28 C
Willemstad
• zondag 9 mei 2021 12:25

ParadiseFM | Plachi di dia dinsdag opgeheven; avondklok blijft

De ‘plachi di dia’-regeling wordt vanaf dinsdag 11 mei opgeheven. Dat heeft premier Rhuggenaath vanmiddag bekend gemaakt.  Op Moederdag 9 mei en maandag 10 mei is de...

PBC | Coronamaatregelen eerder dan verwacht versoepeld

Persbureau Curacao Vanaf dinsdag 11 mei zullen de coronamaatregelen op Curaçao worden versoepeld. Eerst zou dat over negen dagen, op 17 mei zijn. Volgens demissionair premier Eugene Rhuggenaath...

PBC | Zondag kans op regen en onweer

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een storing die naar verwachting de lokale eilanden in de komende 24 tot 36 uur zal treffen, bevindt zich momenteel boven het zuidoosten van...

AVC | ‘Toezicht op financiële instellingen Curaçao is te vrijblijvend’

Servaas Houben en Ronald Ketellapper | Achterkant van Curacao Het toezicht in Curaçao op financiële instellingen is te vrijblijvend, verouderd en houdt onvoldoende rekening met de risico’s waaraan...

ParadiseFM | “Eiland heropent dinsdag”

De meeste sectoren op het eiland mogen dinsdag weer open. Dat melden bronnen aan Paradise FM. Om 16 uur worden de details bekendgemaakt tijdens een ‘relato di...

ParadiseFM |‘Nationale assemblee’ moet eiland post-corona vormgeven

Komende maandag, dinsdag en vrijdag praat de overheid met diverse belangengroepen over de vraag ‘hoe verder, nadat een groot deel gevaccineerd is’. Dat vertelde premier Rhuggenaath vandaag tijdens...
- Advertisement -spot_img
HomeMediaBonaire: Diepgaande onderzoeken nodig voor behandeling Country Garden'

Bonaire: Diepgaande onderzoeken nodig voor behandeling Country Garden’

Controle bezoekers - foto © Belkis Osepa
Controle bezoekers – foto © Belkis Osepa

KRALENDIJK – Het Openbaar Ministerie BES (OM BES) gaat diepgaande onderzoeken uitvoeren om beslagen ten ijs te komen tijdens de inhoudelijke behandeling van de dubbele moordzaak Country Garden. Hoofdofficier van Justitie Henry Hambeukers mag maar liefst negentien getuigen verhoren van de rechter. De inhoudelijke behandeling dient op 11, 12 en 13 november.

Rechter Irma Lips gaf aan het einde van de regiezitting aan geen bezwaar te hebben tegen de extra getuigenverhoren.

“Het onderzoeksbelang is van toepassing, daarom worden de getuigen toegewezen.”

Ook de vijf verdachten kunnen medegetuigen in elkaars zaak. Ze worden verdacht van het medeplegen van moord of doodslag van de twee slachtoffers Francis Lourens en Thursten Scholts in de nacht van 23 op 24 januari. Bij drie verdachten wordt ook illegaal vuurwapen bezit ten laste gelegd.

Drugs
Hambeukers geeft aan tijdens de regiezitting dat het drugsmotief naar voren is gekomen na de al gepleegde onderzoeken. Hij geeft aan dat de politie binnenkort een belangrijke getuige gaat verhoren die duidelijkheid kan geven over de moorden van de twee slachtoffers.

Het OM BES moet nog meer aanvullende stukken zoals onder andere proces-verbalen, telecomgegevens, onderzoeksresultaten van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) en geluidsfragmenten toevoegen aan het dossier. Nog andere onderzoeken zoals van de camerabeelden, van een in beslag genomen ‘shotgun’ en forensisch onderzoek van schoenen en kleding en ook een reconstructie van de schedel van één van de slachtoffers moeten nog worden afgerond.

Strikte veiligheidsmaatregelen tijdens de zaak - foto ©Belkis OsepaStrikte
Strikte veiligheidsmaatregelen tijdens de zaak – foto ©Belkis OsepaStrikte

Voorlopige hechtenis
De twee advocaten Roy Gonet en Anneke van Toll hebben opheffing of schorsing van de voorlopige hechtenis van hun drie cliënten (Egbert Janga, Felipe Winklaar en Ryan Frans) gevraagd. Naar hun mening zijn er geen ‘ernstige bezwaren die de voortzetting van de voorlopige hechtenissen rechtvaardigen’.

Gonet: “Wat ik gelezen heb in het dossier lijkt veel, maar met betrekking tot mijn cliënt is het allemaal van horen zeggen. Ik kan nergens uit bepalen dat hij aanwezig is geweest bij het plegen van de moorden.”
Lips: “Ik acht de ernstige bezwaren wel aanwezig op basis van de verklaringen van de twee medeverdachten en de telecommunicatie gegevens en camerabeelden. En er is ruzie- en herhalingsgevaar. Dit gaat om serieuze verdenkingen. Het belang van strafvordering is groter dan het persoonlijk belang. Daarom wordt het verzoek om vrijlating afgewezen.”

Moeilijkheidsgraad
Uit de regiezitting kwam naar voren dat de behandeling van deze dubbele moordzaak een hoge moeilijkheidsgraad heeft. Hambeukers spreekt van ´tegenstrijdige en onvolledige en ontwijkende verklaringen en beïnvloeding van getuigen´.

“Gaandeweg het onderzoek zijn additionele vragen gerezen. Het is noodzakelijk meer vragen te stellen aan de getuigen om het dossier compleet te maken.”

De komende tijd tot en met de inhoudelijke behandeling worden de toegewezen getuigen verhoord en wordt het dossier Country Garden uitgebreid.

Door Belkis Osepa

Bron: Caribischnetwerk.ntr

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties