug te leiden zijn naar grootaandeelhouder Ansari. Via het web van vennootschappen zou minstens als 1.5 miljard dollar aan verzekerings- en pensioengelden zijn weggesluisd via vorderingen en leningen van met elkaar samenhangende maatschappijn. Daarnaast stelt dat bank dat gepoogd zou zijn 100 miljoen dollar van een effectenrekening over te boeken naar een andere entiteit waarop CBCS geen zicht zou hebben.

De maatregel van CBCS wordt, naar blijkt uit de stukken van de rechtszaak, mede ingegeven door de omvang van Ennia en aanverwante maatschappijen. Volgens CBCS heeft Ennia 50% van de verzekeringsmarkt op zowel Curaçao en St. Maarten in handen, terwijl zij zelfs 80% van de pensioenmarkt in handen zou hebben.

Ennia en haar advocaten hebben nog getracht protest aan te tekenen tegen de noodmaatregel, doch tevergeefs.

Volgens een uitgestuurd persbericht wordt “De Centrale Bank wordt hiermee in de gelegenheid gesteld uitvoering te geven aan haar wens om Ennia te herstructureren en om de solvabiliteit van Ennia te verbeteren

Bron: Bonaire.nu

Naschrift KKC

Beschikking CBCS noodregeling Ennia 172639835

2018 07 04 – Beschikking CBCS Noodregeling Ennia 172639835 by Black Lion on Scribd

2018 07 06 – Beschikking CBCS Noodregeling EC Investments Ennia-Ansary-Palm by Black Lion on Scribd

Artikel delen

6 reacties

 1. Dit debacle is natuurlijk al een aantal jaren aan de gang. In ieder geval had Gilbert Martina het zien aankomen, en is op tijd eruit gestapt. En dankzij zijn naamgenoot Martina aan een mooie lucratieve job geholpen.
  Dan zijn er toch wat vragen:
  De Centrale Bank moet nu naar buiten komen met een persbericht met de mededeling of de pensioenen van de mensen hier nog wel gegarandeerd zijn.
  Dan moeten bv ook fysiotherapeuten e.a. weten of ENNIA de contracten die afgesloten zijn wel financieel kunnen nakomen, etc, etc, etc.

 2. Ik denk dat de commissarissen van Ennia de cursus corporate governance van Karel Frielink gevolgd hebben.

  Zijn prakttijklessen wel te verstaan, bij Insel Air.

 3. waar bleef het toezicht van de Raad van Commissarissen van de Ennia group.wat deden zij om dit crimineel gedrag te voorkomen?

  Niets. Zolang ze maar geld vangen!

 4. 1: duidelijk waarom Ennia haar belangen op de BES eilanden van de hand doet.Daardoor komt de mogelijkheid voor de Ned..Bank tot correcties bij Ennia te vervallen.Onze Centrale Bank zag de problemen niet zo zwaar plus waren de directeuren bij de CB en Ennia goede vrienden en die bijten elkaar niet.Ten koste van de Ennia verzekerden maar dat mag de pret niet drukken.
  2: waar bleef het toezicht van de Raad van Commissarissen van de Ennia group.wat deden zij om dit crimineel gedrag te voorkomen?

  2:

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -