mobile

desktop

NOS | Kruisgesprek NOS over vliegveld Sint Maarten

Verslaggever Jurgen van den Berg vanochtend op NPO radio 1 in gesprek met NOS correspondent Dick Drayer over het stopzetten van coronasteun door Knops op Sint-Maarten. Nederland en...

Column Youp | Popster op Urk

Is die Haga nog bij elkaar? Of is zijn kompaan Smolders inmiddels ook al voor zichzelf begonnen? En had Thierry nou wel of geen corona? En was...

Column Kunneman | Bijl

Juridische column mr. Frank Kunneman Een boete van meer dan een half miljard euro is niet meer extreem hoog als een bank zijn compliance onvoldoende op orde heeft....

Column Hessels | Van red tape naar red carpet

Door Armand Hessels Ruim 25 jaar geleden uitte de directeur van een belangrijke overheidsentiteit tegen mij zijn frustratie over de enorme bureaucratie die investeerders moesten ondergaan om nieuwe...

Column Den Cayente | Say his name

Column Arien Rasmijn De openbare bijeenkomst eerder deze week waarin uitleg werd gegeven over het forensisch rapport over Refineria di Aruba was, zoals te verwachten viel, boven alles...

PBC | Kan iemand op het strand Fort Amsterdam even corrigeren?

Redactioneel Commentaar | Dick Drayer De stranden van Curaçao zijn sinds vandaag weer toegankelijk voor het publiek. Dat waren ze eigenlijk al vanaf het begin van de Coronacrisis,...
- Advertisement -spot_img

AVC | Voetballers schieten niet alleen met ballen

HomeMediaAVC | Voetballers schieten niet alleen met ballen

Door Dick Drayer

Luidjino Hoyer
Luidjino Hoyer

Voetbalclub Centro Dominguito lijkt steeds vaker een bindend middel te zijn tussen jongens die het criminele pad opgaan. En nu bemoeit de No Limit Soldiers uit Koraal Specht zich er volgens het OM ook nog mee. Er wordt hier – en in Nederland – blijkbaar niet alleen met ballen geschoten.

Donderdagochtend vroeg viel een arrestatieteam onder leiding van de Dienst Georganiseerde Criminaliteit (DGC) een huis binnen op de kaya Curtisa in Noord Zapateer.

De inval was een verzoek van het Nederlandse Openbaar Ministerie, die een man met initialen J.P.A. zoekt in verband met een dodelijk gewelddadige overval in Nederland.

Of de man een voetballer is, weet ik niet, maar het huis waar hij verbleef is wel van een voetballer: Luidjino Hoyer, de man die in oktober 2013 met een winnend doelpunt Centro Dominguito opnieuw kampioen maakte en in januari gekroond werd tot voetballer van het jaar. Laat Luidjino ook al verdacht worden van moord en doodslag in de zaak Borrebach.

Politieonderzoek na moord op Borrebach
Politieonderzoek na moord op Borrebach

Borrebach
Op 5 maart wordt Guillermo Borrebach (25) ‘s nachts doodgeschoten op een parkeerplaats in Saliña.
Als de selectie van Dominguito twee weken later op het punt staat om te vertrekken naar een toernooi in Puerto Rico, worden zowel Hoyer als ploegmaat en vermeend NLS-er Dennis ‘Payo’ Niles op het vliegveld gearresteerd. ‘Payo’ zou in Saliña geschoten hebben.

Naar goed lokaal gebruik worden twee weken na de arrestatie twee auto’s in Niles’ tuin in brand gestoken. De brandweer weet te voorkomen dat zijn huis ook in vlammen opgaat. Op 24 oktober eist het OM 15 jaar celstraf tegen hem. Verschillende getuigen hebben ook Luidjino gezien in Saliña en herkend als de man die een vuistvuurwapen in zijn hand had, waarmee hij Borrebach voor het schieten in het gezicht had geslagen. Maar de rechter-commissaris heeft hem voorlopig in vrijheid gesteld.

Blenchi Leon
En dan is er Centro-middenvelder Curtly ‘Pito’ Marcelina (23). Die zit in een rode Kia Rio met de net uit de jeugdgevangenis ontsnapte Adriaan Pietersz (15).
Ze krijgen in juli 2013 op de Sta. Rosaweg bijna een ongeluk met de 87-jarige ‘Benchi’ Leon, de oudste paardenruiter op het eiland.

leo-blenchi
Leon Blenchi

Als hij door wil rijden, trekken ze hem uit de auto en schoppen ze op hem in. Leon overleeft de mishandeling ternauwernood, maar houdt blijvend letsel over aan zijn ontmoeting met de voetballers van Centro Dominguito.

‘Pito’ is een draaideur crimineel. In 2009 is hij veroordeeld tot vijf jaar cel waarvan een jaar voorwaardelijk vanwege een gewelddadige overval. In 2011 kwam hij voorwaardelijk vrij. De rechter veroordeelt hem voor de mishandeling tot acht jaar gevangenisstraf.

Scheidsrechters

Centro-Dominguito-steunbetuiging-254x170
Centro Dominguito ‘Ze kunnen ons niet kapotmaken’.

Op 3 mei 2013 loopt een wedstrijd tegen Jong Holland helemaal uit de klauwen: een massale vechtpartij waarbij zelfs toeschouwers betrokken raken. Vijf spelers krijgen een jaar tot anderhalf jaar schorsingen, anderen krijgen schorsingen tot 10 wedstrijden. Negen veldspelers en een assistent-coach moeten voor lange tijd toekijken. Dominguito wordt met z’n B-team desondanks kampioen, terwijl de spelers onder hun wedtrijdtenue een t-shirt dragen met de tekst ‘Ze kunnen ons niet kapotmaken’.

Centro Dominguito

centro_dominguito
Centro Dominguito

Centro Dominguito heeft in het openbaar nooit gereageerd op de beschuldigingen en veroordelingen van de eigen spelers. De club wordt gewoon elk jaar kampioen. Geschorste spelers worden gewoon opgesteld, fluistert een scheidsrechter mij in het oor. ‘Wedstrijdformulieren aangepast. Niemand durft iets te zeggen. Kampioen Centro Dominguito geldt in 2014 opnieuw als topfavoriet.

Door Dick Drayer

Bron: DeAchterkantVanCuraçao

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

  1. Hoe het zit zit het? een keer 12 jaar geleden één voetbal vereniging proberen op te zetten in Motanga Abou, niet gelukt, ze staan nu allemaal elke dag bij een toko dikke jont te roken, komt niks van terecht, maar owee als ik ze aan het werk zou krijgen op het poject HNO dan is de wereld te klein, of niet dan Gerrit de Raaf.??????????????????.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties