Blog Arthur Donker | Jeugdwerkeloosheid 39%?

Blog Arthur ‘je blijft lachen op deze klip’ Donker | Foto Persbureau Curacao

Blog Arthur ‘je blijft lachen op deze klip’ Donker | Foto Persbureau Curacao

Mijn mond viel open toen ik dat las en moest gelijk denken aan al die mooie, zielige foto’s die elk jaar weer in de kranten verschijnen van vertrekkende bursalen op Hato. Elk jaar weer gaan en er een paar honderd kinderen naar Nederland om verder te studeren,terwijl we van te voren weten dat een groot gedeelte van hun al in het eerste jaar af zullen haken vanwege onvoldoende beheersing van de Nederlandse taal of dat ze zich storten in het “losbandige” leven in Nederland waar ze opeens zélf verantwoordelijk moeten zijn voor hun studie en bestaan wat ze hier niet gewend waren omdat er altijd voor hun gezorgd werd op allerlei gebied.
De cijfers worden angstvallig achterwege gehouden, maar ik heb mij laten vertellen door een mentor van die bursalen dat meer dan de helft binnen het eerste jaar afhaakt en om hun tekortkomingen te verbloemen zeggen ze dat ze gediscrimineerd worden daar en worden ze gauw door de ouders teruggehaald en zij met een enorme schuld zitten bij Studiefinanciering Curaçao.

Niemand heeft er ooit over nagedacht, of een planning gedaan, over hoeveel afgestudeerden wij nodig zullen hebben over drie jaar om hun ook een baan te kunnen garanderen als ze klaar zijn met hun studie.

En vooral de vraag waarom ze afhaken en daarop inspelen.

Je kan wel een nieuwe Megapier gaan bouwen maar daar help je de jeugd werkeloosheidproblematiek niet mee.

Er moeten investeerders komen die meer “ongeschoolde” en laaggeschoolde geschoolde arbeidskrachten nodig hebben die dan ook de afgestudeerden in Holland een baan aan kunnen bieden.

Dan hebben we het niet over het enorme salarisverschil tussen de Nederland en hier wat hun ook belet om terug te komen natuurlijk.

We moeten de ontslagregeling opheffen zodat de werkgevers de rotte appels kwijt kunnen en de goede krachten kunnen houden zo krijg je ook betere service want iedereen weet dat als ze hun best niet doen zij zo eruit geknikkerd kunnen worden nu krijg je een echtscheiding sneller geregeld dan dat je zo’n rotte appel kan ontslaan.

Dat is sinds 30 mei een hangijzer geweest en zal het ook blijven want om dat te veranderen heb je een hoop guts nodig en dat is een woord wat onze politici niet eens kunnen spellen.

Vind je het dan raar dat de werkeloosheid onder de jeugd zo hoog is?

Dat gaat natuurlijk hand in hand met de criminaliteit en allerlei andere illegale activiteiten en andere bezigheden zoals leningen verstrekken met woekerrente, alles op afbetaling verkopen en oplichterijen van allerlei aard.

“Supply and demand” en iedereen wil natuurlijk de “Big Spender” zijn zoals zo vaak wordt uitgebeeld in de video clips op MTV van de rappers die de ene vloek na de andere “zingen” met als achtergrond schaars geklede meiden, dure auto’s en vooral bergen nep goud om hun nek hangen.

Ik ben er van overtuigd dat de jeugd liever wil werken voor een vast inkomen dan dat ze onder een boom zitten en geen dubbeltje op zak hebben en afhankelijk zijn van oma’s pensioentje.

Zorg voor werk in plaats van de wereld rond te reizen op onze kosten, dat zal een uitstralingseffect hebben over de hele linie, ben ik zeker van, criminaliteit minder, meer belasting inkomen, economische groei want dat zal andere investeerders ook aantrekken en het belangrijkste van alles betere leefomstandigheden..

Maar dat vereist planning, doorzettingsvermogen en liefde voor Curaçao.
Daarom blijf ik lachen op deze klip, want tot nu toe heb ik geen enkele politici meegemaakt die verder kan denken dan 4 jaar.

Arthur Donker

6 Reacties op “Blog Arthur Donker | Jeugdwerkeloosheid 39%?

 1. Ze willen graag big spenders zijn. Bij elk Dulce en Caliente feestje zijn de vip tafels al meteen verkocht.

 2. Roderick Flocker of Wilfred Flocker?

 3. dreifi sin heful

  Ni karni ni piska.

 4. Het alternatief is de UNA en dat is niet meer dan een veredelde kleuterschool, waar laffe slapzakken als Dennis Dambruck en Roderick Flocker (verantwoordelijk voor de miljoenenschade van het ontslag van Miguel Goede, maar ze weten van geen opstappen).

  Ik werk met 3 collega’s met een Master van de UNA, maar ze zijn zo oer- en oliedom dat ze nauwelijks hun eigen naam kunnen spellen. Om over hun belabberde en beroerde arbeidsmentaliteit nog maar niet te spreken.

  Maar goed, als mislukte geschiedenisleraar (hangbuikzwijn Wilsoe), mislukte MAVO scholier en broodjesbezorger (Schotte), voormalig en huidig dievegge en overvalster (Constantia), afwashulp in de Cactusclub (Rudney Garmes), kopieerapparaatbediende bij de politie (Pik Pisas), pennenlikker bij de douane en vader van een drugsdealer (Mac Cijntje) kun je ook een salaris van 5 cijfers voor de komma gaan verdienen.

 5. Er zijn gevallen bekend van studenten die al meerdere jaren studeren en nog steeds 1ste jaars zijn. Ze laten zich inschrijven voor een bepaalde studie maar verschijnen niet op de colleges. Ze strijken echter wel de complete studiefinanciering op en krijgen de gratis OV jaarkaart. Na 5 of 6 jaar studeren hebben ze een schuld opgebouwd van zo”n € 60.000 die natuurlijk afgelost dient te worden. Dat lijkt ze natuurlijk nooit als ze teruggaan naar Curaçao. Diep triest. Verantwoordelijkheidsgevoel is 0,0

 6. Abraham Mossel

  Je hebt weer helemaal gelijk Athur. Als je hier met een nieuw idee komt, om ongeschoolde aan het werk te helpen, lachen de heren en dames politici je gewoon uit, dat noem je een roepende om water in de woestijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *