30 C
Willemstad
• woensdag 27 september 2023

NOS | Rechter: Trump pleegde fraude door vermogen bedrijven enorm aan te dikken

Donald Trump heeft jarenlang fraude gepleegd door de waarde van zijn bedrijven te overdrijven. Dat heeft een rechter in de staat New York bepaald in een civiele...

Democracy now! | Wednesday, September 27, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 september 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DolfijnFM | Inhouden belasting op pensioen niet meer van kracht

De Belastingdienst houdt geen belasting meer in op het pensioen van gepensioneerden. Volgens het ministerie van Financiën inde de Ontvanger tot nu toe de belastingschuld via het...

DolfijnFM | Caribische gulden mogelijk pas vanaf 2025 in gebruik

De nieuwe lanceringsdatum van de Caribische gulden is uitgesteld naar 31 maart 2025. De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten heeft dit besloten, na overleg met...

DolfijnFM | Man aangehouden voor mishandeling

Een 59-jarige man is zaterdagmiddag op Bonaire aangehouden, omdat hij een andere man met een betonblok tegen het hoofd had geslagen. De mannen hadden volgens de politie...
- Advertisement -spot_img

Bientu onderzoek in afrondende fase

HomeNieuwsBientu onderzoek in afrondende fase
Advocaat Chester Peterson (r) in gesprek met de politie.
Advocaat Chester Peterson (r) bij een Bienu-inval in gesprek met de politie.

Willemstad  – Begin augustus vorig jaar rondde het Recherche Samenwerkingsteam (RST) het onderzoek in de zaak Bientu af. De zaak zou ‘snel’ ter terechtzitting komen, maar bijna een jaar verder spreekt het Openbaar Ministerie (OM) nog altijd van ‘een lopend onderzoek’. Verder commentaar wordt niet gegeven.

,,Er wordt hard gewerkt door de onderzoekers.” Het RST laat desgevraagd weten dat er nog aanvullende informatie wordt verzameld, omdat een aantal vragen nog open stond. ,,Daar wordt nu de laatste hand aan gelegd, het onderzoek zit in een afrondend stadium.”

De zaak, die in 2008 werd geopend, draait om loterijbaas Robbie dos Santos. Hij wordt verdacht van het witwassen van geld, van valsheid in geschrifte en van fiscale fraude.

Het RST bevestigde in november vorig jaar desgevraagd dat het OM bij het RST om aan vullende informatie had ver zocht, die op dat moment geleverd werd. Diezelfde maand nog kwam naar buiten dat ‘Bientu’ in 2012 niet meer voor de rechter zou worden gebracht. Niet eerder dan in de eerste helft van 2013 zou dit het geval zijn.

Maar ook die termijn is inmiddels verstreken. Naast de officier van justitie die speciaal met deze zaak is belast, is er ook hulp uit Nederland om de ‘megazaak’ in goede banen te leiden. Maar tot nog toe is de zaak, die in 2008 werd geopend, nog altijd niet ter zitting gekomen.

Er kwam schot in de zaak toen op 12 juli 2011 huiszoeking werd verricht op vijf adressen op Curaçao en drie op Sint Maarten. Een maand later wordt beslag gelegd op de banktegoeden van Dos Santos bij de UBS Bank in Miami in de Verenigde Staten. Deze gelden, naar schatting zo’n 46 miljoen dollar, zijn afkomstig van buitenlandse vennoot schappen van Dos Santos die zijn gevestigd op de British Virgin Islands.

De federale rechter in de VS besluit hiertoe na een rechts hulpverzoek van procureur-generaal (PG) Dick Piar van het OM op Curaçao. Er volgt ook huiszoeking bij Speedy van de minister van Financiën van dat moment, George Jamaloodin (MFK), halfbroer van Dos Santos.

In oktober 2011 keert Dos Santos terug naar Curaçao waar hij bij aankomst zes uur lang wordt verhoord en heen gezonden.    Daarop volgt een zaak, aangespannen door Dos Santos, waar in hij verzoekt de beslaglegging op zijn banktegoeden in de VS op te heffen. Hier gaat de rechter niet op in, waarmee de beslaglegging blijft gelden zolang het strafrechtelijk onderzoek loopt.

De toenmalige minister van Justitie Elmer Wilsoe (PS) bemoeit zich vervolgens met de zaak. Buiten medeweten van de procureur-generaal om verzoekt Wilsoe in een brief aan Washington de beslaglegging op te heffen. Begin mei volgt daarop een memo van Wilsoe aan het parlement. Wilsoe wil stopzetting van het volgens hem illegale strafrechtelijke onderzoek Bientu en de vervolging van Dos Santos.

De Rijksministerraad (RMR) veroordeelt alle acties van Wilsoe en tijdens het Justititeel Vierpartijen Overleg op Aruba tikt de zittende minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten Wilsoe op de vingers. Uiteinde lijk wordt de brief aan de Verenigde Staten ingetrokken en blijft Piar aan als PG. Maar sinds november is het stil rond de Bientu-zaak, en blijft het voor alsnog gissen wanneer de zaak zal voorkomen.

Bron: Antilliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Vorig artikel
Volgend artikel

Zoeken

Recente reacties