28 C
Willemstad
• donderdag 7 december 2023

Democracy now! | Wednesday, December 6, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 6 december 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Groot gebied met regen in aantocht Groot gebied met regen in aantocht

Sanne van den Boomen Een grote depressie met regen is onderweg vanuit het westen richting het Caribisch gebied. Dat is op satellietbeelden te zien. Ook de Meteorologische Dienst...

Nu.cw | Vrouwen tijdens hike verdwaald, door Kustwacht gered

Twee vrouwen zijn dinsdag in de omgeving van Dos Pos op Bonaire tijdens het hiken verdwaald geraakt. Uiteindelijk werden ze teruggevonden doordat ze zelf lichtsignalen gaven. Dat...

Nu.cw | Bevolkingsregister en rijbewijzenbureau maandagmiddag gesloten

Door: Britt van Garderen Het Bevolkingsregister (Kranshi) en het Rijbewijzenbureau zullen maandag 11 december vanaf 12.00 uur ‘s middags gesloten zijn voor het publiek. Deze sluiting is in...

PBC | Curaçao en andere eilanden hebben urgent gezondheidsonderzoek nodig

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een recent uitgebracht verkenningsrapport genaamd ‘Programmeren gezondheidsonderzoek in het Caribische deel van het Koninkrijk der Nederlanden’ werpt een belangrijk licht op de gezondheidsuitdagingen waarmee...
- Advertisement -spot_img

Blog Verele | Glashelder en steengoed uitgebeeld

HomeNieuwsBlog Verele | Glashelder en steengoed uitgebeeld

Kunstblog Verele Ghering-Engels | ‘Glass meets Stone and Bronze’

Hortence Brouwn en Melvin Anderson Glass and stone | Foto Ken Wong
Expositie ‘Glass meets Stone and Bronze’ in Landhuis Bloemhof | Foto Ken Wong

Op deze laatste expositie ‘Glass meets Stone and Bronze’ in Landhuis Bloemhof van dit jaar, ervaar je pas goed hoe diverse materiaalsoorten verschillend op je inwerken.

Hortence Brouwn exposeert met kunstwerken van steen, brons en gegoten kunststof. Ook haar boek werd gepresenteerd. Melvin Anderson toont kleurrijk glaswerk. Het is mooi dat er de laatste tijd op Curaçao zoveel kunst gepresenteerd wordt van heel verschillende kunstenaars die met zulk uiteenlopend materiaal bezig zijn en vaak een combinatie van materialen gebruiken.

Hoewel je zou zeggen dat glas per definitie koud aanvoelt, brengen de glasobjecten van Anderson juist een warme gloed over. Er is veel werk te zien van Hortence Brouwn waardoor je een mooi overzicht en inzicht in haar werk krijgt.

Het mag gezegd worden dat zij als eerste begon op het eiland met beelden, grote beelden van cement. Heel zwaar werk was dat. Iedereen kent wel de grote zittende vrouw op het muurtje bij het Avila Hotel. Iedereen wil naast haar gaan zitten.

Kunstenaars Hortence Brouwn + Melvin Anderson | Foto Ken Wong
Kunstenaars Hortence Brouwn + Melvin Anderson | Foto Ken Wong

De verpersoonlijking van ‘Mai’. Beelden doen wat met je. Je wilt erover heengaan met je hand, ze aanvoelen, ze omhelzen. Het menselijk lichaam is de focus van haar werk. Ze wil het innerlijke gevoel van de mens in haar beelden doen uitkomen. Die ene houding naar voren laten komen in de vorm van de beweging, gevoelens van verdriet, blijdschap, angst en wanhoop. Je ziet het ook aan haar titels: ‘Growth’, ‘Consolation’ en ‘Comeback’ bijvoorbeeld.

Brouwn werkte veel met natuurlijke materialen, verschillende soorten marmer en stenen van de Tafelberg op Curaçao en stelt nu voor het eerst drie werken van gegoten kunststof tentoon. Kunststof heeft veel praktische mogelijkheden maar er schuilt zeker ook gevaar in het gaan gebruiken van mallen. Uiteraard moet je zorgvuldig aangeven hoeveel afgietsels je uit die ene mal haalt.

Hortence Brouwn + Melvin Anderson Glass and stone | Foto Ken Wong
Hortence Brouwn + Melvin Anderson Glass and stone | Foto Ken Wong

Brouwn heeft ook werken van brons. Ze bewijst hier dan ook dat ze een zeer veelzijdig kunstenaar is met vele verdiensten. Melvin Anderson die van Aruba naar St. Vincent, Amsterdam en Milaan ging op zoek naar schoonheid, bewijst op deze expositie dat hij die compleet gevonden heeft in dit materiaal van glas dat hij meer dan bijzonder gebruikt in zijn kunstuitingen.

Misschien juist omdat hij in Milaan voor verschillende modehuizen ontwerpen voor stoffen maakte, heeft hij dat extra gevoel voor kleur en textuur. Hij kwam per ongeluk in contact met glas tijdens een bezoek aan Tsjechië en dat materiaal past duidelijk perfect bij hem.

Prachtige contrasterende warme kleuren en lijnen nemen je ogen mee over het hele kunstwerk. Een openbaring. Tot 16 januari is deze expositie ‘Glass meets Stone and Bronze’ in Landhuis Bloemhof aan de St. Rosaweg te bezichtigen.

Openingstijden: dinsdag tot en met zaterdag van 09.00 tot 14.00 uur. Zeer de moeite waard om een kijkje te gaan nemen.

Verele Ghering

Kunstblog van Verele Ghering-Engels met recensies over lokale artiesten, hun werken en activiteiten Lees meer…

 

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties