29 C
Willemstad
• maandag 20 september 2021 10:29

Laatste reacties

- Advertentie -

Blog Arthur Donker | Nederlandse taal in onze gemeenschap

Arthur Donker – lachen op deze klip

Het verbaasde mij niks toen ik in de krant las dat van de 700 plus sollicitanten om politieagent te worden en maar 29 of zo over waren gebleven en dat het grootste gedeelte niet eens de basis kennis van het Nederlands konden en daardoor niet verder konden.

Geen wonder dat je genegeerd wordt als je om een kopie van een aangifte vraagt omdat ze weten dat er zoveel fouten in zitten dat het gewoonweg belachelijk is.

Niet alleen dat, maar de Openbare Ministerie heeft daar ook problemen mee, met proces verbalen die zo de vuilnisbak in kunnen vanwege slecht Nederlands en mensen daardoor vrij uit gaan.

- Advertentie -

Vergeet niet onze wetten zijn in het Nederlands niet in Papiamento of Taki Taki of Bonairiaans.

Ik ga niet in dat eindeloze discussie waarom Papiaments op school geleerd moet worden of niet maar dit is echt een voorbeeld dat wij tevreden zijn met mediocre resultaten in alles en steeds onze normen verlagen en de lat steeds lager hangen omdat wij anders niemand krijgen die semi capabel is.

Ze zouden diezelfde test voor basis Nederlands aan de bursalen moeten geven want dat is het grootste hangijzer voor die kinderen, onvoldoende beheersing van de Nederlandse taal waardoor ze achter raken en in no time afhaken en hun ouders in grote schulden steken.

Situaties zoals “OV kaart, wat is die ding?” wat wij vaak op Facebook zien, videoclips van het gedrag van sommige van die clowns die door hun agressiviteit proberen hun tekortkomingen te verdoezelen en hun minderwaardigheid complexen proberen te verbergen in slecht Nederlands.

- Advertisement -

Misschien wel een idee om de beursalen zo’n basis cursus te geven om te kijken of ze wel genoeg Nederlands beheersen om zich in Holland te kunnen redden.

Kijk, zelfs de marine geeft cursussen aan de nieuwe lichting op Landhuis Ascencion om ze te leren over de gewoontes en cultuur van het eiland voordat ze losgelaten worden in onze gemeenschap.

Misschien moeten we dat ook doen en ze leren dat de “Makambas” stamppot eten en Febo een begrip is en een broodje kroket niet hetzelfde is wat je midden in de nacht bij de Truck’i Pan haalt en dat de Chinees geen “Mitar Mitar” kent.

Volgende keer als ik gestopt wordt ga ik express Nederlands met de agenten praten, kunnen we lachen en als ze weg gaan zal ik dan zeggen: “Pasa un bon anochi payasos” Moet je kijken hoe vlug ik op Rio Canario terecht kom!

Ik blijf echt lachen op deze klip cos serio swa!

Arthur Donker

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

20 reacties

 1. basis kennis van het Nederlands konden…basis kennis van het Nederlands hebben
  de Openbare Ministerie .. het Openbaar Ministerie
  in dat eindeloze discussie .. in die eindeloze discussie
  de lat steeds lager hangen.. de lat steeds lager leggen
  minderwaardigheid complex.. minderwaardigheids complex

  en dat schrijft over Nederlandse taal.. zucht..

 2. Volgens mij bestaat FEBO niet eens meer.
  Ik heb vroeger zelf wel wat uit de muur gehaald. Heel maar heel lang geleden. Net zo vies als MC Donalds en Kentucky

 3. En de ironie is dat nu juist de YDK die slecht Nederlands kan en makambas haat nu naar Hulanda gaat want ze hebben geen werk op Curacao…

 4. @Joep: nog vergeten te vermelden. De YDK kampt ook met bepaalde fysieke problemen (die ik hier verder niet in detail ga bespreken) hetgeen tot agressie en onbegrip leidt oa in het verkeer. Laten wij eerst met zijn allen die problemen bespreekbaar maken, voordat wij andere zaken gaan oppakken.

