31 C
Willemstad
• dinsdag 16 augustus 2022

Laatste reacties

BI | Topman Europese Centrale Bank wil bitcoin aanpakken vanwege risico witwassen

Arjan Meesterburrie

Foto: ANP/ROB ENGELAAR

Er moeten Europese regels komen om te voorkomen dat criminelen de bitcoin gebruiken om geld wit te wassen. Dat zegt de Oostenrijkse ECB-bestuurder Ewald Nowotny. Volgens hem is het raar dat er zelfs op grote transacties in bitcoin geen controle is.

Nowotny vindt dat de EU die regels moet gaan opstellen en niet zijn eigen Europese Centrale Bank. Eind juni zijn er in de Europese Unie strengere regels ingesteld voor witwassen, maar voor de razendsnel in waarde stijgende bitcoin zijn die er nog niet op Europees niveau.

In zijn thuisland Oostenrijk zijn de regels ten aanzien van bitcoin minder streng dan in buurland Duitsland, vertelde Nowotny op een persconferentie in Wenen. Daardoor komen bedrijven die in bitcoin handelen steeds vaker naar Oostenrijk. Nowotny pleit er dan ook voor dat de regels in Oostenrijk net zo streng worden als in Duitsland en uiteindelijk op Europees niveau worden afgestemd.

‘Absurde constructie’

CEO Casper van Kosull van Nordea, de grootste bankengroep van Noord-Europa, had vorige week in een interview met Bloomberg vergelijkbare kritiek op het gebrek aan regels. Hij zei dat de bitcoin een ‘absurde’ constructie is zonder logica. Vooral omdat de cryptomunt niet is gereguleerd en er de geur van criminele activiteiten omheen hangt:

“Wat ik maar niet kan begrijpen als we kijken naar financiële misdrijven en de regelgeving is hoe bitcoin daarin past. Als je ziet hoeveel miljarden we uitgeven voor de regulering van het financiële systeem dan lijkt het wel een grap dat we zoiets als bitcoin toestaan. Ik begrijp dat niet, het is absurd.

Volgens Van Kosull vormen cryptomunten als de bitcoin op dit moment een bedreiging voor het hele financiële systeem:

“Het is als we de samenleving met een groot gebouw vergelijken net alsof we heel veel geld hebben uitgegeven voor sloten op de hoofdingang en om veiligheidssystemen te installeren, maar ondertussen de keukendeur open laten staan. Het financiële systeem is net zo sterk als de zwakste schakel.”

Van Kosull gelooft wel in de onderliggende technologie blockchain. Nordea heeft daarin geïnvesteerd.

Bron: BusinessInsider

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Jacobs: Secret audio recordings create a dangerous precedent

PHILIPSBURG--Prime Minister Silveria Jacobs (National Alliance) does not condemn the threats made by Minister of Public Housing, Environment, Spatial Development and Infrastructure VROMI Egbert Doran (National Alliance)...