27 C
Willemstad
• maandag 4 maart 2024

Democracy now! | Tuesday, February 27, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Fire breaks out at Geminga boatyard in Sandy Ground

MARIGOT--St. Martin firefighters (pompiers) intervened Saturday night to extinguish a fire that broke out in a 200-square-metre shed in the Geminga boatyard in Sandy Ground. According to...

CN | Gokkers starten rechtszaak tegen Stake

Jeffrey Noeken | Casinonieuws.nl Een vijftal gokkers is op Curaçao een rechtszaak gestart tegen het gokbedrijf Stake. De gokkers willen het geld terugkrijgen wat zij vergokten omdat het...

Democracy now! | Monday, February 26, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 26 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Bijna helft stemgerechtigden op de Krim heeft al gestemd

HomeMediaBijna helft stemgerechtigden op de Krim heeft al gestemd

krim-yalkasteeltjeBijna de helft van de stemgerechtigden op het Oekraïense schiereiland de Krim heeft zondag al voor 12.30 uur (lokale tijd) een stem uitgebracht in het referendum over de toekomst van de regio.

Dat heeft de pro-Russische premier van de autonome Krimrepubliek, Sergej Aksionov, gezegd.

Advertentie

Aksionov liet weten dat ondanks de regen 45 tot 50 procent heeft gestemd. De lokale autoriteiten verwachten voor de hele dag een opkomst van ruim 70 procent.

De bewoners van de Krim moeten besluiten of ze bij Oekraïne blijven of kiezen voor aansluiting bij Rusland. Circa 1,8 miljoen mensen zijn opgeroepen om te gaan stemmen.

Aksionov, bracht al vroeg zijn stem uit. Voor veel stemhokjes hangen gordijnen in rood, wit en blauw – de kleuren van de Krim én van Rusland. “Dit is een historische dag”, aldus Aksionov.

Russische meerderheid

De meerderheid van de bevolking (58 procent) is Russischtalig en zal hoogstwaarschijnlijk voor toetreding tot Rusland stemmen: de uitslag van het referendum ligt dus eigenlijk al vast.

Bijna een kwart is Oekraïens en ongeveer 12 procent van de bevolking bestaat uit Krimtataren. Deze minderheden zijn tegen annexatie door Rusland. De Krimtataren hebben laten weten dat ze het referendum boycotten, omdat het in strijd met de grondwet van Oekraïne zou zijn.

Uitslagen

De pakweg 1.250 stembureaus zijn zondagmorgen om 8.00 uur (lokale tijd) geopend. Deze zijn tot 20.00 uur (lokale tijd) open. Milities bewaken de stembureaus. De stemmen worden met de hand geteld en de eerste uitslagen worden uiterlijk maandagmorgen verwacht.

De nieuwe machthebbers op de Krim hebben de OVSE (Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa) uitgenodigd te komen kijken naar het referendum.

Bekijk beelden:

VN

De VN Veiligheidsraad stemde zaterdag over een resolutie die landen opriep het referendum niet te erkennen. Dertien van de vijftien landen waren het met het voorstel eens. China stemde niet, Rusland sprak een veto uit.

Ook de G7 betoonden zich afwijzend tegenover het referendum. Zij vroegen Rusland het referendum tegen te houden. Volgens de leiders van de Verenige Staten, Frankrijk, Groot-Brittannië, Duitsland, Italië en Japan zou een inlijving van de Krim een schending betekenen van het Handvest van de Verenigde Naties, de slotakte van Helsinki en andere internationale verdragen.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry stelde eerder dat als de Krim door Rusland wordt ingelijfd er “zeer zware stappen” tegen Moskou worden genomen. De pro-westerse interim-regering in Kiev is vanzelfsprekend woest.

 

Troepenmacht

Rusland blijft zijn troepenmacht op de Krim ondertussen uitbreiden en heeft er nu al 22.000 militairen zitten, zo meldt de Oekraïense minister van Defensie, Ihor Tenjoek, aan het Russische persbureau Interfax.

Onder eerdere afspraken tussen Oekraïne en Rusland had Moskou toegezegd niet meer dan 12.500 militairen op de Krim te legeren.

Vijf dingen die u moet weten over het Krim-referendumAchtergrond: De Krim weer Russisch?

Vijf dingen die u moet weten over het conflict in Oekraïne | Alle berichten over Oekraïne

Bron: ANP/NU.nl/Novum

bron: Nu.nl

Advertentie

back home

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties