31 C
Willemstad
• zaterdag 15 juni 2024

ParadiseFM | Curaçao verwelkomde 53.970 verblijfsbezoekers in mei 2024

Het Curaçaose toerismebureau CTB is heel blij met de cijfers van afgelopen maand. In totaal kwamen bijna 54.000 verblijfstoeristen in mei naar ons eiland. Dat is een...

NOS | Tweede verdachte vast voor dood Nederlandse marechaussee op Curaçao

Op Curaçao is een tweede verdachte aangehouden vanwege de dood van de Nederlandse adjudant van de Koninklijke Marechaussee die daar eind vorige maand werd doodgeschoten. De 22-jarige inwoner...

Democracy now! | Friday, June 14, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 14 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Curaçao verwelkomt bijna 54.000 verblijfstoeristen in mei

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Curaçao heeft in mei bijna 54.000 verblijfstoeristen verwelkomd, een stijging van 24 procent vergeleken met mei vorig jaar. Dit resultaat bevestigt volgens toeristenbureau CTB...

PBC | UPDATE: Gezochte Sebelon snel gevonden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De 19-jarige Ingemar Sebelon, geboren op Curaçao, en verdacht van een zedendelict en mishandeling is aangehouden. De politie had het publiek om hulp gevraagd,...
- Advertisement -spot_img

Binnen 2 maanden besluit hospitaal

HomeNieuwsBinnen 2 maanden besluit hospitaal

Regeringsverklaring: Ook cultuuromslag in zorg nodig

Willemstad – Binnen een maand zijn alle bestaande studies naar het nieuwe ziekenhuis geëvalueerd en binnen twee maanden worden de nodige besluiten genomen over de bouw.

regerings verklarijng ziekenhuis ©20132Dat kondigde premier Daniel Hodge van het transitiekabinet gisteren aan in zijn regeringsverklaring in de Staten.
Tegelijkertijd wordt gestart met het kweken van een nieuwe cultuur bij degenen die de ziekenhuiszorgdiensten bieden.

Een nieuw ziekenhuis is niet een gebouw alleen. Het gaat om het werk van de zorg, het werk van verpleegkundigen, artsen, paramedici, maar ook het personeel in de keuken, de schoonmaak en de technici die inhoud geven aan het niveau van de zorg die verwacht wordt van een ziekenhuis.
Aldus Hodge.

Het nieuwe ziekenhuis werd opgestart onder de laatste regering van de Nederlandse Antillen, De Jongh-Elhage, en het toenmalige Bestuurscollege van Curaçao.
Dat was Hospital Nobo onder voorzitterschap van professor Bob Pinedo.
Na 10-10-’10 kwam de eerste regering van Curaçao, Schotte, met een eigen plan: Nos Hospital Nobo met Usona/Berenschot als trekker.

Tot een eerste steen kwam het nog niet, laat staan een fundament.
De tijdelijke regering van experts onder premierschap van Hodge wil nu dus uiterlijk medio maart een besluit nemen over de start van de constructie.
Zo belooft de regeringsverklaring.

Op de begroting 2013 en de meerjarenbegroting is wel rekening gehouden met het nieuwe ziekenhuis, wat eerder niet het geval was.
Een nieuw hospitaal is niet alleen een wens, maar een noodzaak geworden.
Zonder kan geen acceptabele gespecialiseerde medische zorg worden verzekerd.
Er moet wel veel veranderen.
Specialisten móeten voornamelijk in het ziekenhuis gaan werken en niet langer in hun eigen praktijk.
Dat maakt de zorg alleen maar extra kostbaar en zorgt bovendien voor onnodige wachtlijsten.

Op het terrein van de gezondheidszorg is er veel werk aan de winkel.
Er dient een manpowerplanning te komen, omdat nu al duidelijk is dat Curaçao over vier jaar een tekort zal hebben aan medisch specialisten en huisartsen.

,,Dit moet met daadkracht worden aangepakt”

, aldus Hodge.
Want deze schaarste in de toekomst kan inhouden dat de wachttijden nog langer kunnen worden.

De zorgkosten zullen omlaag moeten.
Een gebied dat in verband hiermee de urgente aandacht vereist is de kosten voor geneesmiddelen. Ook op dit terrein kondigt de transitieregering nader onderzoek aan om een beeld te krijgen van de geldstromen.
Hodge verklaarde dat de Landsverordening Basisverzekering Ziektekosten ‘een dezer dagen’ aan de Staten zal worden aangeboden, maar sprak met geen woord over het uitblijven van een akkoord hierover met de ambtenarenvakbonden waardoor de basisverzekering waarmee een bezuiniging is gemoeid vooralsnog niet van toepassing zal zijn voor de overheidsdienaren zelf.
De tijdelijke regering wil wel spoedige invoering van de ‘beloningsstructuur’.
Ook de Raad voor de Volksgezondheid moet er snel (weer) komen, dit ten behoeve van de checks and balances bij de besluitvorming in de medische sector.

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties