BNR | Onenigheid steunpakket Cariben

Met samenvatting voorwaarden voor coronasteun

Curaçao houdt poot stijf ANP

Nederland, Curaçao en Sint Maarten worden het maar niet eens over een nieuw steunpakket. Het kabinet wil de Caribische eilanden de komende 5 tot 7 jaar helpen met 500 miljoen euro. Maar Nederland stelt voorwaarden, waar vooralsnog alleen Aruba aan kan voldoen. Vanmorgen waren de premiers van de eilanden in Den Haag.

Aruba voldoet wel aan de eisen van het derde steunpakket. Daar was tot dusver echter onvoldoende draagvlak voor de deal. Maar premier Evelyn Wever-Croes hoopt eind volgende week wel akkoord te kunnen gaan. De premiers van de drie Caribische eilanden van het koninkrijk zijn speciaal voor het overleg naar Den Haag gekomen. Ze zijn het niet eens met de voorwaarden die het kabinet aan de nieuwe leningen stelt.

Tot stilstand

De steun is nodig, omdat de economie op de eilanden door de coronacrisis grotendeels tot stilstand is gekomen. Premier Mark Rutte hoopt ook de komende weken alsnog tot een akkoord te komen. ‘Het was een goed gesprek’, zei hij. De gesprekken zullen verdergaan. De premier hoopt er binnen enkele weken uit te zijn. Rhuggenaath staat open voor verbeteringen en hervormingen, zei hij.

Staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijkszaken) meldt dat de voorwaarden overeind blijven en alleszins redelijk zijn. Het pakket zal de komende vijf tot zeven jaar minstens een half miljard bedragen. Daarnaast wil Knops op de korte termijn nog aanvullende steun geven van ongeveer 100 miljoen euro. Knops hoopt er op korte termijn alsnog uit te komen met de eilanden.

Nederland heeft al steun verleend, maar stelt aan het derde steunpakket voor de komende drie maanden een reeks voorwaarden waar de drie eilanden boos over zijn. Zo moeten de eilanden hervormingen doorvoeren, iets waar Nederland al langere tijd op aandringt. De gedachte erachter is dat de economie van de eilanden minder kwetsbaar wordt en dat ze tegenslagen in de toekomst beter kunnen opvangen.

Onredelijk

De eilanden vinden de Nederlandse eisen onredelijk en niet passen binnen de wijze waarop de landen in het Koninkrijk met elkaar omgaan. Ze willen in ieder geval meer tijd om eventuele hervormingen door te voeren.

Pijnpunt voor de eilanden is onder meer de oprichting van een instituut dat toezicht gaat houden op de begroting. Rhuggenaath zei daar niet tegen te zijn, maar het moet volgens hem iets zijn wat ze samen met Nederland gaan organiseren.

Bron: BNR

Naschrift KKC

Samenvatting Landspakketten Curaçao, Aruba en Sint Maarten + HERVORMINGEN TOEZICHT EN HANDHAVING FINANCIELE (TRUST en ONLINE GOK) SECTOR GEHIGHLIGHTED.

Klik hier voor het document als u met uw browser het onderstaand Scribd document niet kan lezen of downloaden.

Klik hier voor aanvullende documenten op de website van de Tweede Kamer

2020 07 xx – Landspakketten Curaçao, Aruba en Sint Maarten coronaviruslening 3e tranche by Knipselkrant Curacao on Scribd

3 Reacties op “BNR | Onenigheid steunpakket Cariben

 1. T zijn allemaal acteurs.
  Spelen spelletjes. Tuurlijk weten ze dat dit een prima opzet is.
  Maar de dieven achterban….. wil natuurlijk proberen wat er te proberen valt.
  Allemaal show en krokodillen tranen.
  NL.. gewoon vasthouden en rustig wachten.
  Sr. Knops hopi bon.

 2. Onze opperkabouter begint nu al te draaien over een instituut die de financiën gaat beheren. Wordt niet meer uitgesloten.
  Hoe zet je jezelf en je collega ministers voor schut die de hele week moord en brand hebben geschreeuwd.
  Helaas mosterd na de maaltijd als je persconferentie hoort van Knops. Het feit dat Curaçao de in mei gemaakte afspraken op 15 juni al niet is nagekomen heeft bij hem de deur gesloten. Zelfs het tekenen bij het kruisje zal niet meer helpen want het debacle van 15 juli is niet te herstellen.
  Hopelijk krijgt Knops medelijden met deze amateurs.

 3. Domheid is van alle tijden, maar onze regering maakt dat een understatement. Wat een ongeloofelijke afgang voor deze wannabe regering. Laten we het nu maar opgeven, we kunnen deze rots zelf niet besturen, dat is nu wel bewezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *