27.3 C
Willemstad
• zaterdag 27 november 2021 09:51

Laatste reacties

- Advertentie -

Blog Verele | Kunst & Cultuur in Curaçao

Verele Ghering-Engels' blog
Verele Ghering-Engels’ blog

Drs. Verele Engels, president of the Myrrhe & Myth Cultural & Artistic Foundation, and Vice-President of the Cultural Curaçao Board, museologist, director of the Curaçao Museum (1984 – 1990) and president from 2009 -2012 is a Art & Culture Ambassador and a Museum Profesionnal. She studied at the University of Leiden in the Netherlands and has also for 30 years now an Art & Design Appraisal & Consulting Company. Raised & educated in a very special family, her parents and grandparents painters & musicians of international allure with close friends like Arthur Rubenstein, Zadkine, Marino Marini and architect Rietveld who made two designs for her room, to name a few. She writes reviews of art & book exhibitions and will start her Art & Cultural blog in January 2015.

Let op: Knipselkrant Curaçao (KKC) is geen officiële krant. KKC verzamelt artikelen, berichten en meningen van diverse media en houdt een redactieblog bij. Onderstaande blog-reeks representeert aldus niet onze eigen mening.

========================================================

UPDATE: 17 januari 2015 (laatste blog bovenaan)

- Advertentie -

========================================================

back to top

Kunstblog Verele Ghering-Engels | Debuuttentoonstelling Wim van Asselen

Wim van Asseleen-kunstenaar Curacao
Vanaf a.s. zondag de debuuttentoonstelling Wim van Asselen

17 januari 2015. Officiële opening: zondag 18 januari 2015, 15.30 uur, Galerie Art2gether, Kaya Antoine Pijpers M12, Curacao. Opeens was hij kunstenaar. Willem van Asselen (62) was zelf ook verbaasd.

- Advertisement -

Toen hij een aantal jaren geleden zomaar eens het potlood ter hand nam was daar op eens een tekening waar iedereen van stond te kijken.

Een bijzondere belevenis voor iemand die zijn werkzaam leven in de financiële dienstverlening doorbracht.

Voor Willem was dit “wonder” een ongelooflijke motivatie om zich ongebreideld aan de tekenkunst over te geven. Van potlood tot houtskool, van pasteltekeningen tot acrylverf, van portretten tot abstracten maakten zijn ontdekkingsreis zeer divers.

Al experimenterend bouwde hij een oeuvre op, dat door de kunstwereld nu al wordt omschreven met als kernwoorden origineel en interessant, realistisch en zonder pretenties. Het is integrerend hoe Willem van Asselen in zo’n korte tijd zo zijn eigen stijl heeft weten te ontwikkelen.

Maar woorden schieten te kort; de scheppingen moeten gezien worden. En dat kan vanaf zondag 18 tot en met 31 januari 2015 in Galerie Art2gether, Kaya Antoine Pijpers M 12, Curasol, aan de linker zijde van de weg naar Boca Sami. De tentoonstelling wordt om 15.30 geopend door niemand minder dan mr. Karel Frielink, welbekend advocaat en kunstkenner. Tevens zal het trio Wesu zorgdragen voor de muzikale omlijsting.

De collectie kan na 18 januari op afspraak bezichtigd worden. Een telefoontje naar galeriehoudster Astrid5153141 of de kunstenaar zelf 6953078 is voldoende om deze unieke collectie te bezichtigen.

back to top

Expositie Richard Doest: klank gekoppeld aan kleur.
Recensie door Verele Ghering

Klank gekoppeld aan kleur
Klank gekoppeld aan kleur | Foto Ken Wong

10 december 2014. De klank in een muziekstuk kan een synthese aangaan met de kleuren in een schilderij. Dit gebeurde dan ook afgelopen zaterdag bij Gallery Alma Blou waar de opening plaatsvond van de expositie van kunstwerken en muziekinstrumenten van Richard Doest die de titel ‘Nostalgia’ meekreeg.

