32 C
Willemstad
• vrijdag 19 augustus 2022

Laatste reacties

Bonaire.nu | Buurland Colombia wordt NAVO-bondgenoot

Buurland Colombia wordt NAVO-bondgenoot

Bogotá, Colombia – Colombia wordt als eerste Latijns-Amerikaans land lid van de NAVO. President Juan Manuel Santos meldt dat de besprekingen over de toetreding tot het bondgenootschap komende week in Brussel worden afgerond.

Colombia is een belangrijke samenwerkingspartner voor de ABC-eilanden. Tussen Aruba, Curaçao en Bonaire en hun buurland bestaan hechte economische en sociale banden. Op Aruba wonen zo’n 30.000 Colombianen die vooral werkzaam zijn in het toerisme. Patiënten uit Bonaire worden voor complexere behandelingen uitgezonden naar klinieken in Medellin en Bogotá.

Het aanstaande NAVO-lidmaatschap van Colombia is ook uit oogpunt van veiligheid van belang. Bij spanningen in de regio kunnen de Caribische delen van het Koninkrijk in de huidige situatie niet zonder meer rekenen op bescherming van de NAVO.

Met de aanwezigheid van een bondgenoot in de regio wordt het wel een direct NAVO-belang om te waken over de stabiliteit in de Cariben. Santos heeft tevens bekendgemaakt op 30 mei in Parijs een toegangsovereenkomst te tekenen met de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling.

Bron: Bonaire.Nu

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

4 reacties

  1. Colombia doet hetzelfde als Afghanistan, Australië, Irak, Japan, Zuid Korea, Mongolië, Nieuw Zeeland en Pakistan. ` Global partners` met elk hun eigen specifieke afspraken.

  2. Colombia kan pas lid worden wanneer de doelstellingen van de NAVO worden aangepast. Tot dat moment valt er weinig lid te worden van de NAVO.

    Samenwerken met de NAVO kan wel, dat doen wel meer landen, maar dat is als teken van goede wil en om aan te geven aan welke kant men staat.
    Lijkt me dat deze zet meer is bedoeld als signaal aan Venezuela dat een aanval op Colombia of de ABC eilanden zal kunnen eindigen met ingrijpen van de NAVO. Alleen geldt daar wel de opmerking dat artikel 5 hier absoluut niet van toepassing is oftewel het zal op vrijwillige basis gaan.

  3. Volgens mij wordt de rol van NAVO hier een beetje geromantiseerd. Een groot voordeel is dat Colombia de geheimen van onze veiligheidsdienst die zij van Schotte hebben gekregen niet tegen Nederland (lees ons) zal gebruiken.

    Ik heb in de agenda van de NATO gekeken en ik zie dat dit jaar al militaire oefeningen bij de grens met Venezuela zijn gepland. Misschien kunnen Venezolanen een slaatje uitslaan door empana aan de grens te gaan verkopen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Jacobs: Secret audio recordings create a dangerous precedent

PHILIPSBURG--Prime Minister Silveria Jacobs (National Alliance) does not condemn the threats made by Minister of Public Housing, Environment, Spatial Development and Infrastructure VROMI Egbert Doran (National Alliance)...