28 C
Willemstad
• woensdag 18 mei 2022 20:07

Laatste reacties

- Advertentie -

Boka Santu Pretu ‘stroomt over’

Het water in de monding was roze/lila gekleurd.
Het water in de monding was roze/lila gekleurd.

 

WILLEMSTAD — Wandelaarster Mary van Soest heeft vorige week een grote hoeveelheid roze/lila gekleurd water in Boka Santu Pretu – in de nabijheid van Playa Kanoa – op beeld vastgelegd.

De monding is via een wandelpad te bereiken.
Het betreft een prachtig natuurgebied waar men mooie foto’s kan nemen, maar het valt op dat er met regelmaat sprake is van stankoverlast ofwel een rioollucht.
Nu was het water lila gekleurd.
Aangezien ik afgelopen november veel schuim in het gebied heb aangetroffen, vraag ik me af het volstroomt met mogelijk rioolwater, wat natuurlijk milieuvervuiling is en zonde zou zijn”, aldus Van Soest.

Op de voorgrond is het witte schuim in de monding te zien.
Op de voorgrond is het witte schuim in de monding te zien.
- Advertentie -

Ze legt uit dat als er sprake is van veel regenval er doorgaans kleine watervalletjes in de monding ontstaan.
Een expert reageert op de serie foto’s met schuim, gemaakt door de wandelaarster, door te stellen dat dit ‘duidelijk niet op natuurlijke wijze is ontstaan’.
Van Soest omschrijft tevens een weg richting Playa Kanoa, op een paar honderd meter van Boka Santu Pretu, die doorgaans nat is en naar riolering stinkt.
Deze weg wordt volgens haar onder de wandelaars als ‘rioolweg’ omschreven.

Het gebied liep afgelopen november vol met schuim.
Het gebied liep afgelopen november vol met schuim.

Statenlid Melvin ‘Mac’ Cijntje (PS) heeft onlangs zijn zorg uitgesproken over de kwaliteit van het kust- en binnenwater waarbij hij meende dat een groot aantal gemalen op het eiland niet zouden functioneren en aan vervanging toe zijn.
Hij meent verder dat er vrijwel op het hele eiland sprake is van het niet adequaat wegpompen van rioolwater naar de bestaande waterzuiveringsinstallaties en dat rioolwater ook op grote schaal de zee in zou stromen.
Hij noemde een paar probleemgebieden waaronder ook de noordkust en bij Playa Kanoa:

Daar stroomt het rioolwater gewoon de zee in omdat een gemaal al lange tijd kapot is.
Het rioolwater, dat eerder verzameld werd door pompauto’s, wordt regelmatig de zee in geloosd.”

Cijntje zal vanmiddag per brief een vergadering van de Centrale Commissie aanvragen, ter inventarisatie van de omvang van de problematiek waarbij de waterkwaliteit centraal zal staan. Hij stelt het onderwerp in samenspraak met de minister van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN), Ben Whiteman (PS), in de Staten te willen aankaarten.

“Ik zal in de brief tevens verzoeken om ook de GG&GD en Carmabi voor de vergadering uit te nodigen.”

Carmabi heeft vorig jaar een omvangrijk onderzoek uitgevoerd naar de waterkwaliteit van zowel de kustwateren als de binnenwateren langs de zuidkust en bevestigde dat de zorg van het Statenlid niet onterecht is.
Bron: Amigoe

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

  1. Goed. Werk va. Deze parlementariër er is nog mis met de wateren op Curacao het gebied tussen Mambo Beach en punda laat ook veel te wensen over ,een heleboel mensen hier In NL maken zich grote zorgen over het milieu op Cura.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

NOS | Russische bedrijven duiken onder in illegale Nederlandse trustsector

Zeker honderd Russische bedrijven doken afgelopen jaren onder in de ondergrondse trustsector in Nederland. Dat blijkt uit onderzoek van Platform Investico voor de De Groene Amsterdammer. Op...

Democracy now! | Wednesday, May 18, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 18 mei 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DolfijnFM | OM zoekt getuige in kleine rode auto

Het Openbaar Ministerie is op zoek naar een getuige van een gewapende overval op Dr. Maalweg. Bij de vlucht van de vermoedelijke daders werd op hun auto...

DolfijnFM | ‘Beschuldigingen machtsmisbruik en pestgedrag Samira Rafaela kloppen niet’

De conclusies in het onderzoeksrapport naar beschuldigingen van machtsmisbruik en pestgedrag door Europarlementariër Samira Rafaela kloppen niet. Dat zegt Richard Krabbendam, Head of Office van Rafaela tegen...

DolfijnFM | Nederlandse mariniers trainen op Curaçao

Militairen van het Korps Mariniers trainen in het kader van de opleiding ‘Landingcraftsman’ op verschillende plekken op Curaçao. Er wordt met name geoefend rondom de stranden. De...
- Advertentie -
- Advertentie -