31 C
Willemstad
• dinsdag 16 augustus 2022

Laatste reacties

BI | Dit privévliegtuig van een drugsdealer is nu te koop. Met de opbrengst wil men nieuwe boeven vangen

Dit privévliegtuig van een drugsdealer is nu te koop. Met de opbrengst wil men nieuwe boeven vangen. Straatwaarde: 8,6 miljoen euro | BVA Auctions

Vroeg op zaterdagmorgen 30 oktober vorig jaar signaleerde de politie een verdacht bestelbusje aan de rand van vliegveld Hato op Curaçao. Daarin troffen de agenten een Turkse man aan, die onderweg was naar een straalvliegtuig, gestationeerd op een steenworp afstand.

De man bleek betrokken te zijn bij een potentieel lucratieve handel. In de bus ontdekte de politie 289 kilo cocaïne, waarmee Metin Tumicin naar Turkije wilde vliegen.

Een privé straalvliegtuig

Hoewel justitie op Curaçao zacht gezegd enige ervaring heeft met drugshandel, was dit een bijzondere vangst. Maar niet vanwege de hoeveelheid coke, vertelt officier van Justitie Gert Rip vanuit Willemstad.

“Op reguliere lijnvluchten wordt veel gesmokkeld, maar dat zijn kleine hoeveelheden. Meeste transport gaat met snelle boten vanuit Venezuela – partijen tot duizenden kilo’s.” Het afpakteam van Justitie neemt zulke snelle boten in beslag en verkoopt ze. Om te laten zien dat misdaad niet loont.

“Nooit eerder kreeg het Openbaar Ministerie een privé straalvliegtuig in handen”, zegt Rip. Vandaar dat zelfs de lokale Curaçaose krant Amigoe de eerste pagina opende met nieuws rondom de verkoop van de Canadair LTD (model: CL-601-3A/ER) met 11 zitplaatsen.

Criminaliteitsfonds

Voor de verkoop werkt het OM samen met het Nederlandse BVA Auctions, marktleider in online veilingen. Volgens de officier van Justitie garandeert het OM daarmee de hoogste opbrengst, omdat er een groot internationaal publiek op af komt.

En dat is weer goed voor bestrijding van de drugshandel, die één van de grootste oorzaken van criminaliteit vormt op het eiland. “25 moorden dit jaar op 150.000 inwoners’, vat Rip samen. “Bij de laatste liquidatie zijn vijf mensen doodgeschoten.”

De opbrengst van de veiling komt terecht in een criminaliteitsfonds waarmee het zogeheten Afpakteam wordt gefinancierd. Dat team begon als experiment, maar krijgt dankzij onder meer dit succes waarschijnlijk een permanente status.

Volgens Marjolein Loppies, die namens BVA de veiling begeleidt, is er al veel belangstelling voor het vliegtuig. “Tussen nu en 20 december zijn er kijkdagen – mensen komen van de hele wereld. Van Canada tot Columbia, van Guernsey tot Saoedi Arabië.”

De juiste afzetmarkt

Loppies brengt de goederen van het Afpakteam in kaart, bepaalt in overleg met het team in Nederland de juiste prijs en de juiste afzetmarkt. “Een auto op Curaçao is vaak meer waard dan in Nederland. Maar als wij een auto van een crimineel verkopen, kiezen we er vaak voor auto’s op transport naar Nederland of omringende eilanden te doen, vanwege het afbreukrisico op Curaçao zelf.”

Het startbod voor het Canadair-toestel bedraagt 100.000 dollar, maar de verwachte opbrengst is een veelvoud daarvan. “Er zijn nu al mensen voor de start van de veiling die ongezien onderhands hoger hebben geboden”, zegt Loppies.

Ook vanuit de gevangenis in Willemstad zal de veiling vermoedelijk goed gevolgd worden. Want als de privéjet meer dan 1 miljoen dollar opbrengt, gaat het surplus naar de voormalige Turkse eigenaar. Maar daarvan genieten zit er niet in: de heer Tumicin heeft voorlopig nog hetzelfde uitzicht.

Details veiling

De veiling opent op 15 december en bieden is mogelijk tot en met zaterdag 30 december om 18.00 uur (CET). Het vliegtuig is gebouwd in 1989, valt in gewichtsklasse Class 3, en bevat 2 motoren. Het toestel bevat een luxe interieur met entertainmentsysteem en biedt plaats aan 11 passagiers. Het openingsbod is vastgesteld op 100.000 USD. Het is mogelijk om het vliegtuig op luchthaven Hato (Curaçao) te bekijken. Aanmelden voor een bezichtiging is mogelijk tot vrijdag 17 december voor 12:00 uur (CET). De veiling loopt van 15 tot en met 30 december. Meer informatie vind je op BVA Auctions.

Door Klaas-Jan van Woerkom

Artikel delen

3 reacties

  1. Als Gerrit de (roofvogel) Raaf nog minister president van Curcrim was geweest, had hij deze mooie vogel voor zich zelf beschikbaar gesteld, onder het mom, een MP moet toch goed voor de dag kunnen komen als hij op staats bezoek gaat, en dat deed deze schooier en geld verslindende aasgier elke week, hij vloog de hele wereld rond met zijn mantel pakje Stella van Rijn en zijn 6 body’s. op kosten van de mondy en brave belastingbetaler

  2. Het is het vliegtuig van de piloot wiens malloot van een ratvocaat, Mirto Murrat, zei dat de piloot dacht dat hij dozen Venezuelaans papiergeld vervoerde in plaats van cocaine.

    En dezelfde Murrat denkt vervolgens dat wij hem daarna nog serieus nemen met zijn verweer bij zijn verdediging van tiran Tromp van de Centrale Bank.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Jacobs: Secret audio recordings create a dangerous precedent

PHILIPSBURG--Prime Minister Silveria Jacobs (National Alliance) does not condemn the threats made by Minister of Public Housing, Environment, Spatial Development and Infrastructure VROMI Egbert Doran (National Alliance)...