Blog Verele | Tekenkunst in Landhuis Bloemhof

Kunstblog Verele Ghering-Engels | Tekenkunst in Landhuis Bloemhof

Tekenkunst in Landhuis Bloemhof - Huub Sadee | Foto Ken Wong

Tekenkunst in Landhuis Bloemhof – Huub Sadee | Foto Ken Wong

De kunstenaar kan tekenen naar de natuur, naar de zichtbare werkelijkheid en natuurgetrouw weergeven hetgeen hij ziet of tekenen naar de verbeelding, wat hij aanvoelt. Tekeningen kunnen gemaakt worden met bijvoorbeeld grafietpotlood, houtskool, contépotlood, Siberisch krijt of inkt bijvoorbeeld en pentekeningen met bijvoorbeeld een tekenpen. Dikwijls dient een tekening als voorstudie voor een op een later tijdstip te vervaardigen schilderij of beeld; de tekenkunst is een zelfstandige kunstvorm. 

Woensdagavond vond de opening plaats van de ex- positie ‘Wat op Curaçao gebeurt, blijft’ met werken van de Nederlandse kunstenaar Huub Sadee. Alle tekeningen zijn vervaardigd op Curaçao, bij Playa Canoa, St. Jorisbaai of Jan Thiel, om maar een paar te noemen. Ook in de mondi achter Landhuis Bloemhof vond hij inspiratie. Sadee beheerst het tekenvak volledig; een enorme vaardigheid van de hand heb je nodig om mangrove of palmbomen zo nauwkeurig vast te leggen. Op een paar vierkante centimeters slaagt hij erin een hele natuurscene getrouw weer te geven.

Huub Sadee | Foto Ken Wong

Huub Sadee | Ken Wong

De kleine werkjes in de voorgallerij zijn 30 bij 40 centimeter ongeveer, maar hij heeft er ook van een veel groter formaat van, 110 bij 90 cm. De twee werken waarvan ik erg gecharmeerd was, waren de werken met hele kleine schetsen van onderweg die allemaal op één vel waren verzameld.

Daarop weet Sadee met kracht een scene vast te leggen, in de haast als het ware terwijl ik die extra accenten miste in veel andere werken. Vakkundig gaaf zijn de tekeningen van Sadee maar ik zocht naar duidelijke aanwijzingen waar de zwaartekracht van het werk op moest rusten. Mijn blik zocht naar een fo- cuspoint.

Het gevolg is dat het dan niet uitmaakt van welke locatie de tekening is gemaakt, want dan gaat veel op elkaar lijken. Ook juist het weglaten van de- tails kan iets boeiends ge- ven. Uiteraard de moeite van het bezichtigen waard. En op zaterdag 2 april kunt u de kunstenaar zelf ontmoeten tussen 10.00 en 14.00 uur, om met hem te praten over het schetsen en tekenen. Snel na 2 april vertrekt hij weer naar Nederland.

Deze expositie is nog te bezichtigen tot en met 27 april in Landhuis Bloem- hof aan de St. Rosaweg van dinsdag tot en met zaterdag van 9.00 tot 14.00 uur.

Verele Ghering

Lees meer…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *