31 C
Willemstad
• maandag 26 juli 2021 18:43

Laatste reacties

- Advertentie -

Blog Arthur Donker | 300 Bed & Breakfast op Curaçao?

Blog Arthur ‘je blijft lachen op deze klip’ Donker | Foto Persbureau Curacao

Tik voor de grap “Appartementen op Curaçao” in Google. Er komt een waslijst uit, langer dan Gerrit zijn bucket list. Van alles kom je tegen luxe appartementen, villas, super deluxe villas, je kan het zo gek niet bedenken of het staat er.
Als je de foto’s bekijkt heb je ook van alles tussen, prachtige professionele foto’s, foto’s die duidelijk met een telefoon zijn gemaakt en duidelijk gefotoshopped foto’s van interieurs die zelfs Ikea als brandhout zou gebruiken.

Meestal gaat de betaling via een bankrekening in Nederland en worden de mensen hier op het vliegveld afgehaald en naar hun plek gebracht.

1. Eerste nadeel voor de Curaçaose , geen kamer belasting kunnen innen omdat het niet te controleren is. Eenmaal bij de locatie aangekomen kunnen ze nog een ontbijt pakket overhandigt krijgen wat normaal Fl. 12.50 bij Mangusa kost maar waarvoor zij 25 euro voor moeten betalen.

- Advertentie -

Gaan ze naar hun “Luxe” appartement blijkt het een omgebouwde garage te zijn waar als je twee mensen in stopt de deuren niet dicht kan maken, zo klein. Je moet de deur van de badkamer open laten als je gaat douchen want die kan toch niet dicht als je onder de douche staat.

Ja wat kan je doen op Curaçao zonder auto? Ook daar hebben ze een oplossing voor, want er staan 2 “Rent-a-Wreck” auto’s voor de deur die in Nederland allang op de schroothoop terecht zouden komen, die beschikbaar zijn tegen 50 gulden per dag. Of ze verzekerd zijn is een tweede en mocht je aangehouden worden moet je altijd tegen de politie zeggen dat je de auto van een goede vriend hebt geleend.

2. Tweede nadeel voor de Curaçaose economie geen winst/inkomsten belasting over de huur van de auto’s. Eenmaal uitgepakt en gesetteld gaan ze uitgeput van de lange reis naar bed alleen om tot 2 uur ’s nacht wakker gehouden te worden door de keiharde muziek van de snackbar twee kilometer verder die om het half uur Despacito draait.

Als dat het ergste was tot daar aan toe, maar elke keer als er zo’n Japanse kruisraket door de straat opstijgt of een “fever” in de straat houdt sta je ook gelijk naast je bed denkend dat Noord Korea een bom heeft gelanceerd.

- Advertisement -

3. Derde nadeel voor Curaçao zijn de slechte recensies die men de volgende dag te lezen krijgt op Trip Advisor.

Hoe konden we het zo ver laten gaan? Simpel er is geen manier om het te controleren, dus is er een wildgroei ontstaan en iedereen elk berghok in de tuin als een potentiële bed & breakfast ziet.

In Aruba hebben ze het probleem als volgt aangepakt. De AHATA, de Arubaanse versie van de CHATA hier, heeft 2 mensen in dienst genomen die bij de belastingdienst zitten die de hele dag uitzoeken wie de eigenaars zijn om ze dan met een aanslag van heb je hier eentje met Kerstmis te verassen.

Gezien het feit dat onze belastingdienst nogal wat te wensen over laat en niet bepaald super actief of zo vindingrijk is, lijkt mij dat niet iets wat voor hun weggelegd is omdat er waarschijnlijk zelf onder hun werknemers mensen zijn die in de bed & breakfast handel zitten die dan niet aangeslagen zullen worden omdat het óf familie is óf “mi brodder” is.

Wat zou een oplossing kunnen zijn?

Door alle 450.000 mensen die op ons vliegveld aankomen 5 dollar per nacht te laten betalen wat ten goede komt voor de promotie van Curaçao waardoor wij allemaal profijt van zullen hebben.

KAP ons vliegveld krijgt van diezelfde 450.000 van elk passagier $ 36.= aan vertrekbelasting wat meer is dan de hele budget van CTB per jaar. Die betalen ook mee aan de promotie van Curaçao alleen degene die het meeste aan de B & B groep verdient betaalt absoluut niets en heeft alleen maar profijt. Natuurlijk de goeden niet nagesproken want die zijn er ook.

Er moet een simpele oplossing komen want een ingewikkelde oplossing werkt hier gewoonweg niet.

Ik blijf lachen op deze klip want zoals altijd is hier weer het bewijs dat het goed vissen is in troebel water en niemand die “hot potatoe” wil aanpakken.

Arthur Donker

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

13 reacties

 1. @ Brian
  Ik weet het wij betalen inmiddels 2.5 keer zoveel.
  Ik klaag niet maar heb Wel begrip voor mensen die zwaar in de problemen zijn gekomen doordat de economy achter is gebleven en investeerders weg blijven enz.
  Mijn grootma verhuurde 40 jr gelden al een stek in haar tuin aan toeristen op mahaai, geen hut in de zin van Arthur datwel?
  Herinner me dat nog goed, alles is een beetje historisch gegroeid . Het zal gewoon weer
  zijn dat de goeden onder de kwaden gaan lijden wat altijd jammer is.

 2. @ Brian
  Ik weet het wij betalen inmiddels 2.5 keer zoveel.
  Ik klaag niet maar heb Wel begrip voor mensen die zwaar in de problemen zijn gekomen doordat de economy achter is gebleven en investeerders weg blijven enz.
  Mijn grootma verhuurde 40 jr gelden al een stek in haar tuin aan toeristen op Mahaai
  Herinner me dat nog goed, alles is een beetje histories gegroeid. Het zal gewoon
  zijn dat de goeden onder de kwaden gaan lijden.

 3. @J, De belastingdienst heeft een paar jaar geleden de OZB waardes opnieuw ingeschat. Of eigenlijk ze hebben gewoon alle waardes met 100 procent verhoogt. Nu moeten mensen veel OZB betalen voor huizen die niet in waarde zijn gestegen. Tel daarbij op de veel bedrijven die afgelopen jaren failliet zijn gegaan en personeel op straat. Blijft weinig over..

 4. NB
  Vergeet ook niet dat de mensen OZB afdragen, hoe duurder de huizen hoe hoger de OZB.
  Mede doordat de economy in het slop is geraakt, en mensen met dure huizen zitten die zij niet kwijtraken maar wel hun OZB afdragen heb ik er geen moeite mee dat men probeert in ieder geval iet terug te krijgen.
  De bomen reikten tot aan de hemel, nu staan er een paar duizend huizen te koop check de makelaars, check Marktplaats CW maar ook NL, check Speurders etc etc.
  Veel mensen zijn vertrokken ongeacht waarheen en raken hun huizen niet kwijt.
  Het aantal executoriale verkopen maandelijks is dramatic.
  Dus nee, ik vind de colums van Donker altijd erg aardig, maar deze keer slaat hij de plank mis.

 5. Donker gaat wel voorbij aan het feit dat al decennialang door veel mensen wordt verhuurd, YdK, NL etc etc.
  Niks news dus.

 6. Vergeet niet de immigratiekaarten elke digitaal ingevuld gaan worden.

  Dit is vrij eenvoudig te koppelen aangezien je ook je verblijfadres moet opgeven.

 7. Zonder de grote verhuursites zoals AirBnB en HomeAway gaat het straks niet meer lukken. Een enkel boekinkje via de locale en eigen site daargelaten.

  AirBnB gaat per 2017 de 7% verhuurbelasting innen voor Curacao. De belastingdienst weet dus wie wat en voor hoeveel je via AirBnB verhuurt.
  HomeAway gaat volgen.

  De locale verhuursites hebben al moeten opgeven voor wie zij bemiddeling doen. Zij zullen de verhuurbelasting (OB) af dragen namens de verhuurder, dus dit gaatje is ook voor de OB en IB gedicht.

  Blijft over wat je zelf verhuurt aan vrienden en kennissen. Hier kan wat mee gesjoemeld worden.

  De belastingdienst ziet ook op je kalender wanneer je iets verhuurd hebt (of geblockt). Er is straks nog maar weinig mogelijkheid om te sjoemelen.

 8. Een stukje waar ik mij helemaal in kan vinden. Het absurde is dat de bedrijven die zich netjes hebben aangemeld, zijn ingeschreven bij de KvK en omzetbelasting, IB etc. betalen worden “uitgenodigd” door de BAB voor een boekenonderzoek. “Ondernemers” die de boel bedonderen met een kippenhok dat in de tuin dat wordt verhuurd vallen buiten de BAB-controles. Ze staan niet ingeschreven dus ze bestaan niet, behalve op Facebook, Pinterest, Instragram, Marktplaats en noem maar op. Ik denk dat ik maar eens ga meelachen op deze klip!

 9. Het is altijd leuk dat iets tot probleem wordt gebombardeerd zonder dat we daar uberhaupt cijfers over hebben !

  Om hoeveel overnachtingen gaat het ?
  Hoeveel eigenaren van appartementen dragen inderdaad geen belasting af ?
  Hoeveel geld loopt de overheid dan wel niet mis ?

  Zonder die info kun je wel kwaken, maar het staat een beetje raar. Als ik het verhaal zo lees dan denk ik: ‘wow, we praten over tientallen miljoenen die op straat blijven liggen’ !
  Eh………..nee dus.

  Het grootste deel van de toeristen zit gewoon in hotels en daar wordt de belasting gewoon afgedragen.
  Dan hebben we nog een immens aantal personen die in de zomer op familiebezoek komen. Het is algemeen bekend dat in de maanden juni, juli en augustus de vliegtuigen meer familie aan boord hebben dan toeristen. En familie wil men natuurlijk al helemaal niet voor betalen.

  Dus laten we eens een gok wagen:
  Er zijn, op jaarbasis 3,6 miljoen overnachtingen.
  Er zijn kennelijk 300 B&B’s, met gemiddeld 2 kamers oftewel 600 kamers.
  Laten we de bezettingsgraad eens zetten op een gemiddelde van 30 % op jaarbasis, meer zal het in veel gevallen niet zijn. Oftewel, we praten over 60,000 overnachtingen op jaarbasis.
  Pak een gemiddelde kamerprijs van 50 euro oftewel 3,5 euro aan belasting per nacht en we beginnen het te snappen………..we praten over 200,000 NAF aan niet afgedragen belasting per jaar !!!
  Maak de bezettingsgraad 60 % en het bedrag stijgt naar 400,000 NAF.

  Het spijt me, maar de vorige regering (Pisas) wist dat er op 1 avond zo ongeveer door te jassen middels een feestje in Punda !

  We praten dus over een probleem van 400,000 NAF. Is het op te lossen ?
  Ja.
  Wat kost de oplossing ?
  2 inspecteurs a 60,000 NAF bruto per jaar ? Maakt 120,000 NAF.
  Dan nog alle bezwaarschriften afhandelen en we snappen het: ‘het gaat niets opleveren’.

  Hoe kun je het ‘probleem’ dan oplossen ?

  Wil je de belasting innen dan is dat dood eenvoudig. Het systeem is afkomstig van een voormalig oostblokland, dus je weet al dat het 100 % sluitend is.

  De toerist komt aan op Hato, dus je weet exact de aankomstdatum. Vervolgens registreert de verhuurder van de locatie de toerist, online, bij de politie (of een andere instantie). De toerist staat dus nu ingeschreven op het adres van de verhuurder als zijnde betalende gast.
  Zodra de toerist weggaat schrijft de verhuurder, wederom online, de toerist uit. Op Hato worden de 2 gegevens aan elkaar gekoppeld en kan de immigratie zien of de toerist gedurende zijn verblijf netjes is ingeschreven geweest op een adres. De verhuurder wordt dan aangeslagen voor de toeristenbelasting over die periode.
  Het systeem kent in het oostblokland wel wat foutjes, daar men daar tegenwoordig ook binnen kan komen zonder langs de immigratie te gaan. Maar dat is hier op Hato volstrekt onmogelijk, derhalve kun je het systeem hier wel waterdicht maken.

  Dan hoor ik mensen al zeggen: ‘ja, maar mijn familie komt over uit Nederland.’ Dat is heel fijn, maar wanneer ze hier niet staan ingeschreven zijn het in feite toeristen. Weliswaar in eigen land, maar ze zijn toerist.

 10. Een heden daagse trend om te proberen een gratis vakantie te krijgen is de slechte recensies die men de volgende dag te lezen krijgt op Trip Advisor als het hun niet lukt hun geld terug te krijgen en dus op deze weize wraak nemen.
  Het verzekerings weze heeft hier in Nederland al melding van gemaakt .

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

ParadiseFM | Aantal actieve besmettingen neemt af

Het aantal actieve coronabesmettingen op Curaçao neemt al twee dagen af. Afgelopen dag testten 48 mensen positief op het coronavirus op een totaal van ruim 1500 afgenomen...

Democracy now! | Monday, July 26, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 26 juli 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DolfijnFM | Drie Venezolanen doen noodoproep Pisas

Drie Venezolanen die al tien maanden vastzitten in de vreemdelingenbarakken van de SDKK-gevangenis hebben een noodkreet gestuurd naar premier Pisas. Hun detentieomstandigheden zijn slecht en ze worden...

DolfijnFM | Ruim helft hotelkamers weer bezet

Ruim de helft van alle hotelkamers op Curaçao was in de maand juni bezet. Dat meldt CHATA. Daarmee krabbelt Curaçao langzaam weer uit het diepe dal vanwege...

DolfijnFM | Inspectie niet te spreken over uitgaansgedrag jongeren

De Inspectie is niet te spreken over het gedrag van jongeren in het uitgaansleven. Dat schrijft de Èxtra. Dit weekend werd er extra gecontroleerd vooral in het...
- Advertentie -