 5. @Joep: terechte opmerkingen, maar de huidige situatie op Curacao is allemaal het directe gevolg van de slavernij en de zelfverrijking van de makamba. De YDK werkt super hard, gaat nooit vreemd, en staat open voor andere culturen, talen en homo’s dus het ligt niet aan de YDK.

 6. De bijtende ironie leerde ons dat de tot ongekroonde majesteit gebombardeerde Myrna Godett zich ook beperkt begaafd (om maar niet te zeggen zwakbegaafd) in haar eigen moedertaal het papiamentu kon uitdrukken als het om kritische vragen beantwoorden neerkwam.

  Ze hadden haar vervolgens geadviseerd om maar liever geen vragen meer te beantwoorden, ook niet in het Papiaments.

  Overigens drukken ook vele parlementariërs en Minister zich gebrekkig begaafd uit in het papiaments.

  Moederlandstaal onwaardig.

 7. De problematiek komt mij bekend voor: nieuwbakken agenten en struikelende studenten. Ik herken in mijn werk hoe met agressiviteit het matig beheersen van de Nederlandse taal verdoezeld word, maar zeker niet alleen door Antillianen. Maar van Yiu di terra die vanaf kleuterschool in een omgeving opgroeien met overal Nederlands, verwacht ik meer. Ik lees soms ook niet-gesaneerde notities en andere documenten van benedenwindse verbalisanten. Het verbaasde mij dan ook niet dat het OM op Korsou al jaren tenminste 2 aanstellingen kent voor stagiaires HBO juridische richting die vrijwel uitsluitend verbalen controleren op taalfouten.
  Verder ben ik goed bekend met de problematiek van Antilliaanse bursalen die kampen met een gebrekkige beheersing van de taal en grote moeite hebben met het hoge studietempo van de universiteit. (ik help zijdelings bij begeleiding van bachelortheses Forensische Psychologie).
  Gelukkig wordt bij steeds meer opleidingen (HBO en Universiteit), gezien ook vooral de zeer gemêleerde studentenpopulatie, gekozen voor het Engels als onderwijstaal. Ik hoor daar bij docenten minder taalhangups.

 8. @ Drechi,

  Wellicht vergeten, maar check even wat de OFFICIELE talen zijn van dit eiland.
  De actie van destijds van WC juffrouw Godett was een zeer domme actie. Curacao wilde in die tijd iets van Nederland gedaan krijgen (financiele hulp) en dan past het niet om je te gedragen als een olifant in een porseleinkast.

  Maar goed, inmiddels is Nederland failliet, is de werkloosheid boven de 20 %, is de criminaliteit ver boven wat men als normaal kan beschouwen en ligt de arbeidsproductiviteit op een diep bedroevend laag niveau, verdwijnt de ene na de andere politicus in de cel voor corruptie, fraude of moord. Komen er iedere dag nieuwe gevallen van corruptie bij en is het ambtenaren apparaat een niet functionerend systeem wegens allerlei politieke benoemingen en een verlammend ‘ons kent ons systeem’, waar je een baan krijgt omdat je iemand kent en niet omdat je zo goed bent.

  Daar tegenover bruist Curacao van activiteit, heeft het eiland meer toeristen dan heel Nederland bij elkaar, is er een enorm overschot op de betalingsbalans, is het verkeer superveilig, ligt de arbeidsproductiviteit op een hoog niveau. Ja, er is wat corruptie, maar het is zeker niet zo dat een groot percentage van de politici inmiddels is of wordt veroordeeld wegens wangedrag. Ambtenaren worden aangenomen op basis van hun opleiding, hun bewezen expertise en zeker niet op basis van het kennen van iemand. Curacao is ook een voorbeeld van het schoonhouden van de leefomgeving. Zeer veel effort wordt gestopt in het niet alleen opruimen van afval, maar ook het verwerken van afval. Dierenwelzijn staat op een hoog niveau en het niveau van de medische zorg voor de bevolking is ongekend hoog. Het sociale vangnet kost wat geld, maar het is het waard.
  Curacao is daarmee een voorbeeld geworden voor de internationale gemeenschap en…………………..oh wacht……………ben ik iets door elkaar aan het halen ?

 9. @Drechi, nog niet naar Ghana???
  Met eenNed. paspoort waar je overal mee kan reizen zit je in no time in Ghana.
  Daar hoef je je niet druk meer te maken op de ingezonden stukken in de knipsel krant. Als je zo doordraait om alles, ben ik bang voor je salu di bida.
  Bon viaje lembe lansa

 10. Curacao wil toch een toeristenbestemming zijn. Onze laatste bron van inkomsten. Daar hoort minimaal de kennis van een andere taal bij dan alleen papiamentu. De meeste toeristen komen uit Nederland. Als we weigeren om Nederlands te leren omdat het te gevoelig ligt kies dan Engels.
  Maar nee de toeristen moeten maar papiamentu leren want wij weigeren te investeren in onze toekomst. Wij hangen liever bij een truck die pan. Binnenkort 50% werkloos en 30% arbeidsongeschikt.

 11. @Roy Rogers
  Het verschil is dat Rutte geen Curaçaos paspoort heeft, niet afhankelijk is van de eilanden of wetgeving in het Papiamento slimmerd.

 12. Als ik het goed begrepen heb zit Myrna Godett nog steeds op de payroll van Selikor, maar zit al meer dan 10 jaar thuis achter de cactussen.

  Zelfs Tilly Pikerie is er jaloers op.

 13. @ Roy Robbers:
  Heb je Rutte ooit Papiamentu horen praten tijdens zijn bezoeken hier Robbers? Ik niet!!!
  Van hetzelfde laken een pak, chupado!!!!

 14. Dit doet me denken toen mevrouw Myrna Godett door haar broer Anthony gebombaardeerd werd tot Prim. Minister van Korsow. Enkel om hun familienaam te promoten.
  Zij vertikte het om Nederlands te brabelen met een delegatie uit Nderland en eiste zelfs een tolk op, die vanuit het papiamento naar nederlnds moest vertalen.
  Maar ja wat kon je toentertijd verwachten van iemand die onvoldoende opleiding had genoten.
  Dit is inderdaag cos serio op dit klip cu yama korsow

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Column Youp | Stank voor Ank

Afgelopen week liep ik te duimen dat ons land niet bij een oorlog betrokken zou raken. Ik was bang dat we met onze minister van Defensie niet...

Volkskrant | Bij de demonstratie in Washington: ‘Je merkt hoe groot het geloof in The Big Lie is’

Nick de Jager Uit angst voor een tweede January 6 wemelt het nu van de politiemensen voor het Capitool in Washington. Daar betuigen demonstranten hun steun aan degenen...

NDH | BNNVARA-programma over salarissen veroorzaakt rumoer op Curaçao

Op Curaçao is commotie ontstaan over het salaris van de directeur van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) na een uitzending van het Nederlandse...

ParadiseFM | Werkloosheid gaat stijgen volgens IMF

De werkloosheid gaat stijgen tot 24,3% volgens het IMF. Volgens de regering zijn de cijfers te vergelijken met cijfers van de Centrale Bank van Curaçao en Sint...

ParadiseFM | Overheid roept jongeren op tot vaccinatie

Jongeren van 13 tot 18 jaar worden nogmaals opgeroepen om zich te vaccineren. Dat deed epidemioloog Izzy Gerstenbluth vanmorgen tijdens een overheidsbriefing. Tot eersgisteren testten 223 jongeren...

PB | Inkomen CBCS-top aanzienlijk lager dan beweerd

WILLEMSTAD/PHILIPSBURG: De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) heeft kennis genomen van het programma ‘Wat verdien jij’, dat gisteren is uitgezonden op BNNVARA. De CBCS deelt...
- Advertentie -