Het werd een ware traktatie waarbij meerdere zintuigen werden geprikkeld. Muziekgroep Grana luisterde de expositie op met hun authentieke klanken en overhandigde een pas uitgebrachte cd aan Richard Doest en gastvrouw Lusette Verboom.

Parallellen en analogieën tussen de verschillende kunstdisciplines op het gebied van kleur, vorm, compositie, ordening, ritme en klank komen vaker voor dan wij ons realiseren. We kennen de termen vast wel, bijvoorbeeld ‘georkestreerde kleuren’ en ‘harmonieuze intervallen’.

We componeren een gedicht vaak op het ritme van de muziek of naar de vormen van een schilderij. Jaren geleden hield Wine Fransen een expositie volledig gebaseerd op de gedichten van Walter Palm. Impressionistische schilders als Renoir zijn geïnspireerd door het danstheater en het cabaret. Miró ging in zijn werken uit van het woord en de muziek. Kunstenaars als Kandinsky en Klee hadden aan het begin van de vorige eeuw als doelstelling de synthese van alle kunsten, de muziek, beeldende kunst en de literatuur: de Gesamtkunstwerk.

Richard Doest
Expositie Richard Doest | Foto Ken Wong

Bij Richard Doest vraag je je af of het schilderen of de muziek de boventoon voert want beide beoefent hij met passie. Zijn voorstellingen op het doek zijn meestal musicerende personen of vrouwenkoppen. ‘Mi bunitesa’ vind ik verre weg de sterkste.

Doest weet goed met schaduwvlakken accenten te leggen in de gezichten en bij dit werk geeft het een intense blik. Doest is een goede portretschilder, dat komt zeker duidelijk naar voren. De uitdrukkingen in het gezicht zijn van werk naar werk verschillend.

Al zijn vrouwen op het doek hebben hoofddoeken om. Al zijn achtergronden zijn een effen kleur. Dat zou ik graag een keer anders zien. Doest heeft genoeg ervaring en talent om wat minder ‘netjes’ over te komen. Een robuustere achtergrond zou net die extra dimensie kunnen geven waardoor het geheel boeiender zal worden.

Met de muziekinstrumenten durft hij meerdere soorten hout uit te proberen, dus waarom niet in zijn schilderkunst? Vincent van Gogh nam pianolessen om met de nuances van klankkleur kennis te maken. Dus heel mooi om deze twee disciplines bij elkaar te zien en te ervaren.

Gallery Alma Blou sluit 2014 karaktervol af. Deze expositie is nog te bezichtigen tot en met 21 december. Gallery Alma Blou in Landhuis Habaai is open van maandag tot en met vrijdag van 09.30 tot 17.30 uur en zaterdag van 10.00 tot 14.00 uur.

back to top

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -
- Advertentie -

Zoeken

RO | Benoeming president Gemeenschappelijk Hof van Justitie

De heer mr. M.J. de Kort wordt president van het Gemeenschappelijk Hof van Justitie. De Rijksministerraad heeft ingestemd met de voordracht voor benoeming op voorstel van minister...

Democracy now! | Friday, November 26, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 26 november 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PB | Kanselarij der Nederlandse Orden bezoekt Saba

SABA—Een delegatie van de Kanselarij der Nederlandse Orden bezocht Saba op donderdag 25 november om, onder meer, te spreken met gezaghebber Jonathan Johnson over de voordracht van...

PB | Makana ferry service to Saba, Statia starts December 1

SABA/STATIA—The new Makana ferry service starts on December 1, 2021 with the inaugural run to Saba and St. Eustatius scheduled for this Sunday, November 28, the Public...

DH | Louis-Constant Fleming Hospital can now offer cancer treatment

MARIGOT--After a very long wait, Louis-Constant Fleming Hospital has finally obtained authorisation to treat cancer, a release from the hospital disclosed. The hospital now has a “clean”...
- Advertentie -