32 C
Willemstad
• maandag 27 mei 2024

Extra | Journaal 24 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, May 23, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, May 22, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, May 21, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Ingezonden | God gebruikt autowassers

HomeAuteursIngezondenIngezonden | God gebruikt autowassers
Ingezonden-brief
Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 17:00 uur naar emailadres: INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die beledigende of discriminerende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Jose Panchito aan het woord

Laatst heb ik van een student van het Frater Aurelio SBO, dat als opleiding de richting ICT heeft gekozen, een aantal dingen gehoord. ik was er niet zo blij mee en ik dacht: tja, dit moet ik even onder “het licht” brengen.
Zoals alle andere opleidingsinstituten krijgen ze natuurlijk verschillende vakken.

Één van deze vakken is het vak Levensbeschouwing, een mooi woord voor godsdienst. Ik ben er niet mee eens dat je als middelbare/hogere onderwijs je als student nog het vak godsdienst moet volgen, tenzij je van plan bent om een priester te worden. Dit is het probleem niet natuurlijk, het is een mening. Het probleem is dat deze studenten de opdracht kregen om de auto van de pastoor te gaan wassen.

Nu, waar zal ik beginnen. Volgens mij heeft de kerk toch niks met een ICT opleiding te maken toch? Een pastoor heeft geen WIFI nodig om met god te communiceren, of zie ik het verkeerd?

Hoe ga je als docent deze studenten beoordelen? Oh, je hebt de autoramen goed gewassen….je krijgt ruim een voldoende! Hmm, je bent één van de banden vergeten…een matige zesje. Ahh, je hebt de auto niet goed afgedroogd! Een dikke ONVOLDOENDE!!!

Ik bedoel, waar zijn we mee bezig? In ieder hoekje krijg je te horen dat het niveau van onze jeugd slecht is. Maar wat kan je verwachten als wij, degenen die ervoor moeten zorgen dat ze goed onderwezen worden, in plaats dat we deze leerlingen/studenten de weg wijzen, ervoor zorgen dat hun toekomst slecht is? Het onderwijs systeem stelt al niks voor. In plaats dat scholen/schoolbesturen/docenten hun werk doen desondanks de paar tools/materialen die ze hebben, geven ze deze leerlingen/studenten een extra schop zodat ze harder op de grond vallen.

Hey, je kan toch niet zo goed rekenen…geen probleem. Je mag de auto van de pastoor wassen. Straks wordt het: hey, je bent niet zo goed in het opzetten van een netwerk systeem, dus je mag het tuintje van de pastoor opknappen voor een cijfer.

Naar mijn mening is het vak “Levensbeschouwing” een onnodige vak op een SBO school. Laten we even realistisch zijn, waarvoor zou een pastoor of een kerk ICT studenten nodig hebben?
Software ontwikkelen? Nee…..
Analyseren van computersystemen? Waarvoor…?
Website nodig? Hebben ze niet nodig, ze kunnen gewoon facebook gebruiken. En als ze perse eentje willen hebben, ga (zoals ieder bedrijf het doet) naar een design bureau en betaal voor eentje!

In plaats van dat vak, waarom niet een cursus “Omgaan met klanten”? Want als je rond kijkt (en je hoeft niet eens je best te doen) is dit een groot problematiek op ons eiland.

Dacht je dat dit alles is? Nee hoor. Deze studenten hebben ook een groepsopdracht om naar een bejaardentehuis te gaan om spelletjes met ze te spelen. Om even duidelijk te zijn, in principe heb ik er niks tegen om langs een bejaardentehuis gaan en ze vermaken, maar tenzij je in een opleiding thuiszorg of psychologie zit, zie ik het nut niet van.

Wil je het toch doen, doe het als een keuzevak waar de studenten een extra punt ervoor kunnen krijgen en niet als een verplichte groepsopdracht.

Van wat ik begreep gingen sommige studenten vragen waarom ze zulke opdrachten moesten doen want natuurlijk snapten ze het ook niet. Het antwoord dat ze kregen was dat ze niets hoefden te snappen. Ze moesten gewoon doen wat er aan ze verteld werd.

We verwachten heel veel van onze jeugd. Maar zolang men niets doet om ons gebrekkige onderwijssysteem te verbeteren, zolang we ze proberen om dom te houden door hun mond te snoeren, of als ze met kritische vragen komen te zeggen dat ze onbeschoft zijn, kunnen we ook niet veel van hun verwachten.

Jose Panchito

Dit artikel is geplaatst in

5 reacties

  1. Het is onze cultuur.

    En beter 1 keer de auto van de pastoor wassen dan 4 jaar lang de kont van Schotte likken, wat Stelle van Rijn en Ramsay Soemanta hebben gedaan,

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties