BNR | Hoekstra pakt belastingontwijking via trustkantoren aan

De uitsprken van het Europees Hof van 28 februari 2019 raakte een belangrijk deel van de ongeveer 15.000 brievenbusfirma’s die Nederland telt en daarmee ook de dienstverleners die deze firma’s beheren en adviseren.

Belastingontwijking via trustkantoren is verleden tijd, als het aan minister Hoekstra ligt. Er komt een verbod op het doorsluizen van geld – zoals dividend en royalty’s – via een zogenoemd doorstroomvennootschap, schrijft hij aan de Tweede Kamer.

Zo’n doorstroomvennootschap is een onderdeel van een trustkantoor, vertelt politiek verslaggever Sophie van Leeuwen. Je kunt daar miljoenen euro’s belastingvrij doorheen sluizen. Binnenkort is het dus verboden om zo’n doorstroomvennootschap te gebruiken om geld van het ene land naar het andere door te sluizen via Nederland.

Er waren al strengere regels, maar die worden nu nog verder aangescherpt. Het kabinet Rutte III komt daarmee z’n beloftes na. De linkse partijen willen een totaalverbod op trustkantoren, maar dat ziet Van Leeuwen nog niet zo snel gebeuren.

Multinationals

Het verbod is een goede eerste stap, zegt beurscommentator Rob Jansen. Probleem is alleen dat het grootste deel van de belastingontwijking in Nederland plaatsvindt via brievenbus-bv’s, die onderdeel zijn van multinationals. Om echt iets aan het probleem te doen, zul je volgens hem ook die moeten aanpakken.

Lees ook | Bye bye, brievenbusfirma

Bron: BNR

5 Reacties op “BNR | Hoekstra pakt belastingontwijking via trustkantoren aan

  1. Een goede eerste stap de doorstroomvennootschap aan te pakken, zodat NL geen doorsluisland meer is,

  2. HOEKSTRA, andere politici zullen het dan moeilijk krijgen met zo’n beslissing. Ze zullen jou kwalijk nemen ze zullen jou haten want je bent hun “sta in de weg”. Je bent hun struikelblok geworden, je bent hun vriend niet meer. Je bent een klokkenluider geworden, onbetrouwbaar. Je hebt de omertà verbroken. Je wordt angezien als Giullo Andreotti. Hoe nu verder?????????? Nan no ta corre paranda cu bo mas. Wel wel wel. Yabadabadoo…………………

  3. Adios Citco

  4. Heel goed dat Hoekstra er met gestrekt been inging.
    De VVD heeft het te lang laten doorgaan!

  5. Ze gaan er ‘n alternatief voor uitvogelen, dat laten de hebberds er niet bij zitten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *