Boek | De Bovenbazen

Boek De Bovenbazen. Auteur: Drs. Ronald van Raak

Het was – oh boy – excessief. ’Bankier over het omkopen bij Vestia’. Wij strijden tegen het kapitaal, maar wie zitten daar eigenlijk achter? Wie verdedigen de belangen van het grote geld? Dit boekje gaat over de Bovenbazen. Het laat iets zien van de manier van denken en doen aan de bovenkant van de samenleving.

DE BOVENBAZEN

Met opmerkelijke verhalen over grootheidswaan, zelfoverschaling en een gebrek aan moraal. Over de mannen achter Shell, Unilever, ING, ABN AMRO, KPMG, AkzoNobel en woningbedrijf Vestia.

Wij spelen altijd op de bal en nooit op de man, behalve natuurlijk als de man een bal is. Daarom richten we hier onze schijnwerper op de moraal achter het kapitaal. Lees mee – en huiver.

‘Tegeltjeswijsheden’, zo noemde Gerrit Zalm ooit de discussie over de publieke moraal. Dat was volgens de liberaal iets voor ‘achter de voordeur’. De vraag wat goed is en wat niet konden we beter overlaten aan de markt. Maar de markt heeft óók een moraal.

De ‘vrije’ markt doet vooral een beroep op het individu, dat de concurrentie zou moeten aangaan met anderen, met als doel zoveel mogelijk winst op de korte termijn. In een samenleving moeten mensen samenwerken, elkaar kunnen vertrouwen en oog hebben voor de toekomst. Marktwerking maakt deze waarden kapot. Je ziet ze dan ook nauwelijks terug bij de mensen aan de top.

Inhoud

 1. De wet geldt niet voor ING Over Ralph Hamers
 2. Eigenliefde bij Unilever Over Paul Polman
 3. De politiek van Shell Over Ben van Beurden
 4. De bankier van de VVD Over Gerrit Zalm
 5. De corrupte accountant I Over KPMG
 6. De corrupte accountant II Over Jaap van Everdingen
 7. Pokeren bij AkzoNobel Over Hans Wijers
 8. Een klein bovenbaasje Over Jos van de Mortel
 9. Zaken doen in de nachtclub Over Vestia
 10. Gokken met de huurders Over Erik Staal
 11. Slot

Hoofdstuk 5: De corrupte accountant I – Over KPMG

Het ging heel snel en er werd maar weinig ruchtbaarheid aan gegeven, maar vanaf 1 januari is de naam KPMG in de Cariben verdwenen. Dat is nogal wat, omdat deze consultant betrokken was bij zowat alle activiteiten van de overheid op Curaçao en Sint Maarten. De afgelopen jaren zijn op de eilanden veel gevallen van fraude geweest en al te vaak was KPMG daarbij betrokken.

Ik heb vaak opheldering gevraagd over deze misstanden, ook bij KPMG Nederland, maar daar bleef het oorverdovend stil. In die stilte heeft KPMG blijkbaar toch haar maatregelen genomen en heeft het internationale bedrijf besloten de Caribische tak op te doeken.

Hoe groot die fraude en corruptie was bleek bijvoorbeeld toen oud-premier Gerrit Schotte van Curaçao werd veroordeeld tot drie jaar celstraf, omdat hij zich had laten omkopen door de maffiabaas Francesco Corallo, die feitelijk bepaalde wat er op het eiland gebeurde. De boeken van Corallo werden gedaan door KPMG. Deze Corallo staat nu terecht in Italië, opnieuw voor het omkopen van vooraanstaande politici. Dat gebeurde via Fortis Bank, waar het KPMG Nederland was die de boeken controleerde.

KPMG maakte ook wereldwijd illegaal gokken mogelijk, waarbij waarschijnlijk miljarden aan drugsgeld is witgewassen.

Auteur: Drs. Ronald van Raak
Download gratis Hoofdstuk 1 hier
Prijs euro 6,50. Hier te koop.

Boek De Bovenbazen. Auteur: Drs. Ronald van Raak

ISBN 579 152329374553596773795

Bron: Sp.